onsdag 5 juni 2013

Fasta och festa

Det blir mycket text idag, men det här är viktigt!

I våras råkade jag se en BBC-dokumentär på Vetenskapens värld. Det var härlige Dr Michael Mosley som redde ut hur kroppen reagerar på att få i sig färre kalorier. Första gången jag såg honom testade han om en fiskig diet gjorde att blodet koagulerade långsammare (det gjorde det!), den här gången utsatte han sig för olika fastedieter för att se om de fungerade (det gjorde de!).

Så där satt jag framför tvn, tjock och ohälsosam (trots att jag precis kommit hem från träningen), och kände att jag fått svar på en fråga som gnagt i mig länge. Våra kroppar har utvecklats genom den lååånga evolutionen och en sak är säker: vi är inte gjorde för att äta som vi gör idag. Så vad är vi skapta för? Svaret var irriterande enkelt: vi är gjorda för att äta när det finns mat och fasta däremellan.

Efter att ha provat på olika fastemetoder arbetade Michael Mosley fram en egen variant som kallas 5:2-metoden eller Intermittent Fasting (svenska översättningen verkar vara halvfasta.) Det går ut på att fasta två icke på varandra följande dagar i veckan (leva på 500 kcal för kvinnor, 600 kcal för män) och sedan äta vad man vill de övriga fem! Precis vad man vill! Alla tester som hittills gjorts har visat att man får alla önskade effekter och mer därtill, utan att behöva lida för det. Äta lite idag är inte så farligt när man vet att man får smälla i sig vadhelst man önskar imorgon!

Det som övertygade mig var upptäckten att när vi fastar så slutar våra kroppar att bilda nya celler i det maniska tempo de annars gör. Istället börjar vi laga de celler som redan finns. Detta innebär att risken för mutationer (cancer) sjunker drastiskt! Dessutom sjunker det vi brukar bry oss om: farligt kolesterol, blodsocker och vikt! Och en massa annat som jag säkert redan glömt… Ja! Minnet blev också bättre och risken att bli dement sjönk. Bara det känns ju magiskt!

Så det här med vikten. Jag väger alldeles för mycket. Jag har inte ont av det än, men allt jag sett i hemtjänsten har fått mig att uppskatta att ta hand om kroppen inför framtiden. Så tappar man kilo av att fasta två dagar i veckan? Ja! Varje vecka gör man av med ca ett halvt kilo kroppsfett och trots att man kanske äter lite mer när man har festdagar (de där fem dagarna när man får äta vad man vill) så visar tester att man inte äter så mycket att man tar igen fastedagarnas kaloritapp. Vissa tester visar tvärtom att man äter mindre än man brukade, trots att man får äta vad man vill. Det skulle kunna bero på att man lär sig att det inte är farligt att vara lite småsugen, att man förstår att man egentligen inte är hungrig utan kanske törstig eller bara uttråkad.

Boken läste jag ut på några få timmar, den är lättläst och informativ. Den babblar inte på utan säger det den vill ha sagt och låter det vara bra så. Det gör att man snabbt kan ta det till sig, precis som jag vill ha det. Ett plus för fastedagsrecepten, ett plus för att de skrivit om sina personliga erfarenheter (både han och hon) och att de slängt med berättelser från vanligt folk. Den innehåller inte jättemycket nytt om du redan sett dokumentären, men den går lite djupare. Den här boken gör precis det den ska och jag kan inte komma på något som skulle kunna göra den bättre – full pott!

 

Kolla in hemsidan! Där verkar det mesta finnas för den som är nyfiken. Och här hittar ni alla mina inlägg om 5:2-metoden.

 

fastedag 1
Jag har aldrig bantat, jag har aldrig trott på det. Men det här är något annat, det här måste jag bara prova! Igår läste jag boken, idag är min första fastedag. Det blev en sen frukost bestående av havregrynsgröt och blåbär – omnomnom! Ikväll blir det stekt kyckling med grönsaker. Än går det minsann ingen nöd på mig, men jag kanske inte är lika kaxig om några timmar. Hoppas bara att mitt blodtryck inte droppar för mycket… Vill ni följa mig under dagen (och kommande dagar) så hänvisar jag er till tuberosum på instagram.

Om någon är intresserad av att prova den här 5:2-dieten tillsammans med mig så hör av er så hjälper vi varandra! :)

 


The Fast Diet
Dr Michael Mosley & Mimi Spencer 2013
Short Books 2013
224 sidor
ISBN: 9781780721675
Goodreads-snitt: 3,79

häftad: adlibris bokus cdon

 

Bonnier Fakta kommer att ge ut boken på svenska i höst, men varför vänta? Du borde kanske köpa och läsa redan idag och börja tappa kilon redan imorgon!

inbunden: adlibris bokus cdon

16 kommentarer:

 1. Ja jag har hört om det där om att de reparerar cellerna, låter tokintressant. Ska kolla upp sånt mer nån gång när jag har tid. :P

  Lycka till med fastandet hoppas du mår bra av det annars råder jag dig att sluta ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, första dagen var inga större problem :)

   Radera
 2. Har också läst om detta! Funderar också på att prova!

  SvaraRadera
 3. Är även jag nyfiken på om det verkligen funkar, du får gärna hålla oss uppdaterade :)

  SvaraRadera
 4. En av mina kompisar (japp, jag har kompisar) testar också den dieten. Hittills verkar det gå bra för henne.

  Du har blivit taggad på min blogg i Sommarläsnings"taggen" :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte så farligt att fasta, det gäller bara att inte sitta uttråkad för då kom sötsuget direkt. Hoppas att detta kan bli något jag lär mig leva med :)

   Tackar, ska ta tag i taggen snart-snart!

   Radera
 5. Efter att ha läst ut boken i helgen tar jag tag i det här och testar också.

  SvaraRadera
 6. Jag började med periodisk fasta efter att ha sett programmet i våras och jag har aldrig mått så bra! Jag gör så att jag fastar på dagen och äter på kvällen varje dag, dvs. jag äter ingen frukost eller lunch. Har aldrig mått så bra, varit så pigg och tänkt så lite på mat! Allt smakar jättegott också! Sedan som en bonus så har jag gått ner några kilon; det går inte snabbt, men det går åt rätt håll :)
  /Marie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl det som skiljer sig från andra koständringsidéer, att fasta inte påstår sig vara någon mirakelviktåtgärdare; det ska ta tid och sakta men säkert bränner man av de där fettreserverna. Det finns inga före- och efterbilder på tjockisar som blivit smala (och solbrända) på någon ynka månad, för det är inte det som är poängen. :) Jag har klarat mig igenom 4 veckor nu och tappat 4kg (mest första veckan), brukar inte känna någon hunger på morgonen, inte förrän jag börjar dricka vatten - då är det klippt! Så det blir gröt och bär till senfrukost. Sötsuget kommer en stund på eftermiddagen om jag har tråkigt och när det blir dags för kvällsmat är jag lagom peppad på att äta något gott. Så länge jag är sysselsatt känner jag ingen direkt hunger, men när jag blir hungrig så vet jag ju att det går över på en liten, liten stund.

   Radera
 7. Har nu kört 5:2 i cirka 10 veckor och känner det funkar bra. Funderar på att köpa boken å undrar hur mycket recept den innehåller? Teorin har jag redan greppat så har inte lust å köpa en teoribok som endast innehåller ett fåtal recept...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att det går bra för dig också!
   Den här boken innehåller måltidsplaner för hela fastedagar (alltså frukost+middag och eventuellt mellanmål). tio för kvinnor och tio för män, så den ska du nog inte köpa. Men det finns en officiell menybok som kommer på svenska senare i år men redan nu finns på engelska. Den ska innehålla 150 menyer (jag är dock osäker på om det innebär 75 för kvinnor och 75 för män, eller om det är 150+150). Mitt tips om du är ute efter måltidsinspiration är annars att söka på nätet: min favoritsida just nu är Lavender and Lovage. Det finns även förslag på den officiella 5:2-sidan och det börjar ploppa upp svenska sidor. Hoppas du blev klokare! :)

   Radera
 8. jag råkade missa den här BBC - dokumentären, men nu har jag fattat och jag tänker hänga på. tack för ditt entusiastiska inlägg! jag samlar fakta

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...