tisdag 31 januari 2012

Tretton skäl varför av Jay Asher

 

 

Titel: Tretton skäl varför

Originalets titel: Thirteen Reasons Why

Författare: Jay Asher 2007

Förlag: Pocketförlaget

Språk: Svenska

298 sidor

 

 

Du kan inte stoppa framtiden. Du kan inte spola tillbaka det förflutna. Enda sättet att få veta hemligheten är att trycka på play.

* * * * * * *

Högstadiet. Minns ni? Jag mår dåligt bara jag tänker på det… Fy fan… Jag minns att jag i slutet av höstterminen i sjunde klass, räknade på hur länge det skulle fortsätta. Jag orkade inte med skiten. Jag ville bara bort. 5½ år till studenten… Jag har aldrig gillat att lära känna nya människor. De skrämmer mig. Men på högstadiet kände jag bara att ingen människa i staun var ny nog. De hade alla någon förutfattad mening om mig. 5½ år, intalade jag mig själv, sen kan jag flytta långt härifrån, dit ingen någonsin hört talas om mig. Vet ni hur lång tid 5½ år är för en 13åring…? Men det var så jag fick tänka, för att orka ta mig igenom det.

Den här boken handlar om just det. Att orka. Eller inte orka.

Vi får följa Clay som får ett paket med kassettband från en flicka som tagit livet av sig. En flicka han kände. En flicka som på banden säger att det finns tretton anledningar till att hon dog, att han är en av dem. Han börjar lyssna och kan inte sluta förrän han fått reda på varför. Jag gör likadant. Jag börjar läsa och kan sedan inte sluta och boken bara rinner iväg. Det är förvirrande i början men klarnar sedan alltför väl. Att människor kan tillåta andra människor att må så dåligt. Att det ska vara så svårt att be om hjälp. Att man kan behandla någon så illa… Alla borde läsa Tretton skäl varför. Tänk om alla hade läst den i sjunde klass, hade det förändrat någons beteende? Hade det gjort tonåren mer uthärdliga för någon annan?

När boken tar slut känner jag mig tom. Och arg. Men mest är jag bara så oerhört tacksam för att jag inte går på högstadiet längre…

4-/5

måndag 30 januari 2012

Fallet med de försvunna böckerna av Ian Sansom

 

Titel: Fallet med de försvunna böckerna

Originalets titel: The Case of the Missing Books

Författare: Ian Sansom 2006

Förlag: Massolit Förlag

Språk: Svenska

325 sidor

Första boken av tre  i The Mobile Library Mystery Series

 

 

Israel Armstrong är en känslig själ. En bokälskande vegetarian i manchesterkostym som flyttar till Irland för ett efterlängtat jobb som bibliotekarie.

(Ja, jag har huggit av beskrivningen av den här boken. Känner ni att ni behöver mer får ni leta upp resten för jag tycker inte att man ska veta så mycket om den innan man läser.)

* * * * * * *

Det här är berättelsen om en antihjälte som har det verkligt motigt. Ingenting går som Israel tänkt sig. Verkligen ingenting! Berättelsen är jäkligt mysig. (Nej, för mig är mysig inget negativt.) Det är roligt och flyter på som ett rinnande vatten. Jag bara läser och läser. Och flinar och skrockar emellanåt tyst för mig själv, för det är roligt och charmigt. Jag gillar! Jag, som inte alls brukar gilla deckare, jag gillar det här. För det är inte en deckare, det är mer av en skröna, eller kanske en fars. Och jag vill läsa mer! Andra boken om Israel Armstrong, Mr Dixon försvinner, kommer på svenska i april. Vill ha, vill ha, vill ha!

Min första tanke gällande översättarens insats var positiv, då denne lyckats översätta ordvitsar på ett mycket bra sätt. Men sen hittar jag en del att störa mig på. Det allvarligaste i min mening är att översättaren fallit offer för den allt vanligare till-sjukan: En oförmåga att sätta detta lilla ord på rätt sida om substantivet. Exempelvis heter det Ta en kaka till, inte Ta en till kaka. FELFELFELFELFELFELFELFEL!!!  Det hörs på TV alldeles för ofta men detta är den första bok jag läst där jag stött på det. Usch! Jag gillar inte! USCH!!! Ett annat störande element är något som snarare känns som slarvfel, där prepositioner ibland ploppar upp på fel ställen eller helt har fallit bort. Detta gör mig mest förbryllad och beror nog mer på brister i korrekturläsningen än på okunskap. Men AKTA DIG FÖR TILL-SJUKAN! AKTA DIG SOM ÖGAT!

Ibland måste jag bara få nörda mig lite om hur en bok känns. För det är viktigt. Den här är underbart matt, ligger så bra i handen och är alldeles mjuk och go. Den bjuder verkligen in till läsning – precis som jag vill ha det!

Det här var en go läsupplevelse. Jag blir varken djupt berörd, ledsen, upprörd eller får svårt att sova – jag blir bara lugn och glad. Jag sitter timme efter timme och sträckläser och det är minsann gott nog! Boken ger oss en fin upplösning, det är smart och härligt och lämnar mig nöjd och belåten. Mmm, jag gillar!

4/5

Provläs på bokus!

söndag 29 januari 2012

En hög med nytillskott

 

IMG_3937

Jag tänkte köpa en bok, men alla vet ju att böcker helst inte ska färdas ensamma i paket från adlibris, så det blev tre.  (För en bilderbok och en skrivbok räknas ju ändå egentligen inte.) Men vad hände sen, hur blev det så många? O_o Det var faktiskt inte mitt fel att de reade ut Tretton skäl varför på Maxi, eller att jag hittade Mangon som sprängdes på Bokia trots att den egentligen inte finns i pocket längre. Sen kom mamma med Momo från min barndoms dagar. (Som jag då läste några sidor i och glömde bort. Ska nu göra ett nytt försök.) Nej, det var inte mitt fel att det blev såhär…

Så resultatet är sex nya böcker att sätta i bokhyllan den här veckan. Och jag som hade planerat göra en större bokbeställning i nästa vecka.

…ojdå…

Linger av Maggie Stiefvater

 

Titel: Linger

Författare: Maggie Stiefvater

Förlag: Scholastic

432 sidor

Andra delen i The Wolves of Mercy Falls Trilogy

 

 

 

 

SPOILERVARNING!!! Akta er om ni inte har läst första boken i serien! Läs då hellre recensionen för första boken Shiver.

Grace and Sam must fight to be together. For Grace, this means defying her parents and keeping dangerous secrets. For Sam, it means grappling with his werewolf past... and figuring out a way to survive the future. But just when they manage to find happiness, Grace finds herself changing in ways she could never have expected...

* * * * * * *

Andra boken om Sam och Grace är dessvärre en besvikelse. Nytt för den här boken är att vi får lära känna Isabel och Cole (en av de nya vargarna) och tur är det! När Sam och Grace mår typiskt tonårsboksdåligt och inte verkar komma någonstans, är det Isabel och Cole som håller mitt intresse uppe. Men det räcker inte. Jag blir uttråkad och irriterad och större delen av boken känns mest som transportsträcka inför tredje boken. Tyvärr händer det inte mycket, inte förrän de sista 50 sidorna. Drygt!

En bok återstår nu i Stiefvaters trilogi och jag kommer läsa den när den kommer. Men jag är inte nyfiken längre. Det är lite status quo över den här boken och inte särskilt fantasieggande.

2/5

utläst 2011-01-20

lördag 28 januari 2012

Crescendo av Becca Fitzpatrick

 

 Titel: Crescendo

Författare: Becca Fitzpatrick

Förlag: Simon & Schuster UK

Språk: Engelska

427 sidor

Andra boken i The Hush Hush Saga

 

 

 

SPOILERVARNING!!! Akta er om ni inte har läst första boken! Läs då hellre recensionen för första boken Hush, Hush.

Despite starting a relationship with Patch, her guardian angel (whose title is the only angelic thing about him), and surviving an attempt on her life, things are not looking good for Nora Grey. Aside from fearing her boyfriend is interested in her nemesis, Nora is haunted by images of her father and becomes obsessed with understanding his disappearance. As Nora delves into the mystery of her father's death, she begins to wonder whether her Nephilim blood line has something to do with it. And since Patch isn't answering her questions, Nora has to start finding the answers on her own. Relying too heavily on the fact that she has a guardian angel puts Nora at risk again and again. But can she really count on Patch--or is he hiding secrets darker than she can even imagine?

* * * * * * *

Ibland blir man bara besviken! Som nu. Det jag efterlyste efter att ha läst Hush, Hush var mer information. Jag ville veta mer om Patchs tidiga liv, mer om Rixon och mer om änglar, nephilim och fallna änglar. När det gäller mytologin får vi faktiskt reda på en del, men Patch och Rixon är fortfarande rätt ouppklarade. Dessutom är slutet en käftsmäll för mig, då jag konstant verkar fatta tycke för FEL karaktärer. (Gissa vem som var kär i Fred Weasley i sju böcker…) Gillar det inte alls!

Berättelsen är seg, Nora verkar vilja missförstå precis ALLT som Patch gör och inte gör. Både Nora och Patch beter sig irriterande skumt och jag fattar inte varför. Boken känns inte genomarbetad; Noras tankegångar borde vara glasklara, särskilt som den är skriven ur hennes synvinkel! Men jag hänger inte alls med…! Fler böcker lär definitivt komma och jag kommer fortsätta läsa.  Men det är inte med samma iver som efter första boken. Får hoppas att berättelsen tar fart igen snarast, för den andra boken var inte mycket att hänga i julgranen…

2-/5

utläst 2010-12-16

Lyssna på första kapitlet på Becca Fitzpatricks hemsida eller provläs på svenska på smakprov.se.

torsdag 26 januari 2012

Smakprov ur gottepåsen

 

God afton! Gissa vem som har spenderat kvällen på smakprov.se med att småläsa lite av varje. Det tycker jag att ni också ska göra. Det finns så många böcker man kan vara nyfiken på. Så många böcker man vill läsa! …måste läsa. Nu!

 

Som de här. De tre första SKA jag ha! Cirkeln har precis kommit ut i pocket, så nu är det dags för mig att läsa den. Snusk har däremot precis kommit ut på svenska, så jag får vänta ett tag på pocketversionen. (Nej, jag är inte snål – bara ekonomiskt lagd.) Niceville är jag lite nyfiken på, men tror inte jag pallar läsa hela. Häxmästaren däremot, den ska jag sätta i mig. Fallet med de försvunna böckerna kom också den som pocketbok senaste veckan, så den har jag visst redan råkat köpa. :)

 

Psst – har ni koll på dessa? Det borde ni. Jag gillar skarpt! Särskilt Huvudjägarna. (Njöt av den som ljudbok.) Oh, så bra den är! Och mindre än två månader kvar till Hungerspelen kommer på bio. Så om ni inte läst – skynda, skynda!

 

Så, sätt er och provläs något spännande, nu!

 

Övrigt som slamrar i huvudet: Varför i hela fridens dar har jag fått för mig att det heter triOlogi? Varifrån kommer det där O:et? Helt plötsligt var det bara där och nu kan jag inte göra mig av med det. Uppenbarligen kan jag inte ens skylla på engelskan, för där ska det inte heller vara något O… Meh, årfgh! Slå mig lite lätt när jag säger/skriver fel, är ni snälla. Trilogi, trilogi, trilogi…!

tisdag 24 januari 2012

Shiver av Maggie Stiefvater

 

Titel: Shiver

Författare: Maggie Stiefvater

Förlag: Scholastic

Språk: Engelska

448 sidor

Första boken i The Wolves of Mercy Falls Trilogy

 

 

 

 

Grace is fascinated by the wolves in the woods behind her house; one yellow-eyed wolf in particular. Sam leads two lives. In winter, he stays in the frozen woods. In summer, he has a few precious months to be human ...until the cold makes him shift back again. When Grace and Sam finally meet, they realize they can't bear to be apart.

* * * * * * *

Första boken i trilogin om vargarna i Mercy Falls och äntligen en tonårsbok som var bättre än jag trodde. Historien handlar om Grace som blir räddad från vargarna av en annan varg som hon sedan blir kär i, om man nu kan bli kär i en varg. Och han i henne. Såklart.

Det är härligt att Sam är en go kille. Han är omtänksam och varm, istället för, som de flesta andra killar i tonårsböcker, helt odrägligt genomsnygg och badboy med kyliga tendenser. Så Sam är ett klart plus! Detta är en bok där vi inte vet allt, men det känns väl ganska bekant i den här tonårsfantasyromansgenren? Det hinner hända en hel del och såhär i efterhand känns det nästan som om jag läst mer än en bok. (Särskilt i jämförelse med Hush, Hush som jag läste innan denna.) Det känns som att Maggie Stiefvater har en plan med sin trilogi och jag väntar med spänning på fortsättningen!

4-/5

Provläs på svenska hos bokus!

söndag 22 januari 2012

Några mindre genomtänka bokköp

 

Skönhet kommer inifrån heter det ju… Så om en bok är vacker på utsidan måste det ju bero på att insidan är vacker, eller nu kanske jag medvetet missförstår det hela? ;) Men när det kommer till böcker är det ju just utseendet, titeln och känslan när man håller och bläddrar i den som avgör om man ska impulsköpa en bok eller ej. Särskilt i en fysisk, riktig bokhandel. Detta har genom åren lett till många köp man senare kan ifrågasätta, men också till en hel del pärlor jag aldrig hade hittat annars.

Här är några som jag vetat lite/ingenting om men köpt ändå, allt pga. utseende eller titel. En del är bara SÅ fina att jag måste ha dem på display nånstans (när jag blivit smårik och köpt mig ett mindre herresäte där jag får plats med allt)…!

 

Byatts bok såg jag för första gången på Bokia förra året och älskade omslaget, men det var inte riktigt läge att impulsköpa böcker just då, så jag la faktiskt band på mig. (HäYa mig!) Nästa gång jag kom dit var boken spårlöst borta och jag mindes givetvis inte vad den eller författaren hette. Ååårgh, som jag har letat sen dess! Och så ploppar den som ett under upp på Schitzo-Cookie’s Bokblogg – tack, tack, tack! Kommer förmodligen införskaffas vid nästa köptillfälle ^^

Above the Snowline stirrade så intensivt och menande på mig att jag var tvungen att ta i den, men köpte den inte eftersom det är fjärde boken i en serie (Häya mig, igen!) utan började istället från början utan att ens läsa vad serien handlade om... Läste sedan snabbt alla fyra böckerna. Serien är bland det bästa jag läst, recensioner kommer!

 

Dinosauriens fjädrar tilltalar med såväl titel som omslag min arkeologiskt nördiga sida, som ibland tar stor plats och periodvis styr totalt. Inte läst än.

Montecore låg och glänste i tiokronorsbacken på Maxis bokrea – klart jag tog den! Så språkligt smart och underbar, lästes med sällan skådad iver! Rekommenderas!

Recension av härliga The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society kommer, köptes helt pga. titelns potatishet! <3

That’s all for now!

onsdag 18 januari 2012

Skattkammarön av Robert Louis Stevenson

 

 

Titel: Skattkammarön

Originalets titel: Treasure Island

Författare: Robert Louis Stevenson 1883

Illustratör: Martin Bergström 2007

Förlag: Rabén & Sjögren

Språk: Svenska

302 sidor

 

 

Äventyret börjar när unge Jim Hawkins får en skattkarta i sin hand. Med hjälp av en godsägare och en läkare seglar han till Skattkammarön för att hitta skatten. Men ombord på fartyget finns också den enbente kocken Long John Silver, egentligen styrman hos kapten Flint, den ondskefulle pirat som en gång grävde ner skatten. Det är han som skaffat besättningen åt godsägaren, och dessa är inga mindre än Silvers gamla skeppskamrater!

* * * * * * *

När jag var liten kollade jag och min bror ofta på Junior, tv4s barnprogram på vardagseftermiddagar och helger (om jag inte minns fel). Jag minns inte så mycket; där fanns den utomjordiska flickan som simmade så fint och fick mig att plaska runt som en sjöjungfru i simhallen; Dr Kosmos-introt som vi sjöng högt och vackert; och en tecknad serie – Skattkammarön. Minns den sista som riktigt spännande, men jag missade slutet och det har jag grämt mig över länge! Men nu, nästan 20 år senare, vet jag äntligen hur det gick för Jim!

Hittade den här fina utgåvan på bokrea förra året. Den är helt klart tänkt för barn, med stor text och många illustrationer. Bilderna är mörka och lite kusliga och passar utmärkt till berättelsen. Men av någon anledning har den redan utgått… Får väl tipsa om äventyrsklassikerboxen från Repris istället, som innehåller fem böcker som man borde läsa. Själv har jag redan läst två av de fem och känner därför att jag avstår, för tillfället i alla fall. Boxen ser riktigt fin ut, någon som vet om böckerna är lika fina inuti med?

Så vad tycker jag om boken? Jodå, helt okej! Det är ett välskrivet och rappt äventyr som aldrig blir tråkigt. Det är inte svårt att förstå att barn fascineras av berättelsen, och kanske hade även jag gjort det om jag inte redan kunde nästan hela historien. Såhär i efterhand tror jag att det bara var sista avsnittet av den där serien som jag missade, för allt i boken känns igen, t o m “slutstriden”. Detta kan i och för sig bero på Disneys Skattkammarplaneten, som jag nu återsett efter att jag läst boken. Det visade sig att jag numera förstår och uppskattar den filmen på ett helt annat sätt. Innan tyckte jag att den var lite odräglig på något vis, men nu gillar jag den!

Det har gått över ett och ett kvarts sekel sedan Stevenson skrev Skattkammarön, men det märks inte. Detta är en bok som jag tycker att man bör läsa. En klassiker som håller!

4/5

utläst 2011-04-08

Ooooh! Snubblade över en karta över Skattkammarön som tros vara ritad av Robert Louis Stevenson själv!(!!!) Som den kartnörd jag är, måste jag ju visa den för allt och alla! Jag skojar inte – jag kan sitta och titta på kartor hur länge som helst. Speciellt gamla fina kartor, de är riktiga konstverk!

 

Tydligen har det spelats in en ny version av Skattkammarön, med Eddie Izzard som John Silver och Elijah Wood som strandsatt halvgalning. Är det nåt att ha, tro? Någon som sett?

söndag 15 januari 2012

A Clash of Kings av George R.R. Martin

 

   Titel: A Clash of Kings

   Författare: George R.R. Martin

   Förlag: Bantam Bell

   Språk: Engelska

   Sidor: 969

   Andra boken av fem utkomna i A song of ice and fire

 

 

 

Five separate factions vie for control of the realm of the late Lord Eddard Stark, while an ancient form of magic, an everlasting winter, and an unearthly army threaten to return.

*******

Många är nog sugna på att läsa forsättningen på den här serien efter att sett HBO serien A Game of thrones. Det här är en fantasy serie i klass med Sagan om Ringen. Den har miljön, karaktärerna och intrigerna för att skapa ett nytt fantasy epos. Skillnaden från Tolkiens berättelse är avsaknaden av flertal varelser och sagofigurer samt gränsen mellan det goda och onda. Du får också följa flera olika huvudkaraktärer främst från familjen Stark men också från de andra huvudfamiljerna och dem som tjänar dem.

När man läser boken får jag en visuell bild av ett spelbräde med de olika familjkaraktärerna.  I sin sträva efter makt, rikedom, hämnd, lojalitet och kärlek fördelas personerna ut på brädet över landet. De utkämpar både inre och en yttre kamp  vilket får karaktärerna av verka komplexa och verkliga. Du har inte längre två fack signerade ond och god  utan mer en skala som drar mer eller mindre åt de olika hållen.

Jag tycker boken är bra men det är också ganska jobbig att läsa eftersom du har så många detaljer att hålla reda på platser, personer, familjer, intriger, hur folk är släkt med varandra och så vidare.  Det är tur man får en karta och register över allt annars hade jag varit helt lost. En sak jag irriterar mig är att man får bara följa en person per kapitel. Sedan dröjer det några kapitel innan man kommer tillbaka till den personen igen. Som fantasynörd är jag inte van vid detta. Jag vill veta vad som händer med den person direkt inte 90 sidor senare. Man tappar musten av det. Författaren har en tendens att ta in nya personer I berättelsen för att få en ny vinkel på exempelvis ett slag. Det blir lite för mycket ibland och huvudhistorien försvinner i alla detaljer.

I det stora hela mycket bra serie men du måste ha tålamod för detaljer och intresse för att veta bakgrunden till allt för ibland är det en låååång väg till ett slag eller avgörande strid. Betyger blir en fyra. Ett måste för alla fantasynördar.

4/5

utläst 2011/12/28

Resterande böcker i Serien Song of Ice and Fire

Trailer för Andra säsongen av Game of thrones

Hämtad från youtube 2012/01/22

De vassa tändernas skog av Carrie Ryan

 

 

Titel: De vassa tändernas skog

Originalets titel: The Forest of Hands and Teeth

Författare: Carrie Ryan

Förlag: Styxx Fantasy

Språk: Svenska

333 sidor

Första boken av tre i The Forest of Hands and Teeth series

 

 

 

Marys värld är liten - en isolerad by mitt ute i skogen, omgärdad av stängsel. Stängslet är det enda som håller Mary och de andra byborna vid liv, för på andra sidan finns De vassa tändernas skog där de oheliga ständigt rör sig i jakt på mer människokött att infektera. Så har det varit i generationer och i byn har man satt upp enkla regler för att överleva: Man gör sin plikt och följer Systerskapets order. Allt annat är oviktigt. Mary kan ändå inte låta bli att drömma om världen utanför stängslet och det som kan finnas där, om havet som hon bara hört talas om och en gång sett på ett foto.

En dag bryter sig de oheliga igenom stängslet. På några minuter utplånas stora delar av byn och Mary flyr ut i skogen. Kampen för att överleva har börjat och snart måste Mary göra viktiga val - mellan dröm och plikt, mellan mannen hon älskar och mannen som älskar henne. Vad finns egentligen på andra sidan av den fruktansvärda skogen?

* * * * * * *

Ofta blir jag irriterad när jag läser fantasy för jag känner att jag får reda på alldeles för lite om hur karaktärerna tänker. Jag vill veta VARFÖR de gör som de gör, inte bara vad som händer. Men ibland blir det för mycket – NU blir det för mycket! Det tar 150 sidor innan det händer något vettigt och det känns då som att jag har bra koll på hur huvudpersonen Mary resonerar och tänker. Men hon fortsätter att tänka och tänka i 200 sidor till. Jag orkar inte med det…! Det blir på tok för mycket ojjande och för lite handling.

Tydligen är detta första delen i en trilogi, men vette sjutton om jag är intresserad av resten. Jag tvivlar! Det här är en postapokalyptisk berättelse där den redan undergångna världen lyckas gå under igen och igen utan att jag bryr mig. Näää, den här var seg och tråkig.

2-/5

utläst 2011-05-09

lördag 14 januari 2012

Fem snabba

J. K. Rowling x 2, två klassiker och en superhypad svensk bok.bokhög

Här är de –>

Alla böcker jag läst sen jag började skriva bokrecensioner i en liten lila skrivbok. Håller nu på med att skriva över dessa hit. För jag har inget bättre för mig. Tänkte bara sticka förbi här och skriva några rader om ett gäng böcker som jag egentligen inte känner att jag behöver säga så mycket om. Enjoy!

 

 

Harry Potter and the Philosopher’s Stone

J. K. Rowling 1997; Bloomsbury; Engelska; 224 sidor

Harry Potter thinks he is an ordinary boy - until he is rescued by a beetle eyed giant of a man, enrols at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, learns to play Quidditch and does battle in a deadly duel. All because Harry Potter is a wizard! Follow the adventures of Harry Potter as he discovers the magical, the dangerous, the unpredictable world of Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry.

* * * * * * *

Jag har precis läst om första Harry Potter-boken och det är ju inte klokt hur bra den är! Jag verkar på något vänster ha glömt bort hur mycket jag gillar J K Rowlings värld, böckerna är ju lysande! Så smarta! Och det har gjort min hjärna gott att koppla av några dagar och tugga igenom något bekant. Åh, kärlek!

5/5

Såklart!

2012-01-13

 

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Jonas Jonasson 2009; Pocketförlaget; Svenska; 404 sidor

Efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt.
Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig.

* * * * * * *

Detta är en galen bok. Och vilken härlig titel! (Köpte den helt på grund av titeln innan den blev superhypad.) Här händer det grejer, vill jag lova… Allan Karlsson tröttnar på ålderdomshemmet och kliver helt sonika ut genom fönstret. På rymmen möter han diverse skumma typer och vi får genom återblickar ta del av hans minnen från sitt hundraåriga liv. Riktiga rövarhistorier! Jag gillade den till att börja med, men till slut blir det för mycket och då köper inte min hjärna det storslagna längre och jag tappar koncentrationen totalt. Läs den om ni är ute efter något lättsamt, men ni ska inte vänta er något storslaget som ni kommer bära med er länge. När boken var utläst flög det mesta från den ut ur mitt huvud.

3-/5

[utläst sommaren 2010]

 

The Catcher in the Rye

J. D. Salinger 1951; Little Brown; Engelska; 224 sidor

Tells the story of a seventeen-year-old dropout who has been kicked out of his fourth school. This novel dissects the 'phony' aspects of society, and the 'phonies' themselves: the headmaster whose affability depends on the wealth of the parents, his roommate who scores with girls using sickly-sweet affection.

 

* * * * * * *

Ännu en av de där klassikerna jag känt att jag borde läsa. Men den här fastnade jag inte alls för. Hade helt klart förväntat mig mer av en handling, för här händer i princip ingenting. Holden diskuterar med sig själv (eller med läsaren)  under sina tre dagar i New York. Men jag bryr mig inte riktigt. Synd! Läste den på engelska och tycker den är ganska lättläst om än en smula seg.

2/5
[utläst 2010-09-11]

 

Skräck och avsky i Las Vegas

- en vild tripp till hjärtat av The American Dream

Fear and Loathing in Las Vegas – A Savage Journey to the Heart of the American Dream; Hunter S. Thompson 1971; Pocketförlaget; Svenska; 229 sidor

Vi befann oss någonstans i närheten av Barstow just där öknen tog sin början när drogerna började ta. Jag minns att jag sa något i stil med "Jag känner mej lite yr i huvet; kanske bäst att du kör..." Och plötsligt hördes ett dån omkring oss och himlen var full av vad som såg ut som jättestora fladdermöss som tjutande kom störtdykande ner mot oss och fladdrade runt omkring bilen, som gick i sådär hundrasextio med suffletten nere på väg mot Las Vegas.

Skribenten Raoul Duke och hans 150-kilosadvokat Dr. Gonzo anländer till Las Vegas med en arsenal av droger. Deras uppdrag: bevaka ett motorcykelrace i öknen. Artikeln blir aldrig skriven men på eget initiativ växer uppdraget till en påtänd jakt på hjärtat av The American Dream. Resan som följer blir en neurotisk mardröm och en gravskrift över 60-tales drogkultur.

* * * * * * *

Bestämde mig för att läsa boken innan jag såg filmen. Vilken lullig röra! Stundvis vet jag överhuvudtaget inte vad som händer. Kan ibland inte lista ut om det är någon av karaktärerna, författaren eller utgivaren av boken jag läser som talar…! Men om man struntar i det man inte förstår och fokuserar på det som är någorlunda klart, så är det skruvad berättelse om droger 24/7 och jag vet inte riktigt vad jag tycker. Kan en bok vara både lättläst och svårförstådd? För det tycker jag att den är. Tror jag…

2+/5

[utläst 2010-11-16]

 

The Tales of Beedle the Bard

J. K. Rowling 2007/2008; Bloomsbury; Engelska; 128 sidor

'You've never heard of The Tales of Beedle the Bard?' said Ron incredulously. 'You're kidding, right?' (From Harry Potter and the Deathly Hallows)

Translated from the original runes by Hermione Granger, the tales are introduced and illustrated by J. K. Rowling. Also included are notes by Professor Albus Dumbledore, which appear by generous permission of the Hogwarts Headmasters' Archive.

* * * * * * *

Här har vi ännu en Harry Potter-avkomma. Lättläst, med stor text och smått barnsliga illustrationer av författarinnan själv. Även om illustrationerna inte helt faller mig i smaken är de ett stort plus. Jag säger det igen; fler författare borde dekorera sina texter! Kommentarerna från Professor Albus Dumbledore känns nödvändiga och är helt klart bäst. Utan dem hade jag nog inte ens läst alla sagorna, för de är rätt tråkiga. Men de ger en efterlängtad ny inblick i trollkarlsvärlden, dock utan nyheter. Det är historien om de tre bröderna som är bäst och den har vi ju redan läst (i sista Harry Potter-boken). Är du ett Harry potter-fan borde du läsa Beedle the Bard!

3-/5

[utläst 2011-08-05]

torsdag 12 januari 2012

On the Beach av Nevil Shute

 

Titel: On the Beach

Författare: Nevil Shute

Förlag: VINTAGE

Språk: Engelska

320 sidor

 

 

 

 

After the war is over, a radioactive cloud begins to sweep southwards on the winds, gradually poisoning everything in its path. An American submarine captain is among the survivors left sheltering in Australia, preparing with the locals for the inevitable.

* * * * * * *

Har precis läst ut On the Beach och kan bara säga: Läs den! En härlig modern klassiker där vi lär känna en samling karaktärer i Australien, ett av få ställen på jorden där människor fortfarande kan leva. Om än bara ett halvår till. Jag tänker inte gå in på vad som orsakat denna massförödelse, för mig var en viktig del av boken när vi får reda på just varför allt gick åt helvete…

Vi får bl a följa ett ungt par som planerar sin trädgård, en ung tjej vars föräldrar gräver stolphål inför nästa säsong och en amerikan som i främmande land vill ge de perfekta presenterna till sin döda fru och barn. Emellanåt blir jag lite irriterad på hur de agerar, men i sanningens namn är det väl ingen av oss som vet hur vi hade reagerat i samma situation. De har på avstånd bevittnat hur halva världen gått under och kan inget annat göra än att vänta på att resten av världen följer efter. Det som får mig att vilja läsa vad som hade kunnat bli en riktigt deprimerande historia, är att dessa de sista överlevande inte är uppgivna. Oavsett om det är ett aktivt val eller om de gör det på grund av okunnighet så vägrar de låta hopplösheten styra och det värmer mig inombords. Jag bryr mig verkligen om varenda stackars sate och våndas inför slutet.

Shute skriver så att berättelsen helt obemärkt flätar sig fram mellan karaktärerna, ofta helt utan såna simpla lösningar som nytt kapitel, eller ens nytt stycke. Hela boken på 320 sidor är indelad i så få som nio kapitel. De blir lite mastiga för mig, då jag ogillar att lägga ifrån mig en bok mitt i ett kapitel. Men jag står ut med det för jag är till att börja med överraskad och slutligen helt såld på den här historien.

Det här är definitivt en ny favorit i författarkåren för mig och jag har nu siktet inställt på A Town Like Alice. Någon som läst? Det verkar klurigt att få tag i Shutes böcker på svenska (de finns översatta, men kan inte hitta något tryckt sen 1960) men det är inget egentligt problem, för han skriver så bra! Och om han använder ord man inte förstår så har man ju möjlighet att lära sig nåt nytt. (Dessutom gillar jag omslagen på Vintage Classics, tycker de är fina!)

Känner mig obehagligt tom när jag läst färdigt… Jag kan inte bestämma mig för om boken knockat mig eller abrupt väckt mig ur min skönhetssömn. Men något är det!

utläst 2012-01-02

EDIT: Jag har något att tillägga. Jag kommer ändra det här betyget från en stark fyra till en femma. Det är mitt i natten och jag ligger i sängen och skriver några snabba rader på min telefon. Har precis vaknat ur min skönhetssömn, på riktigt, kallsvettig och med hjärtat i halsgropen efter en mardröm baserad på den här boken. Jag blev så illa berörd…!

Så ledsen.

Och om en bok skakar om mig så mycket att jag bär på den en vecka (och 2,5 böcker) efter jag slutat läsa, då är jag beredd att höja betyget! Så det gör jag nu. (Sen måste jag nog läsa lite mysig Harry Potter innan jag försöker somna igen, för om 4 timmar måste jag upp och  jobba och just nu lär jag inte kunna somna om…)

5/5

2012-01-11

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...