tisdag 18 juni 2013

Fatta eld av Suzanne Collins

hungerspelen

Jag har precis läst ut Fatta eld, andra Hungerspelen-boken. Eller “läst ut” låter fel, precis som The Peculiar så saknar den här boken nämligen slut. Irriterande? Det är bara förnamnet.

Vi har sett det förr: en författare skriver en bra bok med ett bra slut; alla är nöjda och glada. Men eftersom boken säljer så bra vill förlaget ha fler böcker och vips så har vi en trilogi på gång! Nu tar författaren och hittar på en halvkrystad fortsättning och delar upp den på två böcker. Resultatet blir alltför ofta en andrabok som inte funkar, en andrabok som bara är startsträcka inför avslutningen. Så är det här. Jag är inte road. Jag har mer att skriva irriterade rader om, men har du inte läst Fatta eld så akta dig, här kommer en gigantisk spoiler!


SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!!
Har du slutat läsa än? Annars får du skylla dig själv! Jag oroade mig inför Fatta eld eftersom det enda som var spännande i första boken var just hungerspelen, och jag trodde ju aldrig att det skulle hungerspelas en gång till! Så när det blev precis så fick jag ett litet bryt, det kändes som idétorka och gjorde mig lagom förbannad! Såhär skrev jag innan jag läste: “Första boken gillade jag helt pga. själva spelen och jag antar att de inte ska slå ihjäl varandra en gång till.” Tänk så fel jag hade… Nu är väl frågan hur Collins ska lyckas skicka Katniss och Peeta på gladiatorspel igen – tredje gången gillt?

SLUTSPOILAT! SLUTSPOILAT! SLUTSPOILAT! SLUTSPOILAT!

Betyget blir en sur trea. Jag vet att Suzanne Collins lurar mig, jag känner ju det hela tiden. Fatta eld är som Hungerspelen, fast vattnigare och utan ett någorlunda slut. Det här borde inte vara tre böcker, det här är absolut ingen fristående bok, varför läser jag ens? Jag läser eftersom jag äger samlingsvolymen, jag läser eftersom det kommer två filmer till (såvida de inte ska dra ut på filmerna också). Jag gillar inte att känna mig lurad, även om jag fattar det innan det händer så känns det inte bra. För att citera min första anteckning när jag hade läst klart Fatta eld: “”Möerghfrrhngiharghf!” Precis så.

 

Min recension av första boken The Hunger Games.


Fatta eld (Catching Fire)
Suzanne Collins 2009
Jag har alltså läst ur samlingvolymen, så vi skippar ISBN och sånt för att inte krångla till det :]
The Hunger Games #2
Goodreads-snitt: 4,30

pocket: adlibris bokus cdon
samlingsvolym:  adlibris bokus cdon

 

engelska
1. häftad:
adlibris bokus 2. häftad: adlibris bokus
3. häftad:
cdon e-bok: bokus 4. large print: adlibris

Om du vill läsa boken innan du ser filmen så ska du inte titta på trailern! Men här har ni andra den – filmen kommer inte förrän i november…

12 kommentarer:

 1. Håller med om att tvåan känns lite blah. Ärligt så är ettan bäst även om trean är bättre än tvåan. Förstår inte den här besattheten med trilogier, låt boken vara och ge författaren en chans att komma på något nytt istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Särskilt inom YA börjar det bli svårt att hitta böcker som är (och förblir) fristående. Riktigt störigt! Troligtvis läser jag tredje boken nu i sommar, vill bli av med samlingsvolymen i tbr-högen.

   Radera
 2. Tycker väldigt mycket om hela serien! Man kan ju instämma i att tvåan känns lite underlig. Jag kan i alla fall säga att trean är bättre så läs den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hoppas på bättring! Förmodligen läser jag tredje boken nu i sommar, så att jag kan flytta samlingsvolymen från min tbr-hög ;]

   Radera
 3. Jag håller med att det inte finns något slut på bok 2. Och inte är jag pepp att läsa den sista delen heller. Hade gott och väl räckt med bara en bok, den första.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte jag skulle plöja mig igenom sista delen nu snart, så är det gjort sen. Men den lockar inte så särskilt :/

   Radera
 4. Tre filmer till, kära Elen. ;-)

  SvaraRadera
 5. Skall läsa Fatta eld under sommaren. Skall bli kul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle föreslå att du läser Revolt direkt efter, jag funderar starkt på att läsa den nästa vecka redan eftersom det inte var något slut i Fatta eld.

   Radera
 6. Ska läsa Hungerspels-trilogin under sommaren. De har stått i olästa i min bokhylla i över ett helt år. Jag är egentligen inte så sugen på att läsa dem, men känner lite att jag "måste". :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite så kände jag med Fatta eld, var tvungen att läsa den innan filmen kommer. Även om andra boken inte funkade för mig så tycker jag absolut att du ska läsa Hungerspelen, första boken är riktigt bra :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...