tisdag 16 december 2014

16 december

IMG_4803Välkommen till Potatens adventskalender 2014, ett hopkok inlägg om sådant en bokpotat tycker är viktigt. Det är klart att jag ska ha en adventskalender, det är klart att någon ska vinna en awesome bok eller två och det är klart att du ska vara med och leka!

I somras blev jag kär. Helt upp över öronen kär. Men suck – ska hon babbla om sina kärleksbekymmer nu igen? Nä, det ska jag inte… Det jag föll för var Skottland: landskapet, ensligheten och människorna. Jag har hört berättas om skottar som gärna velat få räkna Skottland till de nordiska länderna, eftersom vikingaarvet är så starkt, något som jag tycker mig ana i såväl språk som seder och bruk (men kanske har jag bara mina nördiga skandinavglasögon på mig och ser det jag vill se). Hursomhaver finns det något oerhört hemtamt med Skottland och skottarna och jag vill bara åka tillbaka! När jag kom hem efter en veckas vandring längs bl. a. Loch Ness, var min skotska längtan oerhörd. Tänk då så underbart vältajmat att en serie började rulla på viaplay – en serie om en 1900-talstjej som hamnar i 1700-talets Skottland. Och introt – så jäkla mysigt…
   Men så bröt de serien mitt i. Vaaarfööör?! Som nyfrälst var det ju bara att köpa hem den aptjocka boken och själv ta reda på vad som skulle hända…

 

 

Det tog en bra tag att läsa ut Cross Stitch (UK-titel, vald pga. omslaget – såklart!) och även om jag hade velat skylla på plugg och lärlingsplatsjobb så är bokens låga tempo klart en faktor. Det går långsamt genom egentligen hela boken; det tar drygt 300 sidor att läsa ikapp serien och det var tyvärr de bästa 300 sidorna. Grejen är att det jag faller för finns i början, för jag älskar att slänga in någon i en ny miljö - det ger nya ögon i en gammal värld. Gång på gång är det detta jag faller för i böcker. Ta till exempel Harry Potter, som hamnar på Hogwarts där vi lär känna den magiska världen tillsammans med honom. Sånt funkar helt enkelt på mig. Så när Claire saknar varmvatten, hygien i största allmänhet och ljussken om nätterna, trivs jag. Men efter en tid är nyhetens behag borta, hon vänjer sig och berättelsen lunkar mest bara på.
   Något som tar ner betyget är denna ursopiga kvinnosyn som finns överallt – jag vet att det varit illa historiskt, riktigt illa, men jag tyar inte läsa om det. Ett tag höll jag på att ge upp Cross Stitch pga. rättigheterna/bristen på rättigheter hos män och kvinnor.
   På det stora hela bränner boken till nångång ibland, men det är för lite som verkligen intresserar mig för att jag ska vilja dyka ner i nästa tjockisbok i serien. Det blir mest historisk och romantiskt och fantasybitarna/tidsresan faller snart i glömska. Men TV-serien är mysig och vem vet, kanske läser jag andra boken när första säsongen tar slut i vår. Tills dess är jag nog nöjd såhär.

goodreads

adlibris bokus cdon | adlibris bokus cdon

Svenska
adlibris bokus cdon


Dagens fråga
När det blir dags för seriemaraton, vilken TV-serie slukar du då?

(Svara senast 23 december kl. 23.59. Mer information om tävlingen hittar du här.)

12 kommentarer:

 1. Jag slukar "Doctor Who" och den nya serien - delvis på grund av att jag blev helt förälskad i serien när den där killen jag dejtade presenterade den (och blev ju upp över öronen förälskad i killen som rekommenderade - idag min sambo)! Serien och sambon och jag firar officiella 2,5 år typ NU!)! (; (:

  SvaraRadera
 2. hmh, tror jag måste säga Alias.. eller eventuellt Hana Yori Dango...

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Parenthood blev en ny favorit under sommaren då jag hittade alla avsnitt på amerikanska Netflix. Såg igenom fem säsonger på några veckor och har redan börjat se om den. Annars är Game of Thrones min stora kärlek, men den går ju inte att sluka på samma sätt eftersom det bara är fyra säsonger på 10 avsnitt styck, men det är ju så skönt när en kan nörda ner sig i böcker och fakta och andra härligheter! Det jag älskar med serien är 1. Drakar 2. det finns inget gott eller ont, man har en hatkärlek till alla (utom vissa då som man bara hatar av hela sitt hjärta).

  SvaraRadera
 5. Oj, jag är ju inte något jättestort fan av tv-serier faktiskt men den serien jag streck-tittade på senast var nog Teen Wolf. I början var det bara ett vad med syrran som älskar den serien. Vi sa om jag börjar titta på den så skulle hon läsa en bok som jag valt ut. Det hela slutade med att jag fastnade helt i serien och kunde inte sluta (Stiles <3)

  SvaraRadera
 6. För tillfället är jag nördig och fastnar i realityshower - senaste var Biggest loser. Men Game of thrones klarar jag heller inte av att missa ett enda avsnitt av.

  SvaraRadera
 7. Sex and the City är en favorit serie som jag har sett om flera gånger! Sen brukar jag ha maraton med Harry Potter filmerna (även om inte de är en serie)

  SvaraRadera
 8. Veronica Mars plöjde jag på rekordtid i våras - och njöt hela tiden och det känns som en serie jag kommer titta på fler gånger. Efter nyår ser jag fram emot att börja på min Breaking Bad-box, har hört mycket bra om den :)

  SvaraRadera
 9. Gossip Girl! Man blir så fast pga att varje avsnitt slutar med såna vliffhanger och tycker om den så mycket. Men Vänner också - åh, Vänner, my love.

  SvaraRadera
 10. Måste nog säga one tree hill som passar i alla lägen. Annars finns det nog närmare 15 andra serier som jag också älskar. Har haft turen att aldrig se någon dålig serie faktist när jag tänker efter :)

  SvaraRadera
 11. Åhh, det är så många! Community, My name is Earl, Ugly Betty, Psych, Big Bang Theory. Men just nu skulle jag gärna ta mig tid att äntligen se om Twin Peaks och se OITNB för första gången...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...