måndag 25 februari 2013

Världens strävan att lura på mig böcker

Idag kretsar mitt huvud runt ett ofrånkomligt köpstopp. Det här går inte längre, jag har på tok för många olästa böcker. Morgondagens bokrea blir sista köpdag för mig, efter det är det köpstopp som gäller. Ett tag.

Jag köper fler böcker än jag hinner läsa. Så är det. Men varför? Ibland blir jag så irriterad på mig själv när jag tänker på hur jag bär mig åt. Jag beskyller fåfänga, Yukiko Duke, lägre doser idioti, bokmaterialism och en stor bytta nördighet för detta. Det är deras fel.

…för det kan väl inte vara mitt eget?

 

Exempel 1
Jag har läst en massa (dyra!) serier/grafiska romaner senaste månaderna. När jag la vantarna på serieantologin Flight Vol. 3 var det början på något stort. Den var dyr (155kr) men eftersom jag föll pladask var jag tvungen att köpa fler delar. “Jag börjar från början” tänkte jag och beställde hem (den ännu dyrare) första boken. Vol. 1 visade sig vara sämre och jag tänkte därför att jag skulle avvakta att köpa fler delar. Sen råkade jag få reda på att Vol. 2 är dubbelt så tjock som ettan (över 400 sidor!) och att den sades vara så mycket bättre. Ajajaj, borde jag inte köpa den ändå? Pris: 185kr. Nej, det borde jag inte! Det är på tok för dyrt.
   Precis när jag gett upp hoppet upptäcker jag att bokus har den för 165kr. Då tänker mitt dumma potathue “Billigt!” och jag klickar hem den på stört. Märk väl att när vi började ansågs 155kr vara dyrt, i slutet är 165kr billigt. Jag lurar mig själv. Elakt.

Exempel 2
Jag tyckte Beautiful Creatures (boken) verkade dryg och tämligen ointressant. Sedan råkade jag se trailern till filmen och –vips!- så hamnade boken högt på min måste läsa-lista. Va? Varför? Men Eleeen, vad dum du är! Skyll dig själv att du sedan måsteläste en dryg jäkla tegelsten. Bah!

Exempel 3
Rea. –nörghelfrrgh- ‘Nuff said.

Exempel 4
Yukiko Duke säger att en bok är bra i Gomorron Sverige, den kanske t o m måste läsas. Jamen, säger hon det så är det ju så. De finns liksom alltid där i bakhuvudet, de där böckerna hon sagt åt mig att jag borde läsa. Ibland hittar jag dem oväntat i någon reahög och ibland försvinner de sorgligt nog från medvetandet. Men så kan de plötsligt dyka upp igen! Som den här, nu med nytt omslag från Modernista. Den ska jag ha! Bara så ni vet. Eller vänta; köpstopp var det ju. Det kommer nog gå bra det här…

Under vulkanen - Malcolm Lowry. Design by Lars Sundh.

Imorrn blir det frukost i ottan och väckande av trött kusin innan det bär av in mot staun på bokjakt. Även om rean på förhand känns småsopig har jag en hel del förväntningar på den. Men olästhög och plånbok hade nog gärna belagt mig med husarrest och internetförbud ett tag.

8 kommentarer:

 1. Jag borde också ha köpstopp. Säger gång på gång att jag ska läsa det jag har. Men varje gång jag läst ut en bok och ska ta en av de som står i bokhyllan så slutar det med att jag går och lånar en trave på biblioteket/köper en bok. Och de olästa förblir just olästa. Vi får ta oss i kragen nu :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju inte hållbart att fylla hyllorna med olästa böcker :S Men när jag igår satt och glodde på olästhyllan tyckte jag ändå att jag hade en massa spännande böcker, kanske kan detta bli ett trevligt köpstopp ändå, där jag läser böcker jag velat läsa länge :) Hoppas på det!

   Radera
 2. Haha åh jag känner så väl igen mig. Men nu efter rean är det helt slut för min del. Ska försöka överleva på de böcker jag har och bibblis. Starta något typ av nät-AA-möten fast för boknördar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tycker jag absolut att vi ska! :D

   Radera
 3. Som säljare blir jag varm ända in i själen av att höra hur väl säljpsykologin fungerar i exempel 1 ;)
  Något annat jag lärde mig som säljare var att arbeta efter mål. Vill du uppnå ditt mål att inte köpa fler böcker behöver du sätta en tydlig gräns. "Ett tag" är inte en tydlig gräns. Säg istället "inget före julafton" så ökar du dina chanser :) Fast sen ska det ju vara realistiskt också... efter påsk (1a april)?

  /mr J.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, detta bevisar ju tesen "Man ska dela med sig av sina vedermödor - alltid roar det någon" ;)
   Ett tag är i det här fallet mer en fråga om utrymme än tid - kan jag inte trycka in fler böcker i den stackars olästhyllan så ska jag inte dra hem fler. Det är köpstopp tills hyllan börjar se mager ut eller tills jag åker till London i vår (om jag kommer dit, inget skrivet i sten än). Så går mina tankar, vi får se hur det går... Gick bra när jag sa åt mig själv på skarpen i höstas efter bokmässan, förhoppningsvis blir det något liknande även nu :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...