fredag 5 april 2013

Kvinnliga sci fi- och fantasyförfattare: Steph Swainston

Det bloggas om fantasy- och sci fi-kvinnor lite varstans just nu, bl a här. Formuleringarna kring varför man ska uppmärksamma dessa författare är ibland så klumpiga att jag vill krypa ur skinnet eller slå på något. De ska väl inte uppmärksammas för att de är kvinnor utan för att de skriver bra böcker?!

Vilka kvinnliga fantasy-/sci fi-författare tycker ni förtjänar mer uppmärksamhet?

Sommaren 2011 snubblade jag ner i en fantasy-/sci fi-/new weird-serie, The Fourlands/ The Castle skriven av Steph Swainston, en författare som leker med språket och vägrar behandla sina läsare som outbildade eller halvt imbecilla. Hon skriver smart och underhållande om en värld där odödlighet är en arbetsförmån man får slåss för. Jag blev tonårskär i huvudpersonen Jant, den ende människan som kan flyga, odödlig på nåder (och han har kattögon, bara det!) -dregl- Tillsammans med 49 andra odödliga utkämpar han ett krig mot gigantiska insekter som håller på att ta över världen. Dagens ord är mandibles. Huvaligen!

Detta är en serie som jag hoppas att jag kommer läsa igen. Så fort som möjligt! NU!!! Jag vill läsa mellan raderna och förstå mer. The Fourlands är bland det bästa jag läst, jag vill tränga in i Jants medvetande och bosätta mig där. Jag behöver mer! Oavsett vad the Fourlands råkar ut för och oavsett vad han hittar på så är och förblir jag tonårsförälskad i Jant.

 

Jag har tidigare lagt upp recensioner av bok ett och två; The Year of Our War och No Present Like Time. Här kommer resten. Hoppas jag kommer åt att läsa om den här serien snart.


 

Above the Snowline (Fourlands #0,5)
Steph Swainston 2010: Gollancz; 311 sidor; Fourlands #0,5

Jag tycker om Jant. Därför blev det en obehaglig överraskning när vi får lära känna en 95-årig smått hänsynslös yngling. Men det klarnar när han träffar Dellin. Med hjälp av henne blir Jant så småningom den härlige vingfåle jag föll för!

I övrigt är berättelsen helt okej. Det här utspelar sig alltså långt innan The Year of Our War. Historien berättas för första gången från olika karaktärers synvinkel och det känns nytt och uppfriskande att se Jant och resten av the Fourlands genom deras ögon. Tyvärr är särskilt Lightnings kapitel ibland riktigt sega…

Den stora grejen med Above the Snowline är inte berättelsen om ett hotande inbördeskrig, det är att få följa med när Jant växer från osnuten tonåring till Kejsarens odödlige brevbärare. Jag kan minsann inte tycka illa om det! :)

4-/5
[utläst 2011-09-30]

goodreads | adlibris bokus


 

The Modern World (Fourlands #3)
(Titel i USA: Dangerous Offspring); Steph Swainston 2007; Gollancz; 323 sidor

Jag är förkrossad! Jag behöver Jant! Jag kan inte fatta att det är slut… Verkligen slut. :’(

Det jag förälskade mig i i första boken finns kvar. Nu tar jag det lite förgivet men det är nästan lika härligt ändå. Bitvis är det för mycket miljöbeskrivningar och för lite handling för min smak men största problemet jag har är (återigen) Lightning. Till slut sitter jag bara och önskar att han ska göra det oväntade en enda liten gång…

Vart tog Jants älskade Tern vägen? I andra boken är han förkrossad pga. Tern och Tawnys prasslande, och vi fick förstå hur livsnödvändig hon är för Jant. Det känns därför riktigt konstigt att hon är frånvarande i nästan hela tredje boken.

Annars bra!

4/5
[utläst 2011-10-09]

goodreads | adlibris bokus / adlibris bokus


Sammanlagt betyg på hela serien landar på en fyra, första boken är helt klart bäst men jag läser gladeligen alltihop igen.

4 kommentarer:

 1. Ska forsla in dessa böcker i minnet, låter intressanta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar inte som de är så kända i Sverige och de är rätt svåra att få tag i (men finns faktiskt på biblioteket här), tycker du ska ge dem en chans :)

   Radera
 2. Ja men visst blir man lite kär i Jant varje gång man läser böckerna! Man upptäcker mer och mer bitar av honom och the Fourlands varje gång...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag blir alldeles tonårsfånig när jag läser dem.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...