torsdag 6 mars 2014

Farlig förmåga av Jessica Spotswood

farligförmåga

Tonårshäxor i en värld där vem som helst kan anklagas för häxeri och spårlöst försvinna, det tyckte jag lät som en bra bok och det hade det kunnat bli. Men du kanske anar att det kommer ett men. Jo, här kommer det…

Potaten har vissa krav på en bok, ett av de största är att den ska vara fristående. Jag menar inte att den inte får ingå i en serie, jag menar att den helst ska ha en ordentlig början och definitivt ett någorlunda slut. Jag har investerat åtskilliga lästimmar (och förmodligen många dyra penningar) på en bok som sedan visar sig vara en otillfredsställande början på något längre och jag känner mig då lurad.
   Tyvärr får Farlig förmåga inte helt godkänt på denna punkt. Det finns ett slut men det är så öppet att mina näsborrar fladdrar irriterat. Samtidigt har jag hört att det finns en ouppfostrad cliffhanger i andra boken och därför tar det emot att läsa vidare nu direkt, innan tredje och sista delen kommit. Jag tror detta är en serie man ska klämma i ett svep, inte sitta och vänta på en bok i taget. Det drar ner betyget.
   I övrigt är Farlig förmåga helt okej. Det utspelar sig i slutet av 1800-talet och vi följer storasyster Cate som förgäves försöker uppfostra sina häxsystrar samtidigt som hon letar friare, luskar i sin döda häxmors liv och försöker passa in socialt. Det är mer tonårigt än häxigt, det ska du veta, och det händer egentligen inte så mycket. Återigen, det är upptakten till något större och det fungerar inte riktigt på mig. Dessutom måste jag säga att jag stör mig en del på huvudpersonen Cate, hon håller så mycket för sig själv och smusslar på egen hand, ber inte om hjälp och förklarar inte för de som nog egentligen borde få veta. Hon beter sig bitvis både underligt och illa.

Mitt råd till dig lyder: vänta tills hela serien kommit ut och planera sedan in ett läsmarathon med Jessica Spotswoods tonårshäxor. Detta kan bli bra, när det är färdigt.

 

Tack till Rabén & Sjögren för recensionsexet och för att ni har valt de snygga omslagen, omslagsnördar och bokhylleperfektionister tackar!


Farlig förmåga (Born Wicked)
Jessica Spotswood 2013
Rabén & Sjögren 2013
336 sidor
Systrarna Cahill #1 (The Cahill Witch Chronicles #1)
ISBN: 9789129685381
goodreads-snitt: 3,93

kartonnage: adlibris bokus cdon
engelska
inbunden:
adlibris bokus cdon | pocket: adlibris bokus cdon

 


Detta är alltså omslagen som Rabén & Sjögren satsat på. Andra delen har på svenska fått det otroligt fina tyska(?) omslaget. (Men är bindestreck verkligen så dyra nuförtiden?) Hoppas att tredje boken blir lika fin, har inte hittat något tyskt omslag än…

 


De nya amerikanska omslagen, fy vad arg jag hade blivit om de bytt mitt i serien här också! Tycker dessa är okej, inte mer – inte alls lika magiska som de ovan.

8 kommentarer:

 1. Jag håller med om att böcker även i en serie ändå ska kunna läsas fristående! Jag läser många serier och glömmer bort de olika personerna mellan jag läser böckerna. Jag vill lätt kunna förstå handling och upplösning ändå, utan att behöva minnas precis allt som hänt i föregående böcker och utan att läsa vidare i nästa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner tyvärr ett motstånd att läsa böcker i serier, tror att det mycket beror på att jag är rädd att det ska sluta med cliffhanger och ta flera hundra sidor innan jag kommer in i fortsättningsböckerna - snälla rara författare, gör det inte så jäkla svårt för mig att gilla era böcker! Vill ju gärna läsa serier direkt när de kommer ut, men de allra flesta jag hakat på senaste åren har varit fulla av klipphängare och sedan lång, lång väntan på nästa bok. Det uppmuntrar inte direkt att läsa serier innan alla böckerna kommit ut (särskilt inte som förlagen verkar gilla att byta omslagsdesign mitt i också, bokhylleperfektionisten ryser!) Suck och puh!

   Radera
 2. Jag kan hålla med dig om att böcker i serier ska kunna läsas fristående - och ändå inte. Det kan bero på hur lång serien är, vad den är tänkt att handla om osv.

  Jag har svårt att se att böckerna ur "Sanningens Svärd" av Terry Goodkind kan läsas fristående, men "Sagan om Isfolket" och dess böcker kan du (till viss mån) läsa fristående.
  Sen _hatar_ jag avslutet i andra boken av "Hunger Games". Anser att bok 2 och 3 hade kunnat varit en och samma bok! Vad gör det om boken är tjock? Cliffhangern där är onödigt jobbig, och är överlycklig om att jag faktiskt redan ägde tredje boken då andra var utläst!

  Varje bok ska ha sitt avslut, det håller jag med dig om fullt ut.

  Och omslagsdesign mitt i... ryser!
  Skrev till Damm förlag och frågade just om Sanningens Svärd och nyutgåva med bätter(!!!) omslag. Dock hade de inga planer på det då (januari), men sa att de själva var besvikna på att det amerikanska förlaget som valt att byta illustratör (eller hur det nu var). Jag hoppas att förlagen alltid ser till att serie-böcker görs i snygga pärmar och omslag!

  Och tack för tipset om att vänta tills denna serie är klar! ^^ Will do!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, Hungerspelen! Maken till onödig trilogi... Själv tycker jag det skulle stannat efter första boken, som jag gillade, andra och tredje tar helt död på hoppfullheten och framtidstron som faktiskt fanns. Jag blev så jäkla besviken på dem och så förbannad efter andra boken - en upprepning av första boken men utan slut. Bah! Vad var poängen?!

   Ja, man kan verkligen undra hur en del förlag resonerar när de helt plötsligt gör om omslagen - tänker de överhuvudtaget på de trogna stackars läsare som redan köpt första delarna i serien? De borde uppmuntra folk att spontanköpa nya spännande böcker, inte tvinga boknördar att planera och vänta tills hela serien kommit ut. Inte bra, inte bra alls.

   Radera
  2. Om Hungerspelen bara var en bok hade jag varit mer än nöjd! Dock måste jag säga att andra filmen var långt över min förväntan, så det kanske kom något bra med andra och tredje böckerna trots allt?

   Pratade förut idag med en kompis om A Song of Ice and Fire... Jag har böckerna i pocket på svenska, hon i pocket på engelska. Men vi både vill ha dem inbunda. Såg del 4 och 5 på svenska, inbundet, på rean... Men tvekade. Serien är inte ens klar än! Vem vet hur lång tid det tar för Martin att skriva klart dom två sista delarna?! Nej, blir till att väääääääänta. *suck*
   Bokförlagen borde verkligen skämmas så fort dom ändrar bara en liten detalj! Vi vill ha fina pärmar!

   Radera
  3. Ja, filmen Catching Fire var mycket bättre än jag väntade mig, men att de ska göra två filmer av sista boken känns lite jobbigt och jag blir lite illa till mods av sådant. Dessutom tyckte jag att tredje boken var oerhört seg och deppig och den känns inte som något att se. Hoppas dock att filmerna blir bättre även här för jag kommer definitivt masa mig iväg till biografen när det blir dags.

   Radera
 3. Jag har läst nästan 50 sidor in typ fyra gånger nu och jag kommer inte längre. Jag vet inte varför det tar emot så. Kanske ska ta och ge den ett försök till :-/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns den som ganska seg i början, har för mig att det tog att komma igenom första halvan. Och det händer egentligen inte jättemycket sen heller. Har svårt att säga om jag kan rekommendera den eller ej förrän hela serien kommit ut, som fristående bok klarar den sig inte :S

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...