fredag 20 september 2013

Bokbloggsjerka 20-23 september: fristående eller serie?

Dags för veckans jerka från Annika.

Läser du helst standalones eller bokserier?

Fristående! Jag hatar att behöva läsa om samma karaktärer och samma världar så länge att jag hinner tröttna. Även om jag verkligen gillar en berättelse så kan jag vända taggarna utåt när det ska dras ut på allt. Min koncentrationsförmåga är lite lynnig och jag har oftast svårt för upprepningar och utdragna berättelser, vilket det brukar finnas gott om i bokserier.

flugsvamp

Visst kan man bli ledsen när författare ombeds att riva upp sin fristående bok och skriva två till? Vad är det förresten med trilogier som ska vara så bra? Det är för fasen inte antalet böcker som bestämmer om en serie duger eller ej. Bah, säger jag!
   Ta Hungerspelen som skräckexempel. Här hade vi en strålande bra bok med tillfredsställande slut som slog igenom stort och därför skulle bli trilogi. Andra och tredje boken (även om jag vet att ni är många som gillar dem) tycker jag är så jäkla onödiga. Jag önskar faktiskt att jag aldrig läst Fatta eld och Revolt. Slöseri med pengar, hyllutrymme och tid.

Det fristående böcker gör bra är ofta att de ger mig en grund, en ny värld, nya karaktärer och ett slut. När det dyker upp nya böcker sabbar de ju mina egna funderingar, det är sällan jag och författaren tänkt likadant kring fortsättningen och det slutar alltsomoftast med att jag blir förbannad. Trots detta har några av mina bästa läsupplevelser varit bokserier (Harry Potter och The Castle Series för att nämna några), men det handlar nog mer om ifall jag vet att det är en serie när jag läser, och framförallt om att författaren vet det när denne skriver!
   Trots att jag inte borde så kan jag ibland ändå inte låta bli att hoppas när någon bok jag läst plötsligt blir en serie. De få gånger en serie är bra, då blir det riktigt jäkla bra.

16 kommentarer:

 1. Ofta känns det ju som om uppföljarna bara skrevs för att fortsätta tjäna på försäljningssuccén med bok 1. Trist!

  SvaraRadera
 2. Just Hungerspelen läste jag ettan och tyckte den var toppenbra, men besvikelsen var stor när jag läste tvåan,så det blev ingen trea för mig.
  Själv läser jag både och.
  Mia

  SvaraRadera
 3. Jag tycker om serier, mina favoriter är nästan alltid serier, men drar mig lite för att påbörja nya då jag aldrig vet hur många böcker författaren tänker spotta ur sig.

  SvaraRadera
 4. Visst är det så. Det är skillnad om det är planerat från början att vara en standalone, för då blir det inte alltid en helt optimal serie.

  SvaraRadera
 5. Ja ska man skriva böcker/serier så ska man nog veta när det räcker så man inte bara drar ut på allt bara för att.

  SvaraRadera
 6. Du låter väldigt bestämt:). Jag är så velig och ändrar mig ständigt! Jag tycker samma som Caroline- Bland böcker att om det är planerat från början att vara en standalone så ska det vara det men jag vet aldrig vad som är planerat så det är nog bra det;).

  SvaraRadera
 7. Jag tror inte på det där med att skriva fler böcker lite slentrianmässigt. Man måste nog ha en idé som sträcker sig från början till slut, som Harry Potter.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker nog om serier när författaren från början planerat den, så det finns ett slut någonstans. Även om det är många böcker. För egentligen är det ju inte så annorlunda mellan en trilogi tunna böcker och en riktig tegelsten.

  SvaraRadera
 9. En planerad serie blir oftast betydligt bättre än en som tvingas fram bara för att den första boken sålde så bra.

  SvaraRadera
 10. Jag gillar när böcker i en serie har ett sorts slut i varje bok. Bäst är med både ett avslut och en öppen fortsättning.

  SvaraRadera
 11. Jag håller verkligen med dig. Är så trött på trilogier och de känns mer som ett kommersiellt grepp än litterärt.

  SvaraRadera
 12. Jag håller med i ditt svar om Hungerspelen, tyckte att bok 2 var helt ok men bok nr 3 var helt och håller onödig. Nä ju mer och mer jag tänker på det så hade det varit nog med endast den första boken för den var verkligen jättebra.

  SvaraRadera
 13. Jag, som helst läser kriminalromaner, gillar serier, eftersom det alltid är helt nya historier, men författaren behöver inte lägga en massa tid på att presentera huvudkaraktärerna, för dem känner jag sen tidigare...

  SvaraRadera
 14. En riktigt bra roman i en del slår det mesta tycker jag, sen kan serierna särskilt i deckarserierna också vara bra om karaktärerna utvecklas. Nessers serie om Barbarotti t ex. Den gillar jag!

  SvaraRadera
 15. Håller helt med dig angående trilogier. Ofta dras en bra historia ut till tre för att tjäna pengar, även om en fristående bok hade varit bättre rent kvalitetsmässigt.

  SvaraRadera
 16. Jag håller med om att det råder en seriehysteri just nu, och definitivt att de två sista delarna i hungerspelen är helt onödiga, annat än för att tjäna pengar. Men gillar att läsa en blandning då de för mig tillfredsställer olika behov, förutsatt som du är inne på att författaren själv valt att det ska vara en serie.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...