torsdag 24 oktober 2013

Förgätmigej: fem böcker du borde önska dig

Vet du vad det är för dag idag? Ingen särskild? Nä, kanske inte. Eller så är det två månader till julafton. Luuugn, jag vill inte stressa upp dig, det är inte det jag är ute efter.

Vi har väl alla fallit för en bok, skrivit om den och sedan väntat. Och väntat. Men ingen verkar fatta vinken, ingen annan läser den…! Snart börjar det bli dags att fylla önskelistan, därför kunde det vara en bra idé att bli uppmärksammad på läsvärda titlar som hamnat i skymundan. Detta är alltså några bortglömda guldklimpar som jag läst senaste året och tycker du ska överväga att sätta upp på din önskelista. Dessutom passar jag på att citera mig själv (mohaha – storhetsvansinne!).

Alla dessa böcker har hamnat på min favorithylla på goodreads och förtjänat sina fyra eller fem stjärnor.

 

“Anne Ursu gör inget för att dölja hur Snödrottningen och andra berättelser inspirerat hennes saga, hon omfamnar dem alla med kärleksfull humor utan att göra en stor grej av det. […] Detta är en bok som berörde mig på ett sätt som få böcker klarar av.“

Breadcrumbs av Anne Ursu
Underbar retelling av H.C. Andersens Snödrottningen. Detta är en middle-grade som jag önskar fler vuxna (och barn) läste, en riktigt fin berättelse om hur svårt det kan vara att växa upp. Dessutom gör Disney en film baserad på Snödrottningen  nu i vinter, Frozen. Hela min recension av Breadcrumbs hittar du här.
goodreads


 

“Min förhoppning är nu att [Camille Rose Garcia och Roberto de Viqc de Cumptich] ska slå sina kreativa påsar ihop och ge ut fler böcker. Vill ha!”

Snow White med Camille Rose Garcia
Garcias illustrationer, Roberto de Viqc de Crumptichs formgivning – detta är en otroligt vacker sagobok! Jag skrev lite här, viftade med den här och yrade om bilderna här. Gillar du Grimm och snygga böcker så ta dig en titt!
goodreads


 

“Den här boken får mig att vilja plocka fram min wacom och fila på serieidéer, bättre än så kan det helt enkelt inte bli. “

Flight vol. 3 sammanställd av Kazu Kibuishi
Jag förstår inte riktigt varför ingen annan svensk bokbloggare börjat tokdansa till den här antologin, jag är ju inte ensam om att läsa serier i parti och minut. Detta är en tjockisbok fylld med korta serier, en av de finaste böcker jag äger och har. Vill du satsa på serier i jul men är lite osäker på vilken illustratör som passar dig? Satsa då på Flight. Min recension med en massa bilder hittar du här (se även första och andra delen, men de är alla fristående och trean är bäst hittills).
goodreads


 

“Jag har precis läst en fin bok om att läsa böcker; en ungdomsfantasy, en uppväxtskildring, en värld med vacker magi.”

Among Others av Jo Walton
Detta är boken som drog hem priser 2012 i sci-fi- och fantasyvärlden, men som inte alls plockats upp av svenska bokbloggare. Det handlar om Mori som känner sig ensam och på flykt. Vi får sakta reda på varför, vad som hänt med hennes enäggstvilling och hennes mamma. Jag ska villigt medge att jag tyckte boken var långsam, men den är inte obehagligt långsam. Mori läser böcker (sci-fi och fantasy) och skriver om böckerna, människorna hon möter och magin hon försöker hålla sig undan ifrån. Här skrev jag om den - en riktigt jäkla fin bok som fler borde läsa!
goodreads


 

A.S. Peterson skriver riktigt bra, det bara flyter på, helt obemärkt underbart.”

Fin’s Revolution av A.S. Peterson
Gillar du pirater? Om så är fallet borde du definitivt ta en närmare titt på A.S. Petersons piratserie (två böcker). Det handlar om föräldralösa Fin Button, en tjej som vägrar vara flickig, mjuk och feminin, hon springer runt i byxor, svär och slåss. När hon är sjutton faller hennes värld i kras och hon råkar bli skeppsgosse på ett piratskepp där hon bara kan hoppas att ingen ska upptäcka att hon inte alls är någon gosse. En berättelse härligt fri från övernaturligheter (den verkar faktiskt vara baserad på verkliga händelser), en berättelse jag längtar tillbaka till. Här har ni mitt piratyrande om första och andra boken. Jag kan inte sluta rekommendera den här serien till de som gillar historiska äventyrsböcker och pirater.
goodreads | goodreads


 

Och nu är det din tur, jag kan ju inte sätta upp mina egna böcker på min egen önskelista, så varför inte ge mig tips antingen i en kommentar eller på din blogg? :) Tackhej!

11 kommentarer:

 1. Okej jag ska lyssna på dig, sätter upp Among others på min lista!

  SvaraRadera
 2. Oj kommenterade i något annat namn, haha! Men jag sätter upp Among others på min lista :))

  SvaraRadera
 3. The fiddler's gun kommer jag nog behöva köpa faktiskt, ska bara hitta på något att belöna mig själv för så jag kan lura mig själv att det är berättigat att köpa böcker när jag har så många olästa ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är ju det... Men det blir ju faktiskt jul här så småningom, då kan man väl unna sig? ;]

   Radera
 4. Åh vilka fina tips, tack!
  Jag har ju t.o.m. köpt Among others men den står bortglömd i bokhyllan :(
  Tack för att du återuppväckte intresset för den innan den blev en missförstådd hyllvärmare! :)
  /Cecilia

  SvaraRadera
 5. Jag som tyckte att Among others var så extremt seg! :O :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja jag kan förstå att man tycker det. Det var lite ett gränsfall för mig ibland, men jag kunde inte sluta läsa ändå. Och ju längre tid det går desto bättre tycker jag att boken var.

   Radera
 6. Stort tack för tipsen! Blev sugen på allihopa tror jag, haha! Och vilka otroligt fina omslag alla hade. Blir en lång önskelista för mig den här julen när det kommer till böcker.

  SvaraRadera
 7. Jag rekommenderar böcker ur helt andra genreer! Allt av Deon Meyers, lite annorlunda deckare frpn Sydafrika. Så rekommenderar jag "En man som heter Ove", "Stål" och, helt otippat, boken om Zlatan... Det har nog varit de böcker som överraskade mig mest i år!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...