söndag 1 april 2012

Havets fångar av Michelle Paver

 

 

Titel: Havets fångar

Originalets titel: Spirit Walker – Chronicles of Ancient Darkness

Författare:  Michelle Paver 2005

Illustratör: Geoff Taylor 2005

Förlag: Månpocket

Språk: Svenska

357 sidor

Andra boken i serien om Han som föddes att möta mörkret

 

 

SPOILER-VARNING!!! Om du är intresserad av serien kan du läsa min recension av första boken istället :)

Toraks kamp mot Ondskan är långt ifrån över … en fruktansvärd, smygande sjukdom hotar Storskogens klaner. Ingen vet varifrån den kommer - men Torak är den enda som kan hitta ett botemedel.

* * * * * * *

Många verkar tycka att andra delen om Torak är den bästa i serien. Så här mycket kan jag säga: Den är bättre än första. Havets fångar var faktiskt spännande! Det känns som att Michelle Paver har vuxit till sig i sitt skrivande jämfört med förra boken, berättelsen är mörkare, inte lika gullig och människor dör fasanfullt både här och där. Man får även känslan av att, likt J K Rowling, har författarinnan tänkt igenom HELA serien innan hon skrev första boken. Här knyts det ihop med allt vi i första boken fick reda på om Fa och Torak och det nystas ihop ordentligt. Det ställs många nya frågor inför fortsättningen – allt för att vi ska läsa nästa bok, kan man förmoda – och det funkar på mig.

Toraks förhållande till skogen är fortfarande underbart, men när han kommer till havet och i det närmaste äcklas av saltlukten blir jag nästan lite stött… För mig är havet underbart och lika självklart som skogens sus. Men när man hör Torak prata med sälklanen förstår man att de verkligen ALDRIG har kommit i kontakt med varandras världar. En hisnande tanke för en 80-talist som spenderade tonåren på IRC 16h/dag och numera är konstant inloggad på facebook… Vi har kontakt med alla och vet så mycket om allt möjligt idag. Vi tar även för givet att vi ska kunna googla om vi behöver ta reda på något samtidigt som vi tappar massor med kunskap som är svårare att läsa sig till och många verkar inte inse hur lite vi egentligen vet. Torak vet inte hur hela världen ser ut eller vad människor på andra sidan jorden äter till frukost – hans kunskap är mer ingående och han vet allt det han behöver veta. Han läser  av skogen och tolkar allt han ser. I Toraks värld använder de exempelvis ALLT när de fällt ett bytesdjur, på ett sätt som gör mig strålande glad. Det är annat än dagens lågbudgetkorv, tillverkad av det som blev över…

Jag är numera fast och kommer definitivt läsa nästa bok, för jag VILL veta vad som ska hända med den mycket specielle Torak.

4/5

utläst maj 2011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...