torsdag 21 november 2013

Sommarregler av Shaun Tan

Välkommen till en värld som inte är helt olik vår egen men ändå lite sådär skruvad som Shaun Tans världar brukar vara. Sommaren är slut och det är dags att sammanfatta: vad har vi lärt oss?

“Bryt aldrig mot reglerna. Framför allt om du inte begriper dem.”

 

Shaun Tan vet vad han gör, återigen har han fyllt en bok med stora fantastiska illustrationer och återigen sitter jag och bläddrar fram och tillbaka med ett leende på läpparna. Det är såhär jag vill ha min Tan, med stora bilder och lite text. Sommarregler är en blandning av härliga illustrationer och obegripligheter, men här finns en poäng som inte är alltför svår att greppa. Det är kanske inte den bästa av Shaun Tans böcker men den är likväl en skatt i bokhyllan och jag känner hur den växer till sig för varje läsning.

Jag läser den lösa handlingen som två bröder och ett sommarlov, men precis som Shaun Tan själv säger så är det upp till läsaren att tolka. Och just detta är ju så skönt! Att slippa få allt skrivit på näsan, att istället kunna sitta och fundera, använda hjärnan på riktigt och tänka ut sina egna berättelser. Så vet du vad? Du borde lägga rabarber på Sommarregler, för Shaun Tan är fortfarande Shaun Tan och hans böcker är makalösa.

Klicka runt lite på bokens hemsida, under extras finns en hel hög med trevliga videor där Shaun Tan berättar om boken och bilderna. Hade han varit lite äldre hade jag kallat honom mysgubbe – han är ju hur härlig som helst. Alla bilder ovan är hämtade från shauntan.net.

 

Detta var ett recex från Kabusa Böcker, hela nördiga jag tackar ödmjukast.


Sommarregler
(Rules of Summer)
Shaun Tan 2013
Kabusa Böcker 2013
60 sidor
ISBN: 9789173553360
goodreads-snitt: 4,51

adlibris bokus cdon

 

 

Jag behöver mer Shaun Tan i såväl min bokhylla som mitt liv. Det kan vara så att jag råkade beställa ännu en bok alldeles nyss. Ojdå! (Bilden ovan är en affisch han gjorde till Australia's Children's Book Week 2008, funnen här.)

3 kommentarer:

 1. Jag kunde inte sagt det bättre själv ;)

  SvaraRadera
 2. Vilka underbara bilder, jag måste bara låna några av hans böcker! Tack för inspiration!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det borde du! Och varsågod, det gör jag så gärna

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...