onsdag 2 oktober 2013

Böcker andra människor gillar

Vi tycker olika. Ja, men så ska det ju vara! Här blir det ett uppsamlingsheat med böcker jag läst senaste månaderna eftersom så många andra hyllat dem, böcker som dessvärre inte nådde hela vägen fram till min hjärterot.

 


Ove, Ove, Ove
Kanske är det för att vi för lika? Kanske är det för att du är den mossigaste jäkla 59-åring jag någonsin mött? Något är det som kommer i vägen för vår relation. Jag läser och läser, tycker det går lite långsamt, skrattar lite, blir förbannad när det ska slåss mot män i vita rockar. Men jag känner aldrig att jag riktigt bryr mig. Ajdå…
[utläst 2013-09-19]

Fredrik Backman, Månpocket
goodreads | adlibris bokus cdonMen Jeanette som skriver så bra

Ibland märks det att en bok är bra, trots att den inte alls faller en i smaken. Så är det här; det går för trögt för mig. Och varför varnade ingen att jag borde läst Oranges Aren’t the Only Fruit innan jag läste denna? Det borde ni gjort (varnat mig alltså). Du är fortfarande grym, Jeanette. Tro inget annat!
[utläst 2013-09-15]

Jeanette Winterson, Vintage
goodreads | adlibris bokus cdon
svenska: adlibris bokus cdonEn storhet som går mig helt förbi

Klassiker kan läsas för att de är bra eller för att bättra på allmänbildningen. I det här fallet är det definitivt pga. det senare för Madame Bovary var en långdragen historia som aldrig lockade mig. Jag lyssnade via Sveriges radios högläsningsstunder och måste medge att jag aldrig någonsin hade orkat läsa den på egen hand. Allt här känns bara fel för mig, jag ogillar Emma och jag fattar inte tycke för en enda karaktär. Nej, tack. (Dock ännu ett snyggt klassikeromslag från Bonnier Pocket.)
[utlyssnad 2013-09-15]

Gustave Flaubert 1857
goodreads | adlibris bokus cdonPotaten gillar nog inte svensk romance…
Historisk het romansberättelse borde passat mig, men jag trodde det skulle hända mer. Efter att den beskrivits som en svensk Fifty Shades under medeltiden förväntade jag mig mycket mer action mellan lakanen. Men här händer inte så mycket, det är alldeles för utdraget för att jag ska dras med. Dessutom började jag haka upp mig på språkliga irritationsmoment (främst kommatering och genus) och feministpotaten skrek rakt ut varje gång han påminde henne om att han ägde henne och hon höll med. Nej, inget för mig!

Simona Ahrnstedt, Damm Förlag
goodreads | adlibris bokus cdon
Ponto Pocket | adlibris bokus cdon

6 kommentarer:

 1. Det är kul när man tycker olika:). Madame Bovary lyckades jag inte avsluta, den var så tråkig! Men Betvingade älskade jag!

  SvaraRadera
 2. Oj, jag som snart ska läsa Betvingade snart haha! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får hoppas den passar dig bättre då :)

   Radera
 3. Jag har ofta den upplevelsen att inte förstå storheten i de böcker som "alla andra" älskar. Och för mig kändes Ove snarare som 69 än 59... Jag menar, min pappa är 60 år och känns bra mycket yngre än Ove.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis vad jag tänkte! Min pappa är född -52 och torde då vara ett år äldre än Ove, men att någon i pappas generation skulle ha så dålig koll känns helskevt. Visst är Ove är extrem, men ändå: han är fasen tunnor mossigare än vad farfar, som inte aktivt försökte hänga med, var. Gamlingarna (bl a en herre född 1914!) som jag var hos i hemtjänsten, ganska isolerade människor som bodde ute i skogen och sällan träffade folk, hade också bättre koll än Ove. Det skar verkligen i min läsning av den här boken!

   Radera
 4. Jag ska läsa Ove-boken snart, hm... hoppas jag gillar den, den har ju vart så hypad! :S

  Betvingade har jag redan läst :) Fast om du ville ha mer action mellan lakana så skulle jag säga att boken som kommer efter är bättre.. De Skandalösa heter den :P

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...