tisdag 31 december 2013

Två böcker som fyllde mig med tårar och kärlek

Ni fick rösta och ni valde två oväntat fina böcker åt mig att läsa i november och december. Tack! Det är dags att berätta om mina tårar och min lilla tonårsförälskelse.

 

Förr eller senare exploderar jag av John Green
Årets ungdomsbok på goodreads 2012 och filmatisering på gång – den här borde jag läst för länge sen!
   Vi börjar alltså med min tonårscrush, för föga överraskande så föll jag för Augustus. Det är väl klart! Men jag är för cynisk för mitt eget bästa, tänkte alldeles för tidigt ut hur det skulle gå och det tog dessutom nästan hela boken innan jag litade på honom. Kom aldrig undan den irritation jag kände mot mig själv för att jag inte bara kunde flyta med och bli tokkär. För det blev jag aldrig. Boken var bättre än väntat, men den var inte oslagbart underbar och den platsar inte på topplistan över 2013. Mysputtrig är ett ord som passar bra och jag var ju hela tiden tvungen att läsa vidare för att få reda på exakt hur det skulle gå. Men min cynism förstör och ledde till att jag inte förfasades ens lite och det blev därför inga tårar den här gången. Men cancer är så oerhört otäckt och Förr eller senare exploderar jag är riktigt bra. Det är faktiskt den första boken på väldigt, väldigt länge som jag klämde i mig på under 24 timmar.

[utläst 2013-12-08]


Förr eller senare exploderar jag
Originaltitel: The Fault in Our Stars
John Green 2012
Bonnier Carlsen 2013
308 sidor
ISBN: 9789163873669
goodreads-snitt: 4,50

häftad: bokus cdon pocket: adlibris bokus cdon
engelska: adlibris bokus cdon

Provläs!


 

Och nu kommer tårarna.

Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren
Berättelsen om Ronja har varit en av mina favoriter sedan jag såg filmen som tv-serie i början av 90-talet. Jag var knappa tio år och rände med min lillebror i skogen, byggde kojor, undvek militärer, klättrade i berg och utforskade omgivningarna. Och pappa såg ut som Mattis. Förmodligen är det därför jag gråter när Mattis gråter, för att han har skägg och han är snäll, precis som pappa. Men det säger väl mer om mig än om boken. Trots att jag vet att det kommer lösa sig så krasar mitt hjärta sönder när Mattis är ledsen, det gör så ohyggligt ont.
   Ronja Rövardotter är första boken jag läst av Astrid Lindgren som jag verkligen gillat. Hon skriver ju så bra och jag hör Rövarsången i bakgrunden när jag läser, ser vildvittrorna framför mig och känner en makalös längtan efter att bara vara ute i skogen. Det finns så mycket från min barndom i den här boken att det självklart blir en femma. Detta trots att jag kan filmen utan och innan, något som brukar vara ett aber då jag hatar att veta vad som ska hända.
   Men det finns ett men, när det blir dags för tvekamp låter det nämligen såhär: “Kvinnor och barn måste, såsom skick och bruk var, hållas borta. Det var inte nyttigt för dem ansågs det att se hur det gick till vid ‘vilddjursmöten’.” (s 180) Det är ett så onödigt stycke. Jag vill inte haka upp mig men det gör mig ilsk, det får mig att gnissla tänder. Känner ni mig så förstår ni varför, tycker ni att alla ska behandlas lika så borde ni förstå. Jag skrev en lång utläggning om detta, men jag orkar inte gnälla och tryckte på delete. Snälla människor, tänk!
   Men boken är så bra och jag hör Astrids röst när jag läser. Riktigt, riktigt bra.

[utläst 2013-11-28]


Ronja Rövardotter
Astrid Lindgren 1981
Rabén & Sjögren 2012
194 sidor
ISBN: 9789129683844
goodreads-snitt: 4,25

pocket: adlibris bokus cdon

 

 

Filmen är så välsignat bra. Astrids bästa (och Körbergs). Musiken och skogen!

4 kommentarer:

 1. Jag har faktiskt läst ut Förr eller senare exploderar jag idag. tycker att första halvan bjöd på ganska många skratt och på slutet tokgrät jag. Tyckte boken var underbar!
  Ronja är ju alltid Ronja. Älskar både boken och filmen!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag började gråta när jag såg filmtrailern men inte när jag läste...

   Radera
 2. Härligt att du äntligen har läst TFIOS :-) Jag tycker att det är klurigt att läsa böcker som blir så hypade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir ofta skevt... Skönt att jag läste den låååångt innan filmtrailarna började pluppa upp iaf.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...