söndag 13 maj 2012

Nattens cirkus av Erin Morgenstern

Visst har ni hört det…? Ljudet av lovord från de som läst Nattens cirkus. Jag tänkte härmed sälla mig till skaran förundrade läsare. För visst är det något härligt mystiskt med en cirkus som dyker upp utan förvarning och som inte öppnar förrän solen gått ner? Tänk om Le Cirque des Rêves hade slått upp sina tält på ett fält nära mig…

Nattens cirkus

Det här en märklig historia som kretsar kring en magisk utmaning mellan två män , där det som står på spel är deras lärlingar. Utmaningen äger rum på en märklig cirkus vid förra sekelskiftet och de som ska slåss är Celia och Marco. Det är egentligen det vi vet, för författaren ger oss inte all fakta på ett silverfat i början av boken. Ett tag, efter 150-200 sidor, var jag på vippen att bli irriterad för att vi inte får reda på något, men då släpper hon skickligt nya ledtrådar till vad det egentligen är som försiggår och jag är fast igen. Det är bitterljuvt att se bokens slut närma sig. Jag är nyfiken och måste få reda på hur det ska gå, men Nattens cirkus är så bra att jag vill att den ska vara i ett halvår. Den är mystisk, fantastisk och hela historien är magisk och fin, särskilt när man börjar förstå vad det är som händer.

Själva cirkusen består av en mängd olika tält som rymmer allt du kan tänka dig. Och det du aldrig hade gissat. De olika tälten är smarta och kittlar fantasin. Jag hoppas verkligen att Morgenstern har tillräckligt med idéer kvar för fler fantastiska böcker.

Jag har ett flertal gånger här på bloggen hackat på det till synes onödiga användandet av bruten kronologi som stört mig i alltför många böcker. Nattens cirkus utspelar sig huller om buller under närmare 40 år. Det hade kunnat reta gallfeber på mig, men det gör det inte. Erin Morgenstern kryssar skickligt mellan olika tider och platser och väver ihop allting så väl. (Det är så bra gjort att det inte ens stör mig lite. Woho!)

Rent fysiskt är den här boken en riktig karamell. Omslaget är snyggt och matt, jag vill bara ta på det. Inuti är den svart- och vitrandig! Mumma. Genomtänkt design, genomtänkt berättelse. Jag kan inte annat än falla för detta.

Nattens cirkus var en fröjd att läsa – mer sånt!

4/5

Detta var ett recensionsex från Norsteds – tack så mycket!

 

Titel: Nattens cirkus

Originalets titel: The Night Circus

Författare: Erin Morgenstern 2011

Förlag: Norstedts

Språk: Svenska

421 sidor

 

 

Från beskrivningen på adlibris: Cirkusen anländer utan förvarning. Den föregås inte av några reklamutrop, inga flygblad på lyktstolpar och anslagstavlor. Plöts­ligt är den bara där, på en plats där den inte fanns i går.

Inne i dessa svart- och vitrandiga tält döljer sig en helt unik upplevelse, en fest för sinnena. Gå vilse i en labyrint av moln, vandra genom en trädgård gjord av is, häpna inför den tatuerade ormmänniskan som stoppar ner sig själv i en liten låda av glas och förundras över illusionisten som utför omöjliga magiska bedrifter. Välkommen till Le Cirque des Rêves.

 Provläs hos bokus!

Några andra bloggar om Nattens cirkus: bokskadad, Glory Box, Calliope Books.

2 kommentarer:

  1. Det låte som både en kul och lite frustrerande bok. Kan inte säga att jag är ett fan av böcker som hoppar mycket i tiden. Särskillt när historien börjar baklänges, blää! Men håller med att utsidan ser lovande ut. Kanske nåt man skulle pröva läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, jag tycker det är förbannat onödigt att avslöja slutet först. Förstår inte poängen alls med det. Men här är det verkligen inte så :) Morgenstern avslöjar inget vi inte borde veta och det flyter ihop jättefint :) Och en del goa aha-upplevelser. Oh, vad jag gillar att bli överraskad av sådant jag borde kunnat räkna ut! :) Känner du för det tycker jag att du ska läsa den!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...