tisdag 4 augusti 2015

We Are All Completely Beside Ourselves

Där stod jag på Waterstones i Edinburgh och behövde hitta en fjärde bok för att få rabatt. Upp dök en gul snygging med fina recensioner, som skulle handla om syskonkärlek. Baksidestexten var lika luddig som lovande: “What if you grew up to realise that your father had used your childhood as an experiment?”

Jag är medveten om att detta inte är min typ av bok, men man kan inte tillåta sig själv att fastna i redan djupa hjulspår och vända böcker ryggen bara för att de hamnar i en genre man vanligtvis inte läser. Man måste kunna unna sig själv att prova annat ibland och det är vad jag gjorde här. Vanligtvis vill jag ha en drivande handling, fantasy, YA; nu fick jag en långsam uppväxtskildring i USA på 1970-talet. Så jag var skeptisk, men ändå nyfiken, här skulle nämligen finnas en bra twist väl värd de 300 sidorna.

Du kanske undrar vad boken handlar om och det förstår jag – grejen är den att recensenter och förlag inte vill säga för mycket, så då tänker inte jag heller göra det. Det handlar om Rosie, som berättar om sina syskon, en bror och en syster: båda bakom lås och bom, båda sedan långe försvunna ur hennes liv. Detta är inte din vanliga kärnfamilj och de har inte växt upp riktigt likadant som alla andra.
   En bok som denna borde tråka ut mig, med Rosies utläggningar och bristen på driv, men jag blev aldrig särskilt uttråkad. Jag borde gnölat över det låga tempot, men jag fortsatte läsa utan bekymmer. Karen Joy Fowler skriver så att jag dras med lite även när jag inte borde; det är välskrivet, men kanske lite segt för spänningssökaren. Jag tänker inte höja We Are All Completely Beside Ourselves till skyarna, för twisten ger jag inte mycket för, men jag tyckte ändå någonstans om boken och betyget landar på en trea.

 

We Are All Completely Beside Ourselves
Karen Joy Fowler 2013
Serpent’s Tail 2014
308 sidor
ISBN: 9781846689666
goodreads-snitt: 3,75

adlibris bokus
svenska: adlibris bokus

Hade boken inte varit gul och snygg hade jag aldrig köpt den. Av övriga omslag gillar jag främst det röda ovan, även om det svenska är helt okej. Däremot hade jag aldrig tittat åt boken om den haft det italienska omslaget (t h).

5 kommentarer:

  1. Hejsan! Har taggat dig till en enkät.

    SvaraRadera
  2. Den är jag grymt sugen på. Kanske mest eftersom jag gillar titeln.

    SvaraRadera
  3. Jag blev inte alls imponerad av den och det gjorde mig så besviken för jag var så pepp på den. :-/

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...