fredag 27 april 2012

Lilla stjärna Av John Ajvide Lindqvist

 

   

      Titel: Lilla stjärna

      Författare: Johm Ajvide Lindqvist

      Förlag: Ordfront, 2010

      Språk: Svenska

      Sidor: 446

 

 

 


I Lilla Stjärna för John Ajvide Lindqvist ännu en gång in skräcken i ett vardagligt, samtida Sverige. Unga människor i en värld av bortvända vuxna försvarar sig med vad som finns till hands. Eldrivna verktyg, om så krävs. Det är hans mörkaste bok hittills och både känsliga läsare och älskare av Allsång på Skansen varnas.

En Bokrecension av      bild-exakt

Vad innebär det att vara människa?? Vem är du? Vem vill jag vara? Frågor vi ställer oss genom hela livet, och kanske framförallt främst som unga individer. Vem är jag? Författaren har ett skrämmande sätt att beskriva resan till att hitta sitt jag. Det är kanske ingen god saga som har ett lyckligt slut i allmänhetens ögon. Den är svart, hänsynslös och alldeles, alldeles… underbart.

Berättelsen suger sig fast som en igel. Den fångar in dig från första sidan. Jag ryser inte mest av bokens hänsynslöshet utan av den vardag som författaren beskriver, ack så levande. Den svenska gråa miljön i boken gör än mer att man börjar skruva på sig, i igenkännande. Den ger mig kalla kårar. Hur kan dessa människor leva det liv dem gör? Hur små vi är. Skadar varandra och oss själva och till vilken nytta? Det onda (om den nu ska kallas så) har iallafall ett klart mål ett syfte. Det saknar de vilsna människorna. Kanske vill dem gott med godheten hinner inte lysa igenom innan tristess, avundsjuka och rädsla tar över.

Mot slutet av berättelsen så släpper den sitt grepp om mig. Visst blir den allt mer spännande och skräckingivande, men den saknar det där extra som fick mig att reflektera över dem sakerna som fanns med i början. För mig blir slutet lite av en besvikelse och undran vad författaren egentligen ville säga, om det ens nu var hans mening…

3/5

3 kommentarer:

  1. Har du läst något mer av honom? Jag låste Låt den rätte komma in för tre evigheter sedan, fastnade inte riktigt för den. Visst var den bra och lagom otäck sådär, men tempot var lite för lågt.

    SvaraRadera
  2. Blev riktigt bra med loggan med! :)

    SvaraRadera
  3. Mmm tyckte oxå det blev riktigt bra med loggan :) Har inte läst något annat av honom, det här är första. Kommer nog att läsa "Låt den rätta komma in" så småningom men jag har en känsla av att den inte kan vara otäckare än vad denna var.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...