måndag 17 mars 2014

Kristallåldern (Lou! #6)

Det finns en hel del serier att välja mellan när lusten faller på. Jag har tidigare läst och skrivit om de fem första Lou!-böckerna som följer en fransk tjej genom barndomen och nu är det dags för den sjätte. I första boken blev jag betuttad i Julien Neels stil och intelligensen som lyste genom serierna, men sedan har serien tappat. Det är förmodligen därför det tagit mig så lång tid att låna hem Kristallåldern från biblioteket, Lou! lockar helt enkelt inte lika mycket längre.

 


Bild snodd från du9.org

 

I Kristallåldern har Lou blivit rejält mycket större, hon bor fortfarande hemma men jag fick för mig att hon går på universitet. (Kanske gymnasiet, det är luddigt. Det mesta i den här boken är luddigt.) Så långt är allt som det ska, men sen… Stilen har blivit ojämnare och tilltalar mig inte som i tidigare böcker, men nageln i ögat är vad som hänt med världen. Lou! brukade handla om vardagslivets ve och äventyr, nu har hela Lou-världen blivit mer än lovligt knäpp. Det mesta är underligt och oförklarligt och jag är så besviken på alltihop. Jag kan visserligen köpa att boken blir lite förvirrad eftersom Lou är förvirrad, men var kom science fiction-elementen ifrån? Varför behövdes de? Jag förstår inte och blir så frustrerad!
   Har du läst Kristallåldern? Fattade du vad poängen med kristallerna och allt det konstiga var? Förklara i så fall gärna för mig!

Usch, vilken gnällig recension detta håller på att bli, men inte är jag väl omedgörlig bara för att jag inte tycker att det är okej att helt ändra förutsättningarna bara sådär? I femte boken hände en del otäcka grejer, osannolikt förvisso men inte övernaturligt. I sjätte boken har vi lämnat det gamla Frankrike och befinner oss i ett Frankrike där det ploppar upp sjungande rosa kristaller överallt. Och vita kaniner. Huh?! Jag försöker säga något positivt men har så hemskt svårt för den här boken. (Det bästa är nog att man kan låna den gratis på biblioteket.) Betyget blir en riktigt, riktigt svag tvåa till Kristallåldern – vad i hela fridens dar?

 


Kristallåldern

Julien Neel 2012
Wibom Books 2013
Lou! #6
52 sidor
ISBN: 9789197821384
goodreads-snitt: 2,94

adlibris bokus cdon

10 kommentarer:

 1. Ånej... vad har hänt? Det där låter inget bra alls. Elen vad ska vi göra? Nu kommer jag nog inte att köpa den här. Jag har fram till femman, men vill inte köpa hem nästa del när den verkar så här dålig. Usch och fy.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Biblioteket är din vän ;) Du kan ju faktiskt gilla den trots att jag inte fattade nånting, men tycker du ska läsa den gratis först...

   Radera
 2. Åh, jag måste läsa dessa men det låter inte bra att de blir sämre :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det är synd. Femte boken tyckte jag var lite bättre, annars har de blivit stadigt sämre. De har inte varit dåliga, men ändå... Och den här senaste var verkligen inte min grej, suck och puh!

   Radera
 3. Så tråkigt när det börjar bra och sedan bli så mycket sämre!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kan förstå om författaren ville göra en overklig serie, men då får man ju börja om och göra en helt annan serie och inte ta en hittilldags verklighetsknuten serie och bara slänga in konstigheter. Känns rätt taskigt, faktiskt.

   Radera
 4. Skumt, det låter som om hon är hög på nått!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller författaren ~~ Nånting underligt försiggås här!

   Radera
 5. Ååh, läste också denna nyligen och håller helt med din recension! Tidigare föll jag för Julien Neels stil och vardagliga/relaterbara verk, och denna bok överraskade mig verkligen med kristaller och brist på röd tråd... Hoppas att hon återgår till sin gamla stil inför nästa bok!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...