söndag 13 oktober 2013

Det finns bara en Ivan

Jag har betat av mitt första bokmässefynd: detta är berättelsen om en gorilla och en elefant, en hemlös hund och en flicka. Eller bara om en gorilla och om hopp. Baserad på en sann historia – eller två – jo, faktiskt.

oneandonlyivan

Ivan sitter i en bur på ett köpcentrum. Har har suttit där i snart tre decennier, den enda gorillan i en cirkusliknande föreställning, dag ut och dag in. Ivan har vant sig, han har nöjt sig, han tycker inte att det är hela världen. Men ett nytillskott till cirkusfamiljen, en liten elefant vid namn Ruby, får honom att inse hur fel allt är.
   Jag hade förstått det som att The One and Only Ivan skulle vara skriven på vers, men det är inte på vers som något jag läst tidigare. Det är mer som riktigt korta stycken med mycket luft emellan. Det är eftertänksamt, precis som Ivan.

“Humans waste words. They toss them like banana peels and leave them to rot.” (s 10)

The One and Only Ivan är en hjärtskärande och varm historia, berättad av en gorilla som är sparsam med orden. Ibland kände jag hans frustration så starkt att jag ville riva sönder boken men detta är en riktigt fin berättelse som jag är glad att jag läst. Provläs hos amazon och om du gillar stilen så läs hela boken!

 


Ovanligt fin boktrailer.

(Minst) tre gorillor som nämns vid namn i den här boken är verkliga. Jambo hittade jag helt apropå på youtube för några veckor sedan (kolla här för ett superamerikanskt inslag). Men även Ivan är baserad på en riktig gorilla – läs mer om honom här. Visste ni förresten att gorillor är så sociala att de kan dö av ensamhet? Usch, så hemskt.


The One and Only Ivan

Katherine Applegate 2012
HarperCollins 2012
256 sidor
ISBN: 9780007455331
goodreads-snitt: 4,26

häftad: adlibris bokus cdon
utgåvan nedan: adlibris bokus cdon

 

En STOR varning: jag har förstått att det är illustrationer i den andra  utgåvan av The One and Only Ivan (nedan) – det är det inte i den jag köpte! Bara så du vet.

6 kommentarer:

 1. Den åkte genast upp på min wishlist på amazon! Inte för att jag får köpa mer böcker nu.... Men ändå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir väl julafton så småningom :]

   Radera
 2. Låter som en bok som jag skulle vilja läsa!

  SvaraRadera
 3. Jaha var bara ena illustrerad, vilken tur att jag då var ytlig och köpte den inbundna för att den var finare då!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag saknade inte illustrationerna när jag läste (visste ju inte att det skulle finnas), så det var ju inte hela världen. Men man känner sig ju lite lurad när jag fick reda på det...

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...