söndag 6 oktober 2013

En bok för kartnörden i mig

Tänk så många små öar det finns! Tänk så många isolerade öar, där det faktiskt bor människor.  Tänk sen så många öar det har bott människor på, människor som av en eller annan anledning tvingats vidare över haven. Det är såna här prickar på kartan som Judith Schalansky har siktat in sig på i Atlas över avlägsna öar – femtio öar som jag aldrig besök och aldrig kommer att besöka.

Precis som Judith kan jag också sitta i timmar och låta blicken vandra över kartor, fundera över hur där ser ut och drömma mig iväg. Det är något speciellt med kartor. Särskilt sjökort; särskilt öar.
   Föga överraskande passar den här boken mig. I början när jag läste störde jag mig förvisso på att få så lite information om öarna, här finns nämligen bara en karta över ön (underbart detaljerad!) och någon liten historia om vad som hänt där. Men inga bilder, ingenting sånt. Varje ö får ett enda uppslag, inte mer. Men efter varje uppslag vill jag genast ut på nätet och söka vidare, det är ett smart upplägg som väcker upptäckarglädjen i mig. Det blir en fyra till detta härliga kartnörderi; en riktigt fin bok som det sved att tvingas lämna tillbaka till biblioteket.
[utläst 2013-09-14]

Intresserad? Läs då de första sidorna i boken här. Jag tipsar särskilt om St. Kilda (ö nummer 34), den öns historia satte ordentliga spår i mig.

 

Originaltitel: Atlas der abgelegenen Inseln: Fünfzig Inseln, auf denen ich nie war und niemals sein werde
Judith Schalansky 2009
Pequod Press 2012
144 sidor
ISBN: 9789186617172
goodreads-snitt: 4,24

inbunden: adlibris bokus

2 kommentarer:

  1. Åh vad intressant, jag hakar på ert "sitta i timmar och låta blicken vandra över kartor"-klubb ;)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...