söndag 29 april 2012

Shaun Tan, den underbare!

Jag utlovade för ett tag sedan att jag skulle skriva ett kärleksfullt inlägg om Shaun Tan – här kommer det!

Jag blev fascinerad. När jag först hörde talas om honom (återigen är det Gomorron Sverige som bildar mig), i samband med att Ankomsten kom ut på svenska, då blev jag riktigt intresserad! Men att spontanköpa dyra inbundna böcker brukar inte vara min melodi och jag la därför band på mig. Tills han fick ALMA-priset. Då var det inte längre något att fundera över – klart jag måste ha några av hans böcker i min ägo!

Mitt första möte med honom blev Ankomsten. Vilken fin resa, vilken underbar bok! I sepia och utan ett ord dras vi med i hans fantastiska bilder. Det är detaljerat och så otroligt stämningsfullt. Jag hade kunnat låtsas att jag är svårflirtad och streta emot, men i slutändan är jag helt chanslös! Kolla bara på dessa bilder, hämtade från hans hemsida. <3

Efter att han hade satt sig i min hjärterot började jag ana att det snart skulle krävas mer Shaun Tan i mitt liv. Next stop: Tales From Outer Suburbia.

Jag var tveksam inför detta. Skulle han klara av att med ord berätta lika fint som han gjort i bilder? Det var med en halvbister min som jag satte mig och började läsa. Jag blev överlycklig på stört! Första sidan ledde till en total nyförälskelse och under högläsning (för mig själv) rann sidorna iväg och boken tog slut på tok för fort. Alla berättelserna är kanske inte lika bra, men helhetsintrycket är strålande. Och vissa kapitel är så otroligt charmiga och tankeväckande att jag bara smälter. Som alla andra faller jag givetvis för utbytesstudenten Eric, men även Distant Rain och omkringsidorna (innehållsförteckningen och tacktexten) flirtar med mig. Hela boken är ett litet konstverk som jag inte med gott samvete kan trycka in i bokhyllan igen. Den får hedersplatsen högst upp och agerar som en påminnelse om hur fantastiska böcker kan vara.

(Fler bilder från Shaun Tans hemsida.)

Jag kommer leta reda på fler böcker, var så säker. Hans illustrationer är något att sukta efter i mina egna alster – tänk om jag kunde bli så genomtänkt och underbar…! Några förslag på vilka böcker jag bör införskaffa härnäst? Betyg på Ankomsten och Tales From Outer Suburbia känns tämligen överflödiga

5/5 till bägge, såklart!

 

Har du ännu inte stuckit näsan i Shaun Tans fascinerande böcker, ta en titt här! Provläs Ankomsten hos adlibris eller Tales From Outer Subrubia hos amazon!

3 kommentarer:

 1. Jag blir ju helt lyrisk av det här! Läste Ankomsten, men blev inte helt frälst. Tills jag lånade Tales from Outer Suburbia! Kär. <3

  Du får ju hemskt gärna prata om fler Tan-böcker du stöter på (vi har läst lika många) för jag vill också ha mer!

  Svar: Men ja! Sitt inkletad i solskyddsfaktor och fortsätt läs för guds skull! (Förhoppningsvis sitter du inte och läser ute just nu i kvällsljuset - känns lite väl kyligt för det..) Återkom senare, och visst var och är det underbart att jag gillade den! :)

  Nämen, man tackar! Och varsågod för länktipset - det är viktigt med sådan fakta. Man vill ju veta om det finns fler "Män" (pluralis av namnet Man) i Skåne. ;-)

  SvaraRadera
 2. Bilderna är helt underbara! Måste få låna böckerna och läsa nästa gång vi ses! Det finns inget vackrare än när någon visar upp hela sin kreativitet som både fascinerar och skapar nyfikenhet. Om än lite avundsjuka ;)

  SvaraRadera
 3. ÅH ja han är en superfavorit, jag ska se till att skaffa alla hans böcker/album. Nu äger jag tales of outer.., borttappad och det röda trädet (plus pretty monsters). Ska helt klart läsa och köpa ankomsten med ^^

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...