torsdag 30 augusti 2012

Findus flyttar ut av Sven Nordqvist

Jag och Findus har suttit här hemma och väntat både länge och väl. På en ny bok om gubben Pettson och hans rastlösa katt.  Nu är den här!

finduspettson

I Findus flyttar ut blir Pettson sådär irriterad och arg på Findus som han blir ibland. “Ska du vara här inne så får du gå ut!” är ett av mina absoluta favoritcitat (från Stackars Pettson). Visst förstår man att gubben blir sur när katten hoppar i sängen i gryningen – vem kan sova då? Lösningen på problemet är enkel; Findus får flytta ut!

Jag tycker så mycket om Sven Nordqvists böcker. Tror ni inte att det finns såna här original kvar ute i landet? Ta er en närmare titt, jag har lärt känna flera stycken sedan jag började jobba i obygden. En gubbe i ett ensamt hus med en katt som han älskar över allt annat – såna gubbar finns det faktiskt ganska gott om! När jag läser om hur den ensamme Pettson först skaffade Findus (i När Findus var liten och försvann) blir jag lite rörd och alldeles lycklig. Jag vill också bo på landet med en katt.

findus

Nåja, åter till boken. Hur bra är den? Bra! Den slår inte undan min topp tre med Pettson och Findus men hamnar strax därunder. (Topp tre belamras av Pettson tältar, Stackars Pettson och Kackel i grönsakslandet.) Findus flyttar ut är en ljusare berättelse med ljusare bilder, jag saknar höstrusket från favoritböckerna, men när Findus somnar i gubbens famn vid köksbordet blir jag sådär barnsligt lycklig igen.

4/5

Provläs!


Findus flyttar ut
Sven Nordqvist 2012
Bokförlaget Opal
32 sidor
ISBN: 9789172995543

Från bokens baksida: Pettson har tröttnat på att bli väckt klockan fyra på morgonen av att Findus hoppar i sängen. Han säger att om inte Findus slutar hoppa så får de flytta ut sängen. Det tycker Findus är en bra idé. Då kan han hoppa i sängen så mycket han vill!
Men hur roligt är det egentligen att bo ensam?
Kanske är det lite farligt också med tanke på räven…

inbunden: adlibris bokus med ljudbok: adlibris
affisch 100x70 cm:
adlibris bokus

 

* * * * * * *

 

För ett tag sedan hade jag en Sven Nordqvist-period och ritade mucklor överallt. Här är ett exempel: Fönsterbrädan i vardagsrummet ;)
(Ni får klicka på den om ni vill se något.)

fönsterbräda

2 kommentarer:

  1. Åh, jag älskar också Pettson och Findus!! :) Vad duktig du är på att rita föresten! Jätte fin bild!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...