torsdag 13 mars 2014

Nordiska väsen av Johan Egerkrans

Som en (sen) del av fakta i februari 2014 kommer här ett inlägg om den finaste faktabok jag läste förra året. Denna tjusiga skapelse var även #2 på topplistan 2013.

Det är så svårt att formulera sig ibland, tankarna kan bli för enkelspåriga för att skriva annat än upprepningar av samma ord, igen och igen. Så är det för mig nu, jag kan helt enkelt inte komma på något vettigt att säga om  denna oerhört fina bok, bara att den är grym och sagolikt fin.

 

 

Så länge jag kan minnas har jag dragits till berättelser om oknytt, letat konstigheter ute i skogen och fantiserat ihop både det ena och det andra. Något som satte snurr på min hjärna när jag var yngre var Äppelkriget, med alla konstiga varelser som beskyddade naturen från det pengaglada Deutschneyland. Där fanns älvor, jättar och smått och gott i naturens alla vrår. Och glöm sedan inte jätten som vi (jag och min lillebror) letade efter under segelsemestrarna på 90-talet. Vi hittade bl. a. jättens fot i Gudhjem, hans guldring på Utlängan och ett lillfinger någonstans i den blekingska skärgården.

När jag på bokmässan 2013 snubblade över en programpunkt som hette “Nordiska väsen” var jag tvungen att ta mig en titt; när jag hade stuckit näsan i boken var jag tvungen att ha den.
   Nordiska väsen är ett uppslagsverk om alla möjliga varelser som sägs finnas runtomkring oss. Som Egerkrans skriver i förordet är dessa väsen oftast varken onda eller goda, de är dock nyckfulla och lättstötta och delar inte alltid våra moraliska riktlinjer. De ger och tar och påminde människorna om att vi behöver respektera naturens krafter så att vi exempelvis inte drunknar i floden. Varför har vi glömt dem? Jag skulle vilja ha ännu bättre koll och jag vill framförallt att folk ska känna till dem – vi behöver påminnas om att vi inte kan styra naturen hursomhelst, nu kanske mer än någonsin.

 


Bildkälla: vaesen.se

 

Ska vi tala om bilderna? Det är klart att vi ska! Johan Egerkrans vet nämligen vad han gör, bilderna är otroligt granna och jag har kunnat se deras påverkan på mitt eget skapande senaste månaderna. Dessutom fungerar texterna oväntat väl, hade förväntat mig att illustrationerna skulle vara hela behållningen med denna bok, men det är de inte. Detta är rakt igenom en bok att tycka om, från det tyginklädda omslaget till det välgjorda innanmätet. Leta upp den och bläddra i den; köp den och älska den! Nordiska väsen är otroligt grann och helt underbart tjusig.

Se, jag sa ju att min hjärna är tjatig när det kommer till den här boken – Nordiska väsen är bara så fin, så fin!

 

Johan Egerkrans hemsida finns fler illustrationer från boken, ta dig en titt!

 


Nordiska väsen
Johan Egerkrans 2013
B. Wahlströms Bokförlag 2013
125 sidor
ISBN: 9789132161438
goodreads-snitt: 4,53

adlibris bokus cdon

6 kommentarer:

 1. Åh så fin. Vill ha den här... kanske blir den min en dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hoppas jag att den blir! Bokus hade ju den för 129 kr förra veckan om man hade kod (vet inte om du fick det mejlet?), kanske för sent nu, men rätt billigt ju :)

   Radera
 2. Wow, vilka fina bilder. En bok som jag gärna skulle vilja äga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde du, den är underbart fin! :)

   Radera
 3. Åhh, vilka fantastiska bilder, den boken ska jag hålla koll på!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...