fredag 2 januari 2015

Toppen 2014

Såhär på bloggens treårsdag (Hipphipp!) är det dags att sammanfatta topplistan över lästa böcker 2014. Inga konstigheter, nu kör vi :)

Klicka på bilderna för att komma till mina recensioner, där sådana finns.

 

10. Delilah Dirk and the Turkish Lieutenant är en trevlig serieroman om än något tunn. Tony Cliff är riktigt jäkla bra på färger och stämningen i boken är något av det snyggaste i min seriehylla. Berättelsen är kanske inte lika uppseendeväckande, men som första delen i något större fungerar den definitivt.

9. The Winner’s Curse är även det första delen av flera, denna gång ungdomsfantasy. Här finns förslavade och kolonisatörer (tänk dig Romarriket) och det kanske mest intressanta är hur jag inte kunde bestämma mig för vem jag skulle heja på. Jag vet att jag inte skrivit någon längre recension av denna än, men förhoppningsvis är det på gång.

8. Älskaren blev årets klassiker för mig, en riktigt bra (och kort) bok som lämpade sig för såväl högläsning som bokcirklande med Lundströms bokradio.

 

7. Grave Mercy var bara så jäkla härlig! Det är ungdomsfantasy som drog mig in i medeltida Britannien och blandade in Döden, profetior och – håll i er nu – lönnmördarnunnor! Andra boken står i olästhyllan och jag hoppas kunna ta mig an den vilken dag som helst! :D

6. Stora döden är en riktig tegelsten, men det gjorde inget. Jag är och förblir helt otroligt digerdödsnördig. Detta är bara hur intressant som helst!

5. Saga Volume 3 är årets bästa Saga-tillskott (fjärde boken var tyvärr inte alls lika förtjusande). Har du fortfarande inte kollat in denna underbart skruvade serie – gör det!

 

4. Burial Rites är den sagolikt stämningsfulla berättelsen om den sista (senaste, säger ordbesserwissern) dödsdömda personen på Island. Vi får följa henne i väntan på avrättning när hon tvingas bo hos en främmande familj ute på landsbygden. Egentligen är inte detta alls min typ av bok, tempot är lågt och det finns inte ens någon magi att sukta efter. Men det är riktigt, riktigt bra och jag har aldrig känt att ett landskap gjort så mycket för en bok förr.

3. Blekingska dialektord är ett av årets allra bästa nörderitillskott i min bokhylla. Jag älskar ord, jag älskar landsänden jag bor i – den här boken har jag behövt sedan jag lärde mig läsa!

2. Rävjakten är den finaste Pettson-boken! Jag hade helt glömt bort hur bra den är och när jag råkade få med den hem från bokrean var det återfunnen kärlek direkt. Alltså, hur kan Sven Nordqvist vara så bra…?

 

Bäst 2014 är förmodligen ingen överraskning. Har du hängt med här under året så vet du hur knockad jag blev av Bea Uusmas Expeditionen. Jag kan fortfarande komma på mig själv med att tänka på den och överrumplas av en sorgsen ensamhet. Jag kan känna obehaget från en vit kall värld att hopplöst vandra genom. Du behöver inte gilla faktaböcker för att gilla denna, bara ge den en chans!

Det var 2014 det, vad väntar i år tro?

13 kommentarer:

 1. Vår favorit: Expeditionen!
  Samma bok toppade året för mig. <3 Kärlek.

  SvaraRadera
 2. Låter så coolt med Lönnmördarnunnor ... och gud vad man hört mycket bra om Expeditionen, den måste definitivt läsas nån gång!

  SvaraRadera
 3. åh hoppas jag inte håller med dig om Saga Volume 4.... ska beställa den ikväll!

  SvaraRadera
 4. Jag är sugen på att läsa The Winner's Curse. Den verkar bra! :)

  SvaraRadera
 5. Expeditionen har jag stående och den är nog ganska snart på gång. Ser väldigt mycket fram emot den.

  SvaraRadera
 6. Svar: ETT GOTT NYTT ÅR TILL DIG OCKSÅ, ELEN! :D

  Jag måste verkligen läsa Harry Potter, annars kommer jag säkert aldrig ens få en plats på äldreboendet! De kommer säga att jag inte har tagit vara på mitt liv och att jag därför ska straffas genom att ruttna bort i en kall grotta

  SvaraRadera
 7. Grattis på treårsdagen, så här i efterskott!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...