lördag 16 juni 2012

Beauty Queens av Libba Bray: “Welcome to the heart of non-exfoliated darkness”

Ibland blir jag så förbannad på världen vi lever i. Beauty Queens lyckas flera gånger dra fram just den ilskan ur mig. Varför? För att vår värld i mångt och mycket är densamma som den där “Miss Teen Dream”-tävlingen utspelar sig. För att tjejer kan mer än folk tror, mer än t o m tjejer tror.

beauty queens

Ett plan fullt med skönhetsdrottningar kraschar på en öde ö, hur ska de klara sig? Jag trodde i min enfald att det skulle bli något åt Flugornas herre-hållet. Förvänta er inte det. Tänk Lost. Ja, precis så fånigt.

Libba Bray är skicklig. Hon lotsar kvickt och lealöst oss in i den här skeva världen med hjälp av smart extrainformation i form av fotnoter, “fun facts” om deltagarna och puckade reklampauser. Hon visar oss hur överdrivet ytligt samhället är, hur tjejer ska vara fromma och söta och absolut inte tänka syndiga tankar eller (Gud förbjude!) ha egna åsikter och en egen vilja. Men det är när hennes överdrivna exempel smäller till minnesklockorna i min skalle som det blir obehagligt. Exempelvis här:

bqtext

Rätta mig om jag har fel, men gick inte ett program precis som detta på TV för några år sedan…? :/ Otäckt ytligt.

Det är sällan jag läser en bok som klarar av att hålla mitt intresse under flera hundra sidor. Beauty Queens klarade av just det. Inte en enda gång tyckte jag att den var ointressant, inte en enda gång sneglade jag mot bokhyllorna efter något annat att läsa. Bara det borde belönas med ett högt betyg! Dessutom fick den mig att skratta och bli förbannad och skratta igen. Så kommer jag att ge den en femma? …njä. Men det beror mest på slutet, som jag inte kommer riktigt överens med. Och läs inte baksidestexten! Där finns info du inte behöver – låt bli!

Jag vet att Nelly inte gillade denna och kanske hjälpte det mig att sänka de skyhöga förväntningar jag hade. Tur det! Tycker nu att den var härligt bra och förgyllde min tillvaro några dagar med allt det oväntade och det kufiga som hände. Libba Bray ger oss ganska tidigt all information vi behöver för att lista ut hur det ska sluta, men lyckas du komma på det är du inte dålig! Läs om ni känner för lite trevlig läsning och vill bli feministiskt upprörda.

3+/5

utläst 2012-05-08

Ett irriterat pekfinger till Scholastic, den här häftade upplagan (ISBN: 9780439895989) var det inte någon vidare kvalitet på. Det beror främst på den tunna pärmen (som dessutom blev avskavd i ryggen i transporten hit) och den bubbliga ryggen. Gör om, gör rätt!

 

 

Titel: Beauty Queens

Författare: Libba Bray

Förlag: Scholastic

Språk: Engelska

390 sidor

 

 

 

Från adlibris beskrivning: The fifty contestants in the Miss Teen Dream Pageant thought this was going to be a fun trip to the beach, where they could parade in their state-appropriate costumes and compete in front of the cameras. But sadly, their airplane had another idea, crashing on a desert island and leaving the survivors stranded with little food, little water, and practically no eyeliner. What's a beauty queen to do? Continue to practice for the talent portion of the program - or wrestle snakes to the ground? Get a perfect tan - or learn to run wild?

häftad: adlibris bokus inbunden: adlibris bokus

2 kommentarer:

  1. Haha... kul att alla tar upp min åsikt. Nej, jag gillade inte den här. Kanske för att jag inte gillar att bli arg hela tiden + att denna typ av humor inte var riktigt nåt för mig.

    SvaraRadera
  2. Jag har läst blandade recensioner på denna, men eftersom jag har den i bokhyllan får jag väl ta upp den själv och se vad jag tycker, helt enkelt!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...