lördag 18 februari 2012

Secondhand-pärlor

(Uhm, jag ska försöka att inte bli för långrandig.)

Senaste tiden har jag upptäckt stauns skattgömmor, dvs. alla härliga secondhand-butiker! Det finns hur mycket som helst och jag måste säga åt mig själv att jag inte behöver alla böcker, för jag kan lätt dra hem 10kg varje gång…!

Hur känner ni för begagnade böcker? Jag kan ibland bli lite nojig när jag tänker på att någon kan ha kladdat på böckerna. Men lite lätt rengöring suddar ut sådana tankar och låter mig njuta av dem i fulla drag! Jag gillar hur pocketböcker blir när man läser dem så de får gärna se lite lästa ut, men inte misshandlade – det är stor skillnad. Lite omtänksamt användna, där omslag och sidor blivit lite uppmjukade, nästan luddiga men inte skadade <3

Jag är själv jättedålig på att lämna iväg böcker jag inte längre vill ha, men nu när jag glatt drar med mig så mycket hem, kanske det blir lättare att skänka mina egna bokkassar.

Senaste tidens finaste fynd rangordnar jag såhär :)

1. Harry Potter och den flammande bägaren inbunden, med det fina svenska omslaget för en femma! Lycka!!!

2. Fick Vargbröder-serien komplett som inbunden, de båda böcker som tidigare saknades hittade jag för 10 respektive 5 kr/st. Att ha en hel serie i samma utgåva är guld värt för mig!

3. Jag är förälskad i Sven Nordqvists böcker! Snubblade över en med Pettson och Findus för 15kr, i fint skick. Det här blev början på mitt mer seriösa Sven Nordqvist-samlande. Mucklor! <3

Vilket är ert finaste fynd?

 

Vill ni se en inspirerande bokhylla som till 80% är uppbyggd av begagnade böcker, kolla in bokskadads underbara bokhylla! Jag blir småkär och inte så lite avundsjuk. Se och njut (och dregla)!

 

Ha en trevlig helg och ät billigt allihop – på onsdag börjar bokrean!

5 kommentarer:

 1. Va kul att du hittade sådana sköna pärlor! Secondhand böcker är verkligen underskattat. Det är ju underbart om bara fler kan ta del av de bokskatter som man har haft hemma till ett rimligt pris. Vem bryr sig om några kaffefläckar eller vikta hörn så länge boken är hel och ren ;) Vet att min broder kommer uppskatta dina fynd med :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kanske skulle dumpa böckerna hos dina föräldrar, eller nåt? Min bokhylla är lite upptagen ;)

   Radera
 2. Vad glad jag blir av att veta att du har hittat stans skattgömmor! Och då får du heller inte glömma hur många skattgömmor det finns totalt sett, i hela världen. Lite svindlande tanke, inte sant? ;)

  Precis som du kan jag också bli lite nojig om jag tänker på nerkladdade böcker, vilket innebär putsande av second hand-böcker när jag kommer hem. Ibland är det riktigt skrämmande att se hur smutsigt pappret kan bli. (Jag blöter alltså ner pappret - ibland med tvål - när jag torkar bokpärmarna.)

  Det är fint att uppskatta second hand-böcker, och jag hoppas med på att bli bättre på att skänka mina böcker. Det får eventuellt bli ett av årets mål?

  Dina pärlor är ju sjukt bra! Letade själv som en TOK efter Harry Potter och den flammande bägaren (för övrigt min favorit i serien), men hittade efter 1 år, vilket ändå är rätt lång tid - så hurra! Detsamma gäller Sven Nordqvist-boken. Åh, han är min absoluta favoritillustratör någonsin. Det var Pettson och Findus-böckerna som fick mig att avancera i läsandet. Mucklorna, indeed. <3

  Mitt senaste fynd är Harry Potter and the chamber of secrets för 10 kr på Röda korset, den amerikanska pocketen från Scholastic. :)

  TACK för dina fina ord om min bokhylla! Gud, vad glad jag blev! :D Om du är förbi i Skåne någon gång ska jag ge dig en eller annan bok, kanske även ge dig tips på skattgömmor. Men du har ju fått en fot in i andrahandsletandet, så kanske det hjälper dig på traven inför kommande bokhyllor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag satt härom dagen med Cillit Bang och torkade lite försiktigt på Baskervilles hund från 1961. Det kändes så fel, jag tror inte alls att boken mådde bra av det. Men efter några år i hemtjänsten har jag kommit underfund med hur mga olika sätt diverse skit kan hamna på helt fel ställen. Handsprit är bra! Fast kanske inte på böcker...

   Åhå, bor du i Skåne? :) Castleflax (som också skriver här på bloggen ibland) bor där nere i smeten, så jag är där och ränner emellanåt. Ska till Lund och kanske Malmö nu snart, tror jag. Har du några superställen för begagnade böcker eller annat spännande däromkring? :)

   Radera
  2. Av egen (skräck)erfarenhet ska man aldrig putsa med för mycket tvål och andra medel förutom vatten (natural is the way to go med andra ord). Ett bråktal av mina böcker har blivit förstörda på grund av det. Det tog ett litet tag innan jag lärde mig vilka böcker man "kan" och "inte kan" putsa. Äldre böcker är ett no-no, och om man putsar - inte för mycket vatten och putsa snabbt och tryck inte hårt. Handsprit håller jag med om att det är bra, fast inte på böcker!

   Japp, born and raised! Superställen för begagnade böcker? Hrm. Det beror på om man åker på rätt dag och har tur, haha. Men när jag är i Malmö åker jag alltid ut till Myrorna vid Triangeln (oftast tråkigt utbud, men ett nödvändigt stopp) och till det stora Myrorna utanför centrala Malmö - hoppa bara på stadsbuss 8 utanför Myrorna i stan och hoppa av när du ser en gul skylt (så dåligt minne). Fortsätt gå tills du skymtar Friskis & Svettis, och så svänger du in - de har även massiva metrar fyllda med kläder (som jag själv aldrig orkar gå igenom). Tycker även att bokhandeln längs med Södra förstadsgatan är rätt bra, den som ligger bredvid gamla biografen. Sedan tycker jag att Folkets park i Malmö har ett fint projekt som går ut på att byta böcker man själv inte vill ha mot andras böcker. Mer om det här: http://www.malmofolketspark.se/2011/08/bokbodens-nya-tider/
   I Lund finns det en del antikvariat som är mysiga (bl. a. en vid stadsbiblioteket som jag inte hunnit bekanta mig med) och jag går alltid inom Erikshjälpen. Uggleboden är helt okej om man har tur - hittade George Orwells Djurens gård där i somras. Om somrarna är det bästa rotarstället Södra Esplanaden-loppisen som öppnar 7 på morgonen varje lördag!
   Hoppas att du hittar något på dessa ställen om du nu bestämmer dig för att åka hit. :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...