fredag 7 december 2012

Korta novemberrecensioner

Jag har inte riktigt hängt med på bloggen i november – nu kör vi ett uppsamlingsheat för alla böcker som jag missat att skriva om. Enjoy!

A.L.I.E.E.E.N. av Lewis Trondheim
Jag blir konfys. Jag förstår inte riktigt. Så susar mina tankar kring denna ordlösa serieroman. Figurerna är (ofta) söta och miljöerna liksaså, men vad är det som händer? Bokens titel utläses Archives of Lost Issues and Earthly Editions of Extraterrestrial Novelties, som om det gör mig klokare. Den ska föreställa en utomjordisk serietidning som hamnat på Jorden och innehåller således inga ord vi kan tyda, krumelurer är däremot vanligt förekommande. Boken består av ett antal kapitel och vissa gillar jag skarpt, andra inte alls. Smakprovet på Amazon tyckte jag var färgglatt och lockande, men resten av boken är mer moloken i färgerna och jag kände mig nog lite besviken pga. det. Den är konstig, trevlig ibland, kort och konstig (ja, igen). Ett fint sammanfattande citat från First Second:

The book starts out like this. 

Alien panel

In the next panel, eyes start getting gouged out. 

2+/5
[utläst 2012-11-15]

Smakprov hos Amazon

 

A.L.I.E.E.E.N.
(Originalets titel: A.L.I.E.E.N.)
Lewis Trondheim 2004
First Second 2006
96 sidor
ISBN: 1596430958
Goodreads-snitt: 3,59

häftad: adlibris bokus

 


 

Digger av Ursula Vernon
2012 års Hugo Awards för Best Graphic Story gick till denna vombat. Eftersom serien ligger ute på nätet var jag självklart tvungen att ta reda på vad som gör den så speciell.
   Jag gillade början, men när första förälskelsen lagt sig återstår en hel drös långa ointressanta utläggningar. Det handlar om en vombat som gräver en tunnel och kommer fel och hamnar i ett gammalt tempel. Men sen kan hon inte ta sig tillbaka och diskuterar med en staty hur hon ska bära sig åt. Vombaten går en sväng och råkar lite illa ut, men återvänder sedan till templet där det pratas i en halv evighet till. För. Mycket. Text!
   I bakhuvudet lurar hela tiden vetskapen om att den här serien är på gott och väl 900 sidor, det är ingen upplyftande tanke när den känns mastig och rätt ointressant. Men den har som sagt tagit hem fina priser, kanske behöver man ta sig över en tröskel innan den blir underbar. Men jag orkar inte… Trots att början fick mig att skratta (på riktigt!) så gav jag upp efter Volume 1 (vilket troligtvis motsvarar två kapitel online). Är du intresserad av serier ska du definitivt ge den en chans, jag orkade dock bara 146 sidor av 921…

2/5
[utläst 2012-11-18]

Onlineserien hittar ni här!

 

Digger Vol. 1
Ursula Vernon
(Sofawolf Press 2005
ISBN: 9780976921226)
132 sidor
(hela serien:921 sidor)
Goodreads-snitt: 4,48

 

 


 

Det sista kungadömet av Bernard Cornwell (800-talets England #1)
Jag stod med kompis majQ på Bokia och bubblade böcker och väsentligheter i gott och väl 1,5h. Resultatet blev att jag tog med mig den här boken hem. Spontant, illa övertänkt, men tänk så bra det blev!
   Detta är vad folk på goodreads kallar en riktig killbok. Tjejer gillar nämligen chicklit och killar gillar krig – det visste ni väl?! Nu råkar det vara så att jag inte alls gillar chicklitt, men så lekte jag aldrig med dockor heller ;) Nåja, iaf: Jag trodde inte att jag skulle gilla denna historiska roman. Men Bernard Cornwell skriver bra, det flyter på sida efter sida, strid efter strid. Karaktärerna är kanske lite väl platta, men jag har lite överseende med det. Cornwell verkar vara en av de riktigt stora när det kommer till historiska romaner och efter att ha läst Det sista kungadömet kan jag inte säga emot.
   Dansk-svensk som man är hejar jag såklart på danerna (vikingarna) när de slåss mot saxarna (engelsmännen) om England. Eftersom det är en historisk roman, dvs. baserad på fakta, så vet vi ju hur det kommer sluta… Lite trist, det är därför jag inte tror att jag kommer läsa vidare i den här serien (totalt fem böcker) för det kommer knappast gå bättre för danerna vart det lider. Men boken är klart bättre än jag trodde och bitvis är det riktigt intressant läsning! Arkeologinörden i mig blir småglad :}

3+/5
[utläst 2012-11-29]

Arkeologinörden tipsar: Just nu går en serie på Kunskapskanalen som gör mig glader: Efter Stonehenge – Storbritanniens historia (länken leder till UR Play där första delen nu går att se). Andra avsnittet går imorrn, lördag, kl 21.00. Så vet ni det! :D

 

Det sista kungadömet
Originalets titel: The Last Kingdom
Bernard Cornwell 2004
Bazar Förlag 2006
383 sidor
800-talets England #1 (The Saxon Stories #1)
ISBN: 9789170281433
Goodreads-snitt: 4,14

pocket: adlibris bokus

 

1. inbunden: adlibris bokus 
Engelska
2. e-bok:
bokus 3. häftad: adlibris bokus 4. häftad: adlibris bokus 5. pocket: adlibris

3 kommentarer:

 1. Tråkigt att du inte gillade A.L.I.E.E.E.N så mycket.. fina bilder har den ju ja iallafall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gäller färger och så har vi ju tyckt olika förr

   Radera
  2. Ja, det var trist... Om du är nyfiken så lär det nog tävlas ut lite avlagda böcker häromkring snart, tror jag ;]

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...