tisdag 9 december 2014

6 december, såhär i Harry Potter-tider

#potatbokpåviftVälkommen till Potatens adventskalender 2014, ett hopkok inlägg om sådant en bokpotat tycker är viktigt. Det är klart att jag ska ha en adventskalender, det är klart att någon ska vinna en awesome bok eller två och det är klart att du ska vara med och leka!

Varje jul försöker jag läsa lite Harry Potter och det vet jag att jag inte är ensam om. Det är något med julmyset som reagerar så härligt med Harry Potter-myset, det bara funkar. Nu är det såhär: jag har en Harry Potter-bok som jag inte gillar. (Insane, I know.) Adlibris lurade mig och skickade fel utgåva med resultat att jag sitter här med en ovälkommen gäst i min bokhylla. Men så slog det mig, för vad behöver jag göra för att tycka bättre om den? Låta andra kladda i den, såklart! Så nu är frågan om någon där ute känner för att kladda i marginalerna på min bok? Vill du lämna kommentarer, anekdoter, minnen eller små teckningar i min bok? För då får du naturligtvis göra det. Allt som krävs från din sida är lite läs-/skriv-/kladdtid och ett par frimärken. Du behöver inte läsa varenda sida, du behöver inte skriva massor – det ska vara en mysig upplevelse som vi bokbloggare delar. Tanken är att du har boken en vecka ungefär och sedan skickar den vidare/tillbaka till mig. Ingen press, ingen stress – bara lite Harry Potter-mys för den som önskar :)

Hör av dig i en kommentar eller via mejl om du är intresserad!

 


Dagens fråga
Vilken av Harry Potter-böckerna tycker du bäst om? Varför?
eller
Varför tycker du inte om/har du inte läst Harry Potter?

(Svara senast 23 december kl. 23.59. Mer information om tävlingen hittar du här.)

18 kommentarer:

 1. Jag antar att fråga en Harry Potter nörd som mig själv vilken bok de tycker är bäst är ungefär samma sak som att fråga en mamma vilket av sina barn man tycker bäst om. Nä förmodligen inte lika dant men du förstår poängen :) Om jag nu då ändå skulle ta och svara så blir svaret #1 och #7. Första boken har en väldigt speciell plats i mitt hjärta, kanske just för att den slog upp portarna till Hogwarts och introducerade mig till denna fantastiska värld. Sjunde boken för att den visar med vilken genialitet Rowling har vävt ihop detaljer, och där varje liten andemening/sak/vänskap eller vad du vill kan knytas samman till. En detalj från bok tre utan större värde då har i sjuan helt plötsligt en stor betydelse. Det gillar jag.
  Nu fick du visst ett väldans långt svar, men älskar man HP så gör man. :)

  SvaraRadera
 2. Om jag måste välja en favorit så är det nog den femte boken. Det känns som att det är i Fenixorden allvaret tar vid på riktigt, och dödsfallet i slutet av boken får mig fortfarande att storgråta, efter gud vet hur många omläsningar. Just nu räknar jag ner dagarna till julledigheten och min planerade omläsning av HP. :)

  SvaraRadera
 3. Frågan om vilken av böckerna som är min favorit får olika svar nästan varje gång, haha! ^^ Det går lite i perioder. Väldigt länge så var det Fenixorden, för det blev så mycket mörkare i och med slutet på fyran och jag älskar att hata Umbridge. Ibland lutar det dock också mot Halvblodsprinsen, mycket för att jag älskar att få reda på mer om Riddle/Voldemort. Men ibland är det också Fången från Azkaban och Flammande Bägaren. Fast oftast är det nog femman eller sexan jag gillar mest. <3

  SvaraRadera
 4. Åhh, jag vet inte om jag kan välja, så svårt ju! Men det får nog bli fången från Azkaban just för att Sirius kommer in i bilden. Det känns som om Harry får lite mer familj då och man får läsa mer om hans föräldrar.

  SvaraRadera
 5. Jag älskar "Harry Potter och Fenixordern" och den kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta då det var denna som på allvar fick mig på fall (i och med att jag var anti-Potter innan jag blev tvingad av en kompis att läsa den (Tack!)). Det var första boken som övertygade mig om att fantasy var något för mig! Det är också en bok som för första gången på länge kändes kort fast den var längre och jag kände mig då bundis med Hermione och jag längtade så mycket efter ett Hogwarts-brev efter detta att det inte var klokt! Love at first read! (; (:

  SvaraRadera
 6. Sista! Deathly Hallows för att jag hade en sån underbar weekend när jag läste den. Sista delen kåg jag läste typ en hel natt. UNDERBART!

  SvaraRadera
 7. Jag har svårt för både science fiction och fantasy, så Harry Potter har aldrig lockat mig. Jag har inte sett filmerna heller, men i och med att resten av familjen både läst och sett så har jag ändå ett hum om vad det handlar om...

  SvaraRadera
 8. Roligt att du tog upp Harry Potter ! Jag fyndade nämligen alla HP böckerna på loppis i helgen för ca 100 kronor totalt (!) har inte läst dem förut, har ingen bra orsak varför, har helt enkelt lagt all HP kärlek till filmerna. Vid jul tar jag tag i första boken ! jag tycker själv också att HP (filmerna då i mitt fall) ger en otroligt fin julkänsla. :)

  SvaraRadera
 9. Ehm ... jag älskar ju alla otroligt mycket, speciellt ettan som jag fick i födelsedagspresent och BLEV TVUNGEN typ att läsa. Innan var jag liksom lite emot Harry ... jag hade helt tydligt ingen aning om vad det var före.
  Hur som helst så blev jag kär i boken, sedan lånade jag ända fram till femman en efter en. Men då stoppade jag, jag ville inte att hela den där gudomlighete skulle vara slut på mindre än ett halvår. Så jag väntade kanske ett år, och så läste jag Halvblodsprinsen och Dödsrelikerna. Och herre vad jag tyckte om dem!
  Men vilken jag gillar bäst? Femman, tror jag. Jag läste den under en vecka av mitt sommarlov och trots att det jämfört med min nuvarande lästakt känns länge så kändes den aldrig lång. Jag satt utomhus, alla andra gjorde sitt och jag var helt inne i Rowlings värld. När slutet kom grät jag, förstås, och blev som i koma. När den var slut läste jag om favoritdelar, och lyckades få den fösenad till biblioteket trots att jag läst den i god tid.
  Jag älskar den pga Sirius, Dumbledores armé, kärleken, historien. Och för att den är längst - men är inte det obvious? ;)

  SvaraRadera
 10. För tillfället är nog den första boken min absoluta favorit. Älskar hur Harry introduceras in i magikervärlden! Håller på med fjärde boken nu och måste nog säga att den nog är min minst favoritbok. Hur som helst, varför jag inte tagit tag i HP förrän nu? Tja, jag har aldrig varit intresserad förrän nu helt enkelt. I tidiga tonåren läste jag bara chicklit, därefter kom Twilight sen inte förrän i somras blev jag intresserad av fantasy. och glad som sjutton är jag för det då jag nog inte alls hade uppskattat HP då så mycket som jag gör idag. Och förresten så är jag hemskt gärna med och klottrar i din Philosopher's Stone! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glad som sjutton är även jag, behövs mer fantasyläsande i bokbloggargänget :) Du får säga till när du vill kladda i min bok så skickar jag den på stört! :D

   Radera
 11. Jag är gärna med och kladdar i boken, låter jätteskoj! Gör det gärna under slutet av december eller lite senare, i början av januari. Just nu är det så himla mycket annat som tar upp min tid.

  Det är en svår fråga med bästa Harry Potter-boken.
  Jag måste nog säga första boken för det var de första böckerna jag läste högt för min lillasyster. Minns nostalgiskt högläsning i juletider vid flackande stearinljus, mys! - Läste dem precis då de kom ut och innan den första boken blev till film. Så det får bli mitt svar. Även om jag egentligen nog är ännu mer förtjust - ur ett annat perspektiv - av de senare, mörkare böckerna, där saker och ting är mer i gråskala och svärta, mer än att alla är svarta/vita - när Harry är äldre och ingenting är lika lätt och enkelt längre, utan mer komplicerat.
  Och måste också säga att de har vuxit i mina ögon, i början var jag mer kritisk till dem, nu gillar jag dem mer. Och Snape är och förblir min favoritkaraktär för han är mest komplex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får hemskt gärna kladda i den i början av januari - jag hör av mig när det närmar sig/när jag vet mer! :)

   Radera
 12. oh vilken svår fråga! Jag gillar flera av så olika anledningar! älskar första för känslan i den, men tror den absoluta favoriten antingen är femman eller sexan... gillar femman pga umbridge, en så fruktansvärd karaktär men hon gör det hela onekligen intressant, och att alla gör allt för att motarbeta henne är ju bara underhållande. "it unscrews the other way..." x) och sexan gillar jag för att man får lära känna voldy lite mer, vilket psykologinörden i mig gillar.

  SvaraRadera
 13. Som att jämföra älskade kattungar med varandra... Men ettan älskar jag lika mycket varje gång, Azkaban när Sirius kommer med var länge en favorit liksom Halvblodsprinsen, men efter den senaste läsningen undrar jag om inte den flammande bägaren har gått förbi... Imorron kanske jag skulle svara något annat, men ettan är i alla fall alltid en favorit.

  SvaraRadera
 14. Mina ärvda samlingsvolymer med H. C. Andersens sagor. Utgivna på 1920-talet, i halvfranska skinnband med guldskrift...

  SvaraRadera
 15. Men, nu hamnade jag på fel inlägg... Får skriva det igen under rätt inlägg...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...