torsdag 27 september 2012

Rubinrot av Kerstin Gier + tyskan

rubinrot2

Jag skulle aldrig våga mig på att skriva nånting innehållandes tidsresor. Det går liksom aldrig riktigt ihop, iallafall inte i min hjärna. I Rubinrot finns det en del grejer som känns konstiga, men när man sätter sig med en tidstrasslig bok får man nog räkna med det. Det som var mest störande var inte tidslogiken utan att detta inte är en fristående bok (för det trodde ju jag). Den slutar mitt i. Visst, det är första delen i en trilogi, men ett någorlunda slut kan man väl ändå vänta sig? Hela boken känns som första delen i en serie. Som pilotavsnittet i en TV-serie, eller som Sagan om ringen-filmen. Ja, ni fattar.

rubinrotDet här var mitt stora sommarprojekt (som den eviga tidsoptimistern började i slutet av augusti) eftersom jag bestämde mig för att läsa den på tyska. Wooh! Så hur gick det? Jodå, över förväntan! :) Sista hundra sidorna slog jag inte upp ett enda ord. Det betyder inte att jag förstod alla ord, absolut inte. Det betyder att jag blivit så van vid språket att jag förstod ändå och var för lat för att slå upp mer. Även om jag inte läst så många böcker på tyska tycker jag att Kerstin Gier skriver trevligt och lagom lekfullt.

Jag blev lite irriterad på att det inte hände mer. Min föreställning om ett evigt farande från en tid till en annan stämde inte alls, tidsresorna är ganska få. Jag stör mig på Gideon för jag vet inte var jag har honom. Gwendolyn gillas däremot. :) De lösa trådarna stör mig också en hel del men allt som allt är Rubinrot en trevlig bok. Luftigt skriven med massvis av lösa trådar när man väl läst sista sidan. Jag får helt enkelt ta mig an nästa bok och se vad som händer :)

3/5
[utläst 2012-09-17]

 

Tipsar om att Tonårsboken lottar ut två ex av Rubinröd, masa er över dit och delta! Vinnarna presenteras sista september, skynda er!

Provläs!

Har ni sett? Rubinrot har blivit film! Så skönt att den är på tyska men dessvärre betyder väl det att den inte kommer visas här eller att den dubbas, ve och fasa! Mars 2013 är det iallafall som gäller. (Någon som hör vad han ropar vid 0:38? Jag trodde han skulle ropa “Gwendolyn!” men får det till “Angenehm!” :P Tror inte det stämmer.)


Rubinrot: Liebe geht durch alle Zeiten
(Rubinröd: Tidlös kärlek)
Kerstin Gier
Arena Verlag
343 sidor
Die Edelstein-Trilogie #1 (Ädelstenstrilogin)

Från adlibris: Gwendolyn Shepherd lever med sin stora och speciella familj i London. I väntan på att hennes malliga kusin ska göra sin första tidsresa, fördriver Gwen tiden med att plugga och hänga med sin bästa kompis efter skolan. Ända tills den dag hon plötsligt befinner sig i det viktorianska London i slutet av 1800-talet!

inbunden: adlibris bokus CD-bok: adlibris
hela trilogin inbunden: adlibris bokus

På svenska
inbunden: adlibris bokus

Vi verkar vara ganska ensamma om att ha behållit de tyska omslagen. Själv är jag inte direkt överförtjust i dem, tycker de är barnsliga och aningens tråkiga. Däremot sticker de ju ut i min bokhylla, alltid något.

På engelska
1. inbunden: adlibris häftad: adlibris bokus
2. inbunden: adlibris bokus
3. häftad: bokus
På norska
4. inbunden: adlibris pocket: adlibris

* * * * * * *

Vad är det med mig och det tyska språket? Kanske är det reglerna och logiken som jag faller för. (Det är också reglerna som gör att jag aldrig skulle våga skriva något på tyska själv, total grammatikångest!) Det är något särskilt med att lyssna till någon som verkligen kan göra vackra saker med ett språk som folk verkar se som kantigt och tråkigt. Nu ska ni få lite blandad kompott ur mitt tyska musikbibliotek. (Länkar till youtubeklipp eftersom Rammstein inte finns på spotify T_T Ljudkvaliteten på youtube är som bekant inte alltid helt hundra…)

Rammstein är helt underbart sjuka i huet ^^ Låtar som Zwitter och Mein Teilhelt sjuka i huet! Men nu skulle det vara vackra låtar ;)
Rammstein - Sonne
Rammstein - Ohne Dich
Rammstein - Mein Herz Brennt Har ni sett Lilja 4-ever? Jag var 17 år och tårögd. Videon innehåller spoilers från filmen.

Wir Sind Helden lärde jag känna i en lägenhet i Värnhem nåt år när jag levde Malmöfestivaulen-liv och behövde vila fötterna. Sen gick jag och MaYa runt i Malmö och sjöng Zuhälter. ;D
Wir Sind Helden - Nur Ein Wort
Wir Sind Helden - Von Hier An Blind
Wir Sind Helden - Ein Elephant Für Dich Så fin <3


Vi nöjer oss så, tror jag. Auf Wiedersehen, som Heidi skulle sagt.

2 kommentarer:

 1. Det låter faktiskt väldigt mycket som "Angenehm" där 0:38, även om det rent logiskt borde vara Gwendolyn. Vi får väl se nästa år om vi har tur!

  Åh "Wir sind Helden!" Många människor som tittar underligt när jag har gått och sjungit "Bitte gib mir nur ein Oh" för mig själv...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir spännande. Jag kan inte minnas att han sprang runt i nån tunnel och skrek det i min bok iaf ;)

   Åhå, en likasinnad! Hade jag hört dig sjunga på den hade jag sjungit/ylat med :D Mer tyska åt folket!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...