tisdag 1 december 2015

(1 dec) Pretty Deadly, Vol. 1: The Shrike

Det är dags, december är här och första luckan öppnas nu! Välkommen till Potatens adventskalender 2015, ett hopkok inlägg om sådant en bokpotat tycker är viktigt. För att samla poäng i jultävlingen ska du svara på frågan sist i inlägget. Läs mer här.

 

Pretty Deadly, Vol. 1: The Shrike

Ibland susar en bok förbi som ser snygg ut och inte sällan bara måste jag skaffa hem den. Så var det med Pretty Deadly och jag ångrar minsann inte att jag köpte den. Omslaget är så fint och även inuti finns mycket tjusigt att titta på.

Fattar jag allt som händer här? Definitivt inte. Det handlar om Dödens dotter och det är fiffigt uttänkt. Men det är också mystiskt berättat, så att jag inte förstår och inte alltid hänger ser poängen med precis allt. Men det gör inte så mycket! Pretty Deadly är en våldsam berättelse om Döden, om lust, om kärlek och uppoffring. Det är mytologiskt och det är västern – och det är så tjusigt gjort. Jag är egentligen inte så svag för tecknarstilen, den är på gränsen till att kännas ofärdig, som i Deadly Class, om någon minns den. Men här har vi så fina färgval att jag inte alls bryr mig.
   Detta är definitivt en serie jag vill ha mer av, den är inte lik något annat i min bokhylla och den kräver omläsning för det finns ju så mycket jag inte förstod första gången. Det är inte en serie för den som kräver klartext, här kommer du själv tvingas dra en del slutsatser, men om du står ut med det så ge den en chans!

Jag väntar tålmodigt på fortsättningen och i november kom så äntligen #6 ut (dock kommer ju inte Vol. 2 förrän efter de släppt #10 –gnöl-). Här får ni omslagen till #1-6, som kanske kan ge en bild av hur stilen ser ut: 

Från goodreads: “Death's daughter rides the wind on a horse made of smoke and her face bears the skull marks of her father. Her origin story is a tale of retribution as beautifully lush as it is unflinchingly savage.”

 

Pretty Deadly, Vol. 1: The Shrike
Text: Kelly Sue DeConnick
Illustratör: Emma Ríos
Image Comics 2014
Pretty Deadly #1-5
ISBN: 9781607069621
goodreads- snitt: 3,86

adlibris bokus cdon


Dagens fråga
Vilket är din favorit bland de mytologiska väsen som kanske finns i vår värld?
(Svara senast 23 december kl. 23.59. Mer information om tävlingen hittar du här.)

9 kommentarer:

 1. Har länge spanat på Pretty Deadly och din recension har verkligen fått mig att vilja läsa den ännu mer! :D

  Jag gillar rätt så många olika mytologier, men en favorit är nog den nordiska. (Nordiska Väsen någon?) Och inom den nordiska mytologin är mitt favorit väsen Fenrisulven, mest på grund av att jag tycker om hans historia och berörs väldigt mycket av det som väntar honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nordiska väsen är helt jäkla underbar!

   Radera
 2. Älvor, helt klart! Såklart helst sådana små, söta, väna älvor och inte de där som ser ut som små monster som man ibland ser och läser om. När jag var liten sa vi alltid när det var dimma på ängarna att det var älvorna som var ute och dansade. Och jag kollade alltid extra noga ifall att jag skulle få syn på någon, trots att jag ju visste att det inte var på riktigt (eller är det det? Kan ändå inte låta bli att vara osäker för man kan ju inte helt hundra veta!).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gjorde vi med, tog cyklarna och begav oss till fälten några kilometer bort - magiskt!

   Radera
 3. Jag tycker om den grekiska mytologin med alla deras gudar och olika varelser. Om jag måste välja en favorit grå det nog bli Pegas, Herkules var en av mina favoritfilmer när jag var liten och skulle själva gärna vilja ha en flygande häst om det var möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, ja! Jag var helt betuttad i Pegasus när jag var mindre ^^

   Radera
 4. Helt klart trollen. De är inte vackra och de är klumpiga, men av någon anledning så tilltalar dessa varelser mig ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske just för att de är fula och klumpiga? :) Har inte läst så mycket om troll om jag ska vara ärlig, vet inte riktigt hur de tänker. Vad gillar ett troll?

   Radera
 5. Detta med mytologiska väsen är ju en kul fråga att besvara, men också svår... Jag minns att jag tidigt kom i kontakt med en mytologisk varelse i sagornas värld som jag blev ganska så rädd för (trollet) i och med att jag bodde mitt i granskogen bland annat... Men skulle jag säga att jag har någon form av favorit bland olika mytologiska varelser idag, så skulle jag kanske säga... Ja, Fenix-fågeln. Jag ogillar inte Fenixen mindre direkt tack vare Harry Potter (dessutom klingar Fenix fint som ett eventuellt framtida namn till ett husdjur, har jag klurat ut). (; (:

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...