tisdag 23 april 2013

Potatens anglofiltävling

Såhär i Londonresetider är det ofrånkomligt att en tävling på Bokpotaten råkar få brittiskt tema. Vi kör på med ännu en boktipsartävling, häng på!

uktävling

Tävlingen går till såhär: Ni ger mig boktips, jag ger er lotter i en Alice i Underlandet-kopp. Låter det bekant? Jag vill ha ett boktips för varje kategori, ni får gärna ge fler men det är en lott per kategori som gäller. Kategorierna är den här gången geografiska, men associera gärna fritt (så länge du kan övertyga mig om att ditt svar är värt en lott). Ni får inga poäng för de böcker jag nämner, var uppmärksam så att jag inte nämner en bok på engelska – du får inte poäng för den svenska översättningen heller!

Vad står på spel? Ett bokpaket bestående av en eller flera böcker från min adoptionslista. Det dyker upp en uppdaterad adoptionsvideo i veckan – håll utkik!

 

Kategori 1: London
Kategori 2: England
Kategori 3: Wales
Kategori 4: Skottland
Kategori 5: Nordirland

 

Böcker som går bort: Alice in Wonderland, serien om Gemma Doyle (Ögat över månskäran), Glennkill, The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society, Harry Potter, Jane Eyre (undvik gärna de tokkända klassikerna från exempelvis Austen och Brontë), The Last Kingdom (Det sista kungadömet), The Mobile Library Mystery Series (Ian Sansoms böcker), Nalle Puh, Robin Hood, Scarlet, The Secret Garden (Den hemlighetsfulla trädgården), Sherlock,  The Uncommon Reader (Drottningen vänder blad), The Wee Free Men (Tiffany Aching) och Wall and Piece.

 

Tävlingen är öppen för alla med en adress i Norden! Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island – kom och lek!

 

Jag delar inte ut extralotter för det den här gången men ni får givetvis gärna tipsa vidare om tävlingen ändå ;] Däremot delas extralotter ut till extra klipska svar - stryka potaten medhårs är i dessa sammanhang aldrig fel. Kommentarerna är dolda tills tävlingen stänger om två veckor, 6 maj 23:59, sen drar jag en vinnare!

Frågor på det?

10 kommentarer:

 1. Måste fråga, ska man tippsa om alla kateogrier i en kommentar? Eller kommer det olika inlägg som sist?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här tävlingen håller inte på så länge så det blir bara detta inlägget :)

   Radera
 2. Här kommer mina tips:
  1. Himmel över London av Håkan Nesser. En bok där London är i fokus.
  2.Döden genom vatten av Rut Rendell, som är en engelsk författare.
  3. Kalle och chokladfabriken av Roald Dahl. Roald har norska familjeband men är född i Wales.
  4. Män som hatar kvinnor(seriealbum) av Stieg Larsson och skottskfödda Denise Mina.
  5. Nordirland var svårt men till slut kom jag på Min morbror trollkarlen av C. S. Lewis. Lewis är född på Nordirland och boken är den första i Narnia-serien.

  SvaraRadera
 3. Du har lyckats igen! En riktigt kul idé till tävling...
  1. På London har jag två böcker att tipsa om. Den första är lite av en faktabok, men den är skriven på ett jätteroligt vis och innehåller en massa otippade saker (tex engelska kungafamiljens släktträd, ormar i gelé och hur man talar cockney). Nämligen "Inte för vuxna : London Allt du behöver veta" av Klay Lamprell. Den andra boken är en bok som verkligen måste få vara London, det är trots allt där den är köpt! Jag fick den när jag var liten som en present efter att mamma och min syster hade varit i London och den innehåller sju av Shakespeares mest kända verk, fast i serieform! Jag uppskattade den inte riktigt när jag fick den då jag inte fattade något (den är på engelska), men nu är det absolut en av mina favoriter! Boken heter "Bravo, Mr. William Shakespeare!" och är skriven av Marcia Williams.
  2.Och så var det då dags för England. Den här boken har egentligen ingenting med landet att göra, men jag tycker den passar bra ändå. Jag ska nämligen till England med familjen i sommar, och boken jag antagligen kommer läsa där är "Sagan om Ringen" av Tolkien. Jag har bestämt mig för att ta mig igenom hela serien i sommar, och kommer då alltså ha med den även dit! Till England! Om det svaret inte räknas tar jag boken "The Casual Vacancy" då den utspelar sig i England och har den grymma författaren J.K. Rowling.
  3. Boken på temat Wales blir "Girls in Love" av Jacqueline Wilson då den faktiskt utspelar sig i Wales under några kapitel. Dock är det inte en bok jag skulle rekommendera, men temat Wales var så svårt att det får gå ändå. Nu när jag tänker efter har jag en bok till... "Britta och Silver"-böckerna av Lisbeth Phanke. Det är faktiskt en bra serie trots att den gammal och för åttaåriga hästtjejer. Det tyckte jag i alla fall medan jag var en åttaårig hästtjej... Motiveringen är långsökt, men ÅH så bra! Silver är nämligen en welshponny. Och welshponnyn har sitt ursprung från Wales!
  4. Harry Potter hade varit självklar här, Rowling är ju från Skottland! Och när jag var i Edinburgh förra året besökte jag till och med caféet där hon skrev de första böckerna och såg skolan som var inspirationen till Hogwarts. Synd bara att den hörde till böckerna man inte fick ta... Istället blir min bok en liten bok jag köpte i just Edinburgh, "Greyfriars Bobby"! Bobby är en liten hund som är riktigt känd i Skottland och som det har skrivits många sagor om. Just min bok är skriven av Jan Bondeson; en författare som faktiskt är svensk från början men har flyttat till London.
  5. Den absolut svåraste boken då jag knappt vet något om Nordirland. Eller jo, jag vet att huvudstaden är Belfast... Och därför blir boken jag väljer "The Cruiser Belfast" av Ross Watton. Jag har inte läst den, men titeln innehåller det ända jag vet om Nordirland!

  Så, det var mina svar. Som skrivet, RIKTIGT KUL TÄVLING!

  www.bokhyllan.blo.gg
  hedvig_andersson@live.se

  SvaraRadera
 4. London: Måste jag förstås tipsa om boken själlös, älskar karaktärerna så mycket i den så jag kunde inte sluta läsa!

  England: Författaren isabel Wolf är född där och hennes bok Vickys vintage butik är världens mysbok, alltså den är perfekt att läsa när som, under en filt eller på stranden. Bara när jag skriver om den vill jag läsa den igen, så bra bok.

  Wales: Miss peregrines hem för besynerliga barn! Alltså dom bilderna! Boken utspelar sig vid Wales kust. Även om man inte tycker boken är så bra (vilket jag gjorde) så är det värt att läsa den bara för bilderna.

  Skottland: En riktigt klurig men jag får tips om Maisie Dobbs böckerna. Hon åker till Skottland i en av dom och en av hennes nära vänner är därifrån. Det är ju deckare. Vet att du inte gillar deckare, men det gör inte jag heller men dessa är liksom inte deckare rakt igen. Svårt att förklara men jag gillar dessa faktisk!

  NordIrlan: Tipsar jag om John Boyne, tror att dessa böcker kan passa dig som handen i handsken. Själv har jag bara läst pojken som svävade men ska snart hugga tag i pojken som sprang bort.

  SvaraRadera
 5. Då vill jag tipsa om The Infernal Devices av Cassandra Clare. Jag vet inte om du har läst något tidigare av henne men jag måste säga att The Infernal Devices är helt klart min favorit serie. Det är i samma shadowhunter värld som the Immortal Instrument men mycket tidigare (jag är sjukt dålig på år hundrade men kanske 1800-talet typ) och utspelar sig i London och de reser om jag har för mig rätt minst två gånger till Skottland. Sjukt bra serie som jag vill rekommendera varm.
  Sedan har vi ju själv klart Själlös serien av Geir Carriger som dock inte föll mig så mycket i smaken men många andra bokbloggare är riktigt förtjust i. De är också i London på typ 1800-talet och i andra boken också de också till Skottland.

  SvaraRadera
 6. Mortal instruments menar jag ju, inte immortal instrument eller vad jag nu skrev :P

  SvaraRadera
 7. Jag vill va med denna gång!! Mina tips blir:


  Kategori 1: London
  Själen osaliga längtan av Audrey Niffenegger.... du har den hemma och det är en av de bästa böcker jag läst! LÄS! ^^
  Sen utspelar sig den ju i London och man vill bara åka dit efter man läst den direkt!
  (den fanns inte med i listan så antar att den är godkänd även om du har den hemma redan :P)


  Kategori 2: England
  Här tipsar jag om Guldkompassen/The Golden Compass av Philip Pullman! Läste den för flera år sedan och tyckte den var urmysig.
  Brittisk författare och i början av boken utspelar sig den i Oxford!

  Skulle inte den duga så kanske Never Let Me Go av Kazuo Ishiguro?
  Har bara sett filmen men är börjar bli sugen på att läsa boken =).


  Kategori 3: Wales
  Här var knepigare, visste ingen bok om eller som utspelar sig i Wales,
  så helt fräckt sökte jag på goodreads och fann denna:
  http://www.goodreads.com/book/show/83829.The_Owl_Service
  Den ska tydligen utspela sig i Wales och innehåller.... UGGLOR!!
  Kan väl inte bli mer perfekt tips till söta uggle-tokiga Elen eller?


  Kategori 4: Skottland
  Sökte ännu en gång på goodreads och fann denna:
  http://www.goodreads.com/book/show/10964.Outlander
  en serie min kära kompis Sandra har försökt få mig att läsa hur många gånger som helst.
  En av hennes favoritserier och ska enligt goodreads utspela sig i Skottland ^^


  Kategori 5: Nordirland
  Oj va svårt det var att hitta något, kör på en bok med en riktigt ful-coolt omslag:
  http://www.goodreads.com/book/show/95442.Divorcing_Jack  *Håller tummarna att jag vinner nått ^^*

  SvaraRadera
 8. London: Saturday av Ian McEwan (http://www.goodreads.com/book/show/5015.Saturday) Skickligt som vanligt av McEwan. Utspelar sig under en dag i en mans liv i London.

  England: Aftermath av Peter Robinson (http://www.goodreads.com/book/show/377916.Aftermath)Kunde ha valt vilken Banks som helst eg då DI Banks har Yorkshire som bas (även om Eastvale är påhittat). I de flesta kör han omkring och täcker in andra delar av England också.

  Wales: Cranford & other stories av Elizabeth C. Gaskell (http://www.goodreads.com/book/show/830122.Cranford_Selected_Short_Stories) är lite spridd geografiskt men en av historierna i alla fall utspelar sig i Wales, The Doom of the Griffiths. Cranford kanske känns igen från den underbara TV-serien.

  Scotland: The Man Who Walks av Alan Warner (http://www.goodreads.com/book/show/1087572.The_Man_Who_Walks) utspelar sig i de skottska högländerna. Mycket udda bok som man antingen älskar eller inte gillar alls.

  Nordirland: Watchman av Ian Rankin (http://www.goodreads.com/book/show/118829.Watchman) tror det är Rankins första bok. Handlar om en spion från england som åker till Belfast. Skiljer sig en del från Rebus och Fox böckerna men är riktigt bra spänningsroman.

  Hoppas detta är tillräckligt för att få lotter för alla svar :) Kul tematävling, älskar också hela UK och Ireland där jag varit mycket. Svårt att hitta specifika böcker för Wales och N Irland, krävdes en del eftertanke för att hitta något specifikt jag läst där, tänkte att Lonely Planets guideböcker kanske inte skulle gillas så mycket ;) Vet också att jag har någon fin bok om keltiska myter med historien om Giant's Causeway men den ligger hemma hos mina föräldrar någonstans och jag kan för mitt liv inte komma på vad den heter nu. Nog med svammel. Kul tema på tävling, det var det jag skulle säga :)

  SvaraRadera
 9. Nu har jag tänkt och tänkt, men kommer inte på särskilt många böcker, de flesta böckerna jag läst och därmed vet vad de handlar om associerar jag inte med England och dess omnejd. Får väl helt enkelt ta och läsa mer böcker, och kommer få bra tips när jag kan läsa vad de andra tävlande har valt för böcker.
  Men i kategorin #1 London kan jag ge tips :)
  Det första som kommer upp i mitt huvud när jag tänker på London är Ankh-Morpork, en stad delad i mitten av en flod. Om jag nu ska välja endast en bok som utspelar sig där så får det nog bli Going Postal bara för att det går inte att inte älska Moist von Lipwig.
  Kategori 1: London - Going Postal av Terry Pratchett

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...