tisdag 6 november 2012

Potatens Twilightuppladdning

Det är dags för ett avslut. Jag vet att det kommer fortsätta komma nytt i Twilight-röran ett tag framöver (tänker främst på serieromanerna), men när vi om en vecka får se sista filmen känns det som att man kan stänga dörren om Twilight. Jag kommer säkerligen öppna denna dörr framöver, men det blir då på mina villkor. Jag har sedan länge tröttnat på att se Rob & Kristen och Meyer överallt.

twihylla

Än så länge har vemodet inte infunnit sig, kanske kommer det så småningom. Kanske är jag inte jätteledsen att det nu tar slut… Men jag ser verkligen fram emot femte filmen, tror att den kan bli bra och att slutet blir bättre än i böckerna. Pulsen stiger faktiskt lite och trailerletandet är mer frekvent än det varit tidigare. Nu snart så! Med en vecka kvar till premiären behöver jag skriva av mig lite, håll till godo!

 

För att fira och sätta punkt för Twilightsagan har jag knåpat ihop lite twifrågor. Haka gärna på och svara på dem om du någon gång glatt eller motvilligt fascinerats av Twilight. Motivera dina svar om du vill, kan och tyar.

 

1. Vi tar det från början: Hur kom du i kontakt med Twilightcirkusen?
Minns ni när ztv visade musikvideor hela dagarna? Hösten 2008 pluggade jag latin och fotohistoria med ztv som sällskap och en vecka var deras hitvarning Decode med Paramore. Eftersom jag redan var helsåld på Paramore (rödtotten Haley!) hade jag inte svårt för att falla för låten och började givetvis undra vad den handlade om och vad det var för konstiga människor som flimrade förbi. Google hjälpte till och när jag upptäckte att böckerna var asstora i USA och verkade intressanta (jo, det tyckte jag) så beställde jag givetvis hem första. Detta var långt innan bokbloggandets glada dagar för mig, jag läste kanske en eller två böcker om året de där åren efter gymnasiet. Och jag läste aldrig på engelska, vilket jag nu vågade mig på. Jag föll som en potatfura på ett kalhygge och läste ut hela serien rekordsnabbt. Twilight fick mig att börja läsa igen och det ska Meyer (och Paramore) ha tack för!2. Vilken bok är bäst?
Jag är svag för Twilight, främst för att det är så många pusselbitar som passar ihop – jag gillar att slängas in i världar som är genomtänkta. Tredje boken var väl hyfsat okej (Jasper!), i fjärde stör jag mig på slutet och andra är bara seg.


3. Vilken film är bäst?
Första filmen tycker jag är grymt mysig, välgjord och den har en halvmörk känsla som fått ge vika för storbudget och specialeffekter i de andra filmerna. Dessutom är musiken i första filmen riktigt bra!  Tredje filmen står jag ut med, andra och fjärde är inte bra alls.


4. Hur går dina tankar kring novellen om Bree Tanner, läsvärd eller bara ett sätt för Meyer att kräma mer pengar ur oss?
Jag blev faktiskt positivt överraskad, det är tillräckligt med ny info om vad som egentligen hände i Eclipse, så jag är nöjd.


5. Tre standardfrågor:

Vilken är din favoritvampyr?
Jasper, älskade Jasper! Det är bakgrundshistorien som gör det. Han är inte alls Cullen-perfekt och jag blir tonårskär.

Team Edward eller Team Jacob?
Jake. Edward är i ärlighetens namn inte en särskilt trevlig figur… Jake är rättfram och ärlig (och varm å go!), Edward är skitnödig och ljuger gång på gång för att “skydda” Bella samt hindrar henne från att träffa sina vänner– jag hade blivit skogstokig och flyttat in på reservatet direkt! Det är jäkligt osexigt att vara överbeskyddande, för att inte nämna svartsjuk och possessive (bra översättning av possessive efterlyses!).

Vampyr eller varg?
Varg, alla gånger. Varm, mjuk och valbart odödlig. What’s not to like?

twielen
Såhär glad var jag i januari 2009 när
jag hade en massa plugg innan jag
kunde
ta mig an de sista Twilight-böckerna.


6. Har något i Twilightsagan (bok/film) varit särskilt minnesvärt?
Jag börjar fortfarande flina när jag tänker på Bellas och Emmetts munhuggerier, särskilt efter att hon smällt till Jake (i boken, inte filmen). Emmett gör mig glad :)


7. Har något varit riktigt sopigt?
Hur jag än försöker kan jag inte sluta störa mig på en grej. Allt är så välförklarat i första boken, allt passar så jäkla bra. Utom en grej: Hur klarar vampyrerna av att vara runt någon som har mens? Allvarligt, som de spårar ur vid blotta tanken på blod så är det en förbannat berättigad fråga! Ingenstans står det något om det i böckerna, att Bella överhuvudtaget har mens nämns inte förrän efter bröllopet (när hon inte får den). I den officiella illustrerade guiden svarar Meyer på den här frågan som om hon hela tiden haft ett självklart svar, men det tror jag inte på. Det känns som att hon blev pryd och inte ville skriva om det och hoppades att hennes läsare skulle vara lika pryda. Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om detta… Precis som avsaknaden av sex gör det mig förbannad. Vi får reda på ALLT om Bella och vampyrerna. Vi borde fått reda på detta med. Bu! Och får inte folk näsblod och skrubbsår i Forks? …det kanske bara är jag som är klantig och hittar blödande sår på mig själv i tid och otid?


8. Nu blir vi lite nördigare: Vilken/vilka låtar från filmerna går du runt och gnolar på?
Låtlistan till Twilight är grym, jag älskar i princip varenda låt och skrålar ofta till dem, särskilt i bilen :D Paramore behöver jag väl knappast nämna igen, men Muse och då särskilt Supermassive Black Hole! Det var även en fin överraskning att få höra underbara Lykke Li i New Moon.


9. Har Twilight bosatt sig i ditt undermedvetna så pass att du drömt om Meyers vampyrer?
(Hade jag ställt frågan om svaret varit nej?) Ja, det har hänt några gånger. Den mest uppskakande drömmen handlade om Jasper. Långt efter att jag läst ut böckerna vaknade jag kallsvettig och dan efter att ha drömt att JAG var Jasper. I drömmen låg jag i ett tält på prärien och sov när en mörkhårig tjej (Maria) kom och bet mig i nacken. Då vaknade jag på riktigt och var helt oerhört förbannad! Det har aldrig hänt, varken förr eller senare, att jag vaknat så arg att jag inte kunnat röra mig. På riktigt, jag kunde inte röra en fena – otäckt! Jag var tvungen att lugna ner mig och komma på varför jag var så arg innan det släppte.


10. Har du gömt dina böcker för omgivningen eller glatt uppmanat alla att läsa dem?
Det varierar… Om någon visar lite intresse berättar jag gärna om dem och lånar ut mina böcker, men ju mer annat jag läser desto mer inser jag ju att de inte är superbra. De har något som griper tag i mig (och många andra) men de är rätt unkna när man tänker efter. Fast om de kan få en läsovillig människa/potat att börja plöja böcker är det värt det. Bokintresset överlever lätt Twilightförälskelsen.
 

Vi nöjer oss så för idag. Nästa vecka smäller det!

 

3 kommentarer:

 1. Svar
  1. Jasså? Blev inte jag. Fast inte besviken heller. Efter filmen ryckte jag på axlarna, satte mig i bilen och körde hem. Lyssnade på Breaking Dawn (ljudbok) innan jag såg filmen, jag hade förträngt hur irriterad jag blev på boken när jag läste den! Slutet är inge vidare... Filmen var åtminstone bättre än boken. :]

   Radera
  2. Jag ääälskade boken! :P så kan ju vara det med. har verkligen längtat efter att se den filmatiserad!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...