tisdag 10 september 2013

Jellicoe road av Melina Marchetta

Så blev det dags för mig att läsa Jellicoe road, denna gigant i ungdomsboksvärlden. Alla verkar ha läst den och alla verkar ha älskat den, så det var med såväl höga förhoppningar som skepsis som jag tog mig an denna – och det visade sig vara en riktigt fin berättelse!

Jellicoe road

Men innan jag föll för den tog jag mig igenom en ganska lång startsträcka med ledtrådar som det tar tid innan man kan koppla ihop. Det gäller alltså att stå ut i början och inte oroa sig för att man inte fattar, för sedan klarnar det! Melina Marchetta är riktigt skicklig på att avslöja saker och ting när de bör avslöjas, utan att gå över huvudet på läsaren och utan att skriva oss på näsan. Vi får de fakta vi behöver och ges sedan lagom tid att tänka över och själva lista ut vad som pågår, innan karaktärerna säger det rakt ut. Sådant uppskattar jag verkligen! (En av de grejer jag kan tokstöra mig på i böcker är annars när berättaren/karaktärer kommer på saker före mig eller när de fattar trögt.) Men jag tycker så illa om allt hemlighetsmakeri som pågått kring huvudpersonen Taylor, det rimmar illa med hur jag tycker att saker och ting ska gå till. Vuxenvärlden har verkligen misslyckats i den här boken, jag förstår inte hur de kunde tycka att deras agerande var bästa lösningen och har därför svårt att förlåta dem.

Jellicoe road tog jag mig an mitt i lässvackornas lässvackor, men trots sviktande läslust kunde jag inte låta bli att sträckläsa den under två soliga sensommardagar. Betyget blir en stark fyra och då känner jag mig nästan lite snål, men bara lite. Detta är inte den bästa bok jag läst, men den är bäst på länge. Det är så skickligt berättat – potaten gillar!

[utläst 2013-08-29]

 

Riktigt glad att jag äntligen tog mig an Jellicoe road, tack till Johanna för knuffen i rätt riktning! ^^


Jellicoe road
Melina Marchetta 2006
X publishing 2013
351 sidor
ISBN: 9789185763368
goodreads-snitt: 4,18
Provläs!

pocket: adlibris bokus cdon
danskt band: adlibris bokus cdon

11 kommentarer:

 1. Denna skall jag läsa i Lyrans Jordenrunt-utmaning under hösten. Ser så mycket fram emot det!!

  SvaraRadera
 2. Jag älskade också Jellicoe Road. Så fin historia! :)

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Vänta tills du verkligen känner för den, som sagt rätt seg i början. Men läs den! :D

   Radera
 4. Det var blandade reaktioner på denna i bokcirkeln jag var med i för ett tag sedan, men jag var en av få som verkligen gillade den!

  SvaraRadera
 5. Vad roligt både att du har läst och att du gillade den. Kan rekommendera Fracesca om du vill läsa mer av författaren. Inte lika lång startsträcka i den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stod och höll i den i bokhandeln häromdagen, förmodligen åker den med hem snart (vågar inte köpa något nu före bokmässan).

   Radera
 6. Vad roligt både att du har läst och att du gillade. Kan rekommendera Francesca om du vill läsa mer av författaren.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...