söndag 17 juni 2012

Häxmästaren av Peter Bergting

Åhå! Svensk fantasy – det måste man ju ta sig en närmare titt på!

häxmästaren

Häxmästaren börjar med att ett tvillingpar splittras i unga år, tio år senare återförenas de. De flesta verkar veta en hel del om varför, men inte Arteil (tvillingbrodern) som är den vi får följa mest. Eftersom han inte vet något vet vi inget. Förutom Arteil får vi även följa historien ur andra karaktärers synvinklar och då är det så mycket jag inte vet! Det som gnager mig mest är att jag inte vet varför tvillingarna inte fick växa upp tillsammans. Jag önskar att jag hade vetat det från början, tycker inte om när jag inte vet sådant som karaktärer i boken uppenbarligen vet. Det gör mig inget att de för varandra bakom ljuset, men jag vill veta vad det är de inte berättar.

Precis som Miriam faller jag för Gorgobestor, som är en riktigt härlig drake! Mer sånt! Dessutom befolkas världen av diverse underliga varelser. Här finns varulvar och annat vi hört talas om förr, men även orobouzer, bargester och umbrianer. Alltid trevligt med något nytt.

Historien i sig duger fint, språket likaså. Dessutom finns det härliga illustrationer! Ni vet kanske hur glad jag blir när författare illustrerar sina verk och här har vi att göra med en författare som är just illustratör. Super! (Lite mer om Peter Bergtings illustrationer sist i inlägget.)

Sammantaget tycker jag att Häxmästaren är bra. Jag läste den hungrigt och blev aldrig uttråkad. Stör mig på kapitelindelningen men ska försöka att inte vara pedantisk och peta sönder den här fina första delen i Legenden om Morwhayle, tänker istället nöja mig med det som var bra och ta mig an nästa. Givetvis är  fortsättningen Demonprinsessan redan beställd.

3/5

 Provläs!

 

Titel: Häxmästaren

Författare och illustratör: Peter Bergting 2011

Förlag: Semic

Språk: Svenska

303 sidor

Första delen av tre i Legenden om Morwhayle.

 

 

Från adlibris beskrivning: Arteil Krill är femton år och har levt nästan hela sitt liv i småstaden Gopnyk. För tio år sedan försvann hans tvillingsyster Malda under mystiska omständigheter. Arteil trodde väl aldrig att han skulle få se henne igen - och definitivt inte att hon en dag plötsligt skulle stiga fram ur en magisk portal bakom garderoben i hans eget sovrum! Så börjar en halsbrytande resa. Arteil och Malda beger sig till den myllrande staden Morwhayle, på andra sidan havet.

inbunden: adlibris bokus e-bok: adlibris bokus mp3: adlibris bokus

 

* * * * * * *

 

Så var det illustrationerna. Oh, så jag gillar dem! Har kollat runt på nätet efter Peter Bergtings alster och de faller mig sannerligen i smaken. Upptäckte att han är mannen bakom omslagen på överraskande många böcker som jag har i min egen bokhylla, bl a Harry Potter och dödsrelikerna (tillsammans med Alvaro Tapia som jag snart kommer knåpa ihop ett inlägg om i stil med det om Shaun Tan) och Perumovs tunga fantasyserie. Coolt! Jag tror minsann att det får bli en tripp till bibblan nästa vecka i jakt på mer från Peter Bergting.

Här är några fantastiska bilder från hans galleri.

Jag har hittat en ny inspirationskälla! <3 <3 <3

2 kommentarer:

 1. Jepp riktigt duktig är han.

  och I <3 Gorgobestor!! Men tråkigt att det bara blev en trea men men ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, föll inte pladask för denna, men läste ut Demonprinsessan imorse - det artar sig...! :]

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...