lördag 7 december 2013

7 december 2013

potkal07
Dagens uggla kommer från Nils, 5 år. Jag vill gärna tro att han började rita ugglor pga. mig ;)

Välkommen till Potatens adventskalender 2013, en serie inlägg om böcker fulla med bilder. Här ska det fram till julafton bjudas på grafiska romaner och annat, med en utlottning på dopparedan. Häng på!

 

Idag är jag lat och kopierar utvalda delar av en recension jag skrev i oktober. En recension som författaren själv beskriver såhär: “En helt lysande recension, som dessutom springer iväg i ett feministiskt debattinlägg, vilket är precis vad jag vill uppmana till med min bok: diskussion!” Hoho, bra för potategot!

Sword Princess Amaltea av Natalia Batista

Varför ska pojkar lära sig motorer och flickor baka kakor? Varför är det okej att Peach sitter på andra sidan bron bakom Bowser och bara väntar på att Mario ska rädda henne? I mitt huvud är det inte okej, det är felfelfelfelfel! Det var därför jag drogs till Sword Princess Amaltea, för här är allt precis tvärtom.

Sword Princess Amaltea är fantasy som utspelar sig i en värld där kvinnor styr, där män är svaga stackare som hunsas runt och står osynliga i bakgrunden. Prinsessan beger sig alltså ut för att möta draken, vinna prinsen och halva kungariket drottningadömet. Riddarna är kvinnor, banditerna är kvinnor, den milda omtänksamma föräldern är en karl. Det känns ärligt lite avigt att se så många tjejer överallt (utan att det är en romantisk blaha-tonårs-highschool-saga), men det vänjer jag mig gärna vid!

Jaha, Elen, hur var det nu med dig och manga? Visst, vi har väl inte kommit sådär strålande överens tidigare, men skam den som ger sig! Det här passar nämligen mig. Själva berättelsen känns som första delen i något större; vi har en huvudperson som är allt annat än perfekt och här finns hemligheter och lösa trådar inför fortsättningen. (Nämnde jag förresten att Natalia Batista är en svensk serietecknare? För det är hon.) Jag tror detta kommer bli bra och jag vill definitivt fortsätta läsa.

Ombytta roller är så jäkla välbehövligt!

Sword Princess Amaltea
Natalia Batista 2013
Kolik förlag 2013
176 sidor
ISBN: 9789186509347
goodreads-snitt: 4,00 (bara jag hittills – ändra på det!)

häftad: adlibris bokus cdon
Observera att Sword Princess Amaltea inte finns på Book Depository och därför endast kan väljas av en eventuell vinnare i Sverige. Sorry, guys!

 

Om du är intresserad av hur jag svävar vidare i hur skevt allt är så hänvisar jag till hela min recension. Läs, tänk själv och kommentera gärna! :)


Dagens fråga
Vilken bok kan du läsa hur många gånger som helst och varför?

Alla böcker jag presenterar i adventskalendern 2013 är möjliga priser i decembertävlingen. Det är inte för sent att haka på, mer info hittar du här och här.

17 kommentarer:

 1. Måste helt enkelt svara Harry Potter - framför allt Harry Potter och de vises sten. Jag äääälskar dessa böcker, älskar världen, älskar magin, älskar fantasin och kreativiteten i böckerna. Helt underbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är likasinnade när det gäller detta! :)

   Radera
 2. Det är väldigt sällan jag läser böcker mer än en gång. Men när jag var ung läste jag Onkel Toms stuga av Harriet Beecher Stowe flera gånger, en bok som handlar om slaveriet i USA. Boken var så otroligt gripande och just därför läste jag den flera gånger.

  SvaraRadera
 3. Systrar i Jeans. Det finns ingen bättre bok om vänner som är som systrar. Jag delar alla känslor med karaktärerna: gråt och skratt. Det finns ingen gräns för hur många gånger den går att läsas! Ann Brashares vet verkligen hur man fångar läsarens känslor:)

  SvaraRadera
 4. Vilken läcker serie! Jag brukar säga numera att jag aldrig läser om böcker så då blir ju frågan knepig. Men jag måste nog säga att Harry Potterserien faktiskt definitivt höll för en omläsning! (Jag läste den först själv och sen för barnen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också svårt för att läsa om böcker (det finns ju så många spännande böcker som jag inte hunnit läsa än!) men Harry Potter-böckerna är något extra, de kan jag läsa när jag känner mig nere, ensam, stressad eller bara uttråkad. Så jäkla bra!

   Radera
 5. Jag är grymt dålig på att läsa om böcker men det finns några få undantag. Den bok jag läst allra flest gånger i olika format är Pride & Prejudice av Jane Austen. Det känns verkligen som att hälsa på gamla vänner när jag läser den. Den har det mesta som gör en bra bok, den är vackert skriven, har starka och levande karaktärer och miljöer, den får mig att känna alla möjliga känslor och för varje gång jag läser den känns det som om jag upptäcker någon ny liten detalj att älska.

  SvaraRadera
 6. Kommer bli ett så grymt o-originellt svar men Harry Potter böckerna, allihopa. Dom blir ju aldrig dåliga.

  Sedan Liftarens guide till galaxen, roligare bok får man ju leta efter! Asgarvar högt varje gång ^^. Nu har jag tänkt lyssna på den som ljudbok för ska börja simma på gymmet i närheten av där jag bor och hittade dessa http://www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/9131138.htm som jag ska våga testa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Harry Potter är ingen högoddsare idag direkt - men de böckerna är ju för jäkla bra! :)

   Vad coola! Hoppas de funkar oxå så du inte elektrifierar öronen och mjukdelen mellan dem ;)

   Radera
  2. De funkade jättebra =) så helt klart ett tips för dem som gillar att simma!

   Radera
 7. Oj, det var en ganska klurig fråga för det är inte ofta jag läser om böcker. Men säger som många andra: Harry Potter, har både läst och lyssnat på de böckerna hur många gånger som helst och de blir aldrig dåliga.
  Ska jag nämna någon annan så får det bli Annika Thors böcker om Steffi och Nellie (En ö i havet, Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav), läste dem första gången i skolan när jag var 13 år och har läst dem många gånger sen dess. De känns trovärdiga och ger en speciell känsla då den utspelar sig på en ö i Göteborgs skärgård.

  SvaraRadera
 8. Oj jag läser ju aldrig om böcker, men Pettson och Findus böckerna eller Astrid Lindgrens böcker är böcker som går att läsa om mååånga gånger :)

  SvaraRadera
 9. Harry Potter måste jag säga. Det gäller åtminstone de fyra första delarna. Femman är ju lite tråkig och del sex och sju har jag ännu inte läst. Jag älskar början på serien när alla fortfarande är relativt oskyldiga. Bäst är ju jularna de verkar hur mysiga som helst. :)

  SvaraRadera
 10. En bok som jag aldrig får nog utav är Gruffalon. En fantastisk berättelse om en liten finurlig mus som lurar skogens djur. Ett stort plus är att den är på rim också(skulle nästan säga att jag kan den utan till till och med!) Det är något med Gruffalon som sätter igång mysfaktorn hos mig. Kan bero på att det var en av mina favoritböcker som liten. Kan också bero på att jag och min 7åriga syster har gjort det som tradition att läsa Gruffalon tillsammans. Varje gång hon sover hos mig eller om jag är hemma och ska natta henne, då läses det alltid Gruffalon. Det har blivit lite av ett kännetecken för oss två vilket är otroligt mysigt. Om du inte kikat i den än så gör det! :) http://www.adlibris.com/se/bok/gruffalon-9789150114973

  SvaraRadera
 11. Finns rätt många böcker egentligen som jag kan läsa om och om och OM igen utan att tröttna det minsta!
  Den första jag kom på var Harry Potter. Och kanske mest Harry Potter och fenixorden för att den är så lång och jag älskar hur det handlar lite om kärlek i den! Dumbledores armé tycker jag också väldigt mycket om att läsa om. Och det där med Sirius...
  Men den första Harry Potter boken har nog ändå den största platsen i mitt hjärta. Jag älskar att läsa om Harrys första år på Hogwarts, hur han möter Weasley-familjen och Hagrid. Den är så mysig och så hemma och jag läser den ofta när jag är sjuk! (Det som jag tycker är så sjukt jävla fantastiskt med Harry Potter är förresten hur där finns allt - kärlek, vänskap, humor, sorg, död, fantasy, internatskoleliv, spänning... Älskar så himla mycket! ♥)
  Men tätt efter Harry Potter kommer Förr eller senare exploderar jag. Bokbloggarna skrev om John Green ÖVERALLT och jag var ju bara tvungen att läsa, vad var det här? Och trots mina höga förväntningar blev jag verkligen inte besviken. Älskar Gus och Hazel och deras historia och älskar att bläddra i den emellanåt. Den växer för mig hela tiden!
  Jellicoe Road är också en såndär bok som jag skulle kunna tänka mig att läsa tuuuusen gånger. Hittills har jag bara läst den en gång men gud vad jag älskade berättelsen! Alla små trådar som leder till slutet, relationerna, språket! Den är så maffig att jag antagligen skulle finna något nytt med den även när jag läser den för hundronde gången.
  Men. Nu har jag ändå kommit fram till att Harry Potter, Harry Potter är the one and only. Jag kommer läsa dem igen. Jag kommer läsa dem för mina syskon, vänner, barn, barnbarn - Harry Potter är böckerna som jag alltid kommer kunna läsa. Så Harry Potter och de vises sten blir mitt svar efter en stunds tänkande.

  SvaraRadera
 12. Åh, glömt svara men nu så:)
  Godnatt mister Tom har jag läst hur många gånger som heldt och kan läsa den (och alla Magorians böcker) hur många gånger son helst! De är så fantastiska, hemska, sorgliga, kärleksfulla och hoppingivande. Åhh. Måste nog läsa igen!

  SvaraRadera
 13. Jag måste nog ta och säga Harry Potter, dock har jag bara läst dom en gång men en omläsning är det hög tid att ta tag i nu. Kanske man skulle ta och skicka hem den nya boxen för att påbörja projektet.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...