I år är det 200 år sedan bröderna Grimms sagor kom ut första gången, då på tyska som Kinder- und Hausmärchen. Detta måste firas! Men vem firar? Och hur? Jag hittar ingenting… Det borde komma nya vackra, illustrerade, och underbara utgåvor av deras sagor! Är det jag som är blind, eller är det inget på gång? Givet, det är bara februari än och förlagen kanske har planerat det till senare i år. Håller tummarna!
Det nyaste jag hittar är Bonnier Carlsens Bröderna Grimms sagovärld utgiven 2008 (provläs hos adlibris). SVTs Kobra - underbara Kobra! - tillägnade Bröderna Grimm ett helt program i slutet på förra året, men sen dess har det varit kusligt tyst…
Jag börjar firandet med att recensera en halvny barn-/ungdomsbok från Amerikas Förenta Stater: The Grimm Legacy.
Titel: The Grimm Lagacy
Författare: Polly Shulman 2010
Förlag: Puffin Books
Språk: Engelska
325 sidor
Elizabeth has just started working as a page at the New York Circulating Material Repository - a lending library of objects, contemporary and historical, common and obscure. And secret, too - for in the repository's basement lies the Grimm Collection, a room of magical items straight from the Grimm Brother's fairy tales.
* * * * * * *
Idén bakom den här historien är jättehärlig! Tänk er att all magi från bröderna Grimms sagor finns på riktigt, tänk er att ni kunde låna spegeln från Snövit som man lånar böcker på ett bibliotek. “Biblioteket” i fråga är The New York Circulating Material Repository där Elizabeth råkar få jobb. Återigen faller jag för en berättelse som tar avstamp i vår värld men skruvar till det så att vi hamnar i en helt annan förtrollad verklighet.
Dessvärre fastnar jag aldrig för den här boken. Det tar tid för mig att läsa den och till slut får jag nästan tvinga mig igenom några kapitel om dagen för att komma vidare. Jag blir aldrig riktigt intresserad och så fort jag lägger ifrån mig boken försvinner den helt ur mitt medvetande. Så ska det inte vara! Man vill ju vara intresserad och konfunderad, det blir man inte här.
Huvudpersonen är Elizabeth och hon har en bakgrundshistoria som är riktigt Grimmig, hör bara på det här: Hennes mamma har dött och hennes pappa har gift om sig med en kvinna som har två äldre döttrar. Likt Askungen får Elizabeth se sin tillvaro förändras till det sämre då hennes pappa tvingas betala för styvdöttrarnas college, vilket leder till att Elizabeth snällt får flytta från sin dyrare skola till en kommunal. (Ve och fasa!) Det här upplägget grep tag i mig och byggde tidigt upp något som kunde blivit bra – men sen försvinner det spårlöst. Elizabeth är istället irriterande platt och utvecklas inte nämnvärt genom boken. Likadant med många av de andra karaktärerna, de fångar mig inte alls.
Förvänta er inget särskilt av The Grimm Legacy, det är fantasy för barn eller unga ungdomar som bygger på en härlig idé, men det är inte så mycket mer än så. Däremot väcker den hos mig intresset för Grimms gamla sagor och det ser jag som positivt. Betyget landar på knappt godkänt.
3-/5
Läs första kapitlet med Elizabeths anställningsintervju på Polly Shulmans hemsida!
Hej, på er !
SvaraRaderaNej jag håller inte helt o hållet med er om att det är helt tyst om bröderna grimms 200 årsjubiléum. brukar googla på deras olika sagor o då finns nästan alla sagor på internet både på engelska/Tyska och svenska.
Men det är rätt så tyst i "gammelmedia" om grimmbröderna, och det kan ju kanske bero på att sagorna ju är lite kontroversiell och farliga...vissa av dem är ju lite revolutionära till och med - kan detta vara anledningen ?
Det jag främst tänkte på var just nyutgivningar av deras sagor i bokform. Filmer görs det ju i parti och minut numera och på nätet finns det mesta, men någon stor ny samlingsvolym med Grimms sagor hittar jag inte...
RaderaÄven om Grimms sagor var kontroversiella i original har de ju blivit rätt snälla när de anpassats för barn, mindre sexistiska och mindre våldsamma som jag förstår det. Idag är de väl inte så farliga särskilt längre, eller tycker folk det?
(Alltid lika bra att skicka iväg kommentarer innan man tänkt klart...)
RaderaDet som dykt upp i mängder senaste tiden är ju annars fairy tale retellings (har vi något bra svenskt ord för detta?) Där återfinns många av Bröderna Grimms sagor i nya versioner, men det är ju inte riktigt det jag är ute efter heller och det är inte så mycket på svenska.
Tack för kommentaren :)