lördag 6 juli 2013

Hur många serier får plats i minnet?

Såhär brukar det se ut: en intressant bok kommer ut; jag läser den och gillar. Boken blir en serie men andra delen dröjer. När den väl kommer ut har allt som var viktigt i första boken flugit sin kos och kvar sitter jag med tom blick och funderar: vad var det den här serien handlade om egentligen?

Känner någon igen sig? Jag glömmer hälften och det jag tror mig komma ihåg visar sig ofta vara en blandning av helt andra serier. Är det bara jag som har bekymmer med för många serier och för kasst minne? Såhär blir det nämligen för mig, varje gång. Just nu läser jag The Pirate’s Wish, fortsättningen på The Assassin’s Curse som jag läste i november, och trots att jag verkligen gillade första boken så minns jag inga detaljer alls! Irriterande. Riktigt jäkla irriterande! Det är samma sak med exempelvis Engelsforstrilogin, det tar flera hundra sidor innan jag kommer på vem som är vem igen. Jag brukar försöka googla fram någon utförlig sammanfattning av böckerna för att friska upp minnet, men oftast går jag bet.
   Senaste boken jag läste, De odödligas regler, är även det början på en serie som jag nog kommer att följa, men hur ska jag unvika den här minnessvaga våndan? Tror ni det hjälper att skriva en sammanfattning av boken nu, innan jag glömmer? Jag ska prova. För såhär kan jag ju inte ha det.

elenfnular

Som en fotnot kan nämnas att jag imorse läste en artikel i BLT om att läsning är bra för minnet. Även om det just nu inte känns så… (Länken går till litteraturmagazinet eftersom jag inte hittar på blt.se.)

8 kommentarer:

 1. Håller verkligen med dig! Samma sak för mig när det gäller Engelsfors men också Starcrossed serien. Har båda andra-delarna hemma men är tveksam att läsa de för att jag knappt kommer ihåg nått :/ men en sammanfattning är ingen dum idé. Notera lite namn osv liksom :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska bara komma ihåg att göra det med ~~

   Radera
 2. Visst händer det lite då och då att man glömt handlingen när del nummer två av någon serie kommer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här händer det flera gånger per år :P

   Radera
 3. Jag har samma problem; jag läser första delen och sedan går det så lång tid att jag har glömt det mesta. Nu brukar jag dock vänta att läsa första delen tills i alla fall den andra har kommit ut...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog det bästa men då måste man ju vänta så länge... Däremot slipper man ju få fult i bokhyllan pga. att de ändrar designen halvvägs in i serien.

   Radera
 4. Känns som att jag i nästan varenda recension om en bok i en serie beklagar mig över saker jag glömt... suck

  och när jag googlar och tar reda på det jag glömt lyckas jag ALLTID se nån spoiler för något längre fram >.<

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, hatar't! Har riktigt svårt att läsa något när jag vet vad som ska hända, det känns som slöseri med lästid.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...