söndag 25 november 2012

Bokcirkeln sammanfattar: Cirkoli

På bokmässan plockade potaten (jag) och Castleflax upp Patrik Stigssons Cirkoli och bestämde sig för att läsa den ihop i någon form av bokcirkel. Nu är det gjort! Här följer ett försök till sammanfattning av våra tankar, vi var faktiskt ganska eniga i våra tyckanden.

cirkoli

Cirkoli är underhållande och fantasifull. Som barnbok har den både bra och dåliga sidor. En bra sida var vänskapen som skapas mellan huvudpersonerna Gusten och Sofia, trots att de är olika. En sämre sida var att det ibland blev riktigt läskigt och boken liknar då mer ett Arkiv X-avsnitt än en barn-/ungdomsbok. Över lag känns boken därför ofokuserad och lätt schizofren…

Boken tar upp teman som vänskap, tron på sig själv och fantasi utan gränser. Det känns därför som en bok för yngre läsare, men sen kommer skräckavsnitten. Ju längre man läser, desto mer splittrad känns Cirkoli. Ibland är den riktigt mysig (när Filko försöker fånga månen blir vi båda charmade) och andra gånger är det fullständig skräck, det gör målgruppen väldigt svår.

Huvudkaraktärerna, Sofia och Gusten, beskrivs väl och Gustens låtsaskompis Filko får vi också lära känna. Men övriga figurer flackar mest förbi och beter sig dessutom underligt. Särskilt har vi problem med värjmästaren och en väldigt förvirrad bläckfisk. De svänger fram och tillbaka hela tiden och man får inte alls grepp om dem. Men Filko gillar vi! Han är rolig och smart och vi hade gärna sett mer av honom. En bifigur försvinner plötsligt i boken och varken potaten eller Castleflax kunde fatta vart han tog vägen… borta!

Det sammanlagda intrycket när vi läst ut Cirkoli får nog bli att den inte känns färdig.  Som det är nu finns det för många vändningar och den är för splittrad. Det händer väldigt mycket, det finns en massa små händelser som varken beskrivs ingående eller ger något särskilt till berättelsen i stort. Jag hade föredragit att hela berättelsen varit tajtare. Det känns som att någon borde ha gått igenom den (igen) och kritiskt strukit och föreslagit ändringar för att få ett bättre flyt.Vi tycker att Patrik Stigsson skriver bra, språket är riktigt smart. Det är härligt skrivet och befriande klipskt! Andra halvan fick jag tyvärr känslan av att det skulle behövts lite mer korrekturläsning, men helhetsintrycket är ändå riktigt positivt.

Betyget landar på en stark tvåa, det finns många guldkorn i Cirkoli och det är trist att den inte känns färdig.

2+/5
[läst och samtalad om okt-nov 2012]

cirkoli  cirkoli2

Dessutom: Grymt fina illustrationer av Fredrik Dimrå i början av varje del (fem totalt).


Cirkoli
Patrik Stigsson 2012
Förlag Universum Noll
487 sidor
ISBN: 9789198031607
Goodreads-snitt: 3,50

storpocket: adlibris bokus

Människorna i stan säger att Cirkoli bara är en gammal legend. De säger att det inte finns något magiskt nöjesfält med en port till stjärnorna där önskningar går i uppfyllelse och drömmar blir levande. Och skulle det finnas så är det ändå ingen som kan ta sig dit. Inte genom den höga ogrässkog som en trollkarl för hundratals år sedan sådde runt stan. Ingen tror att Filko finns heller. Ändå flyger Gusten och Sofia med honom över ogrässkogen till Cirkoli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...