onsdag 21 mars 2012

Den trettonde historien av Diane Setterfield

 

 

Originaltitel: The Thirteenth Tale

Författare: Diane Setterfield

Förlag: Albert Bonniers

Språk: Svenska

Sidor: 438

 

 

"Alla ingredienser finns på plats; det mystiska huset, den vackra trädgården, det uråldriga biblioteket, gamla trotjänare och den konstanta närvaron av något vagt övernaturligt. Lägg till en beroendeframkallande läsupplevelse så har man en vinnare."

The Independent

* * * * * * *

En bok med tolv historier, men vilken är den trettonde?

En inbjudan om att skriva samtidens största författares memoaren kommer en dag till  bokaffären där Margaret jobbar. Margaret, en bokfantast av stora mått, har aldrig läst en enda bok av författaren, men hennes fascination blir stor då hon tar del av mysteriet med den trettonde historien. Med förvåning reser Margaret för att träffa Vida Winter som redan har författat ihop flera unika berättelser om sin uppväxt, i olika miljöer och med varierande familjesituationer för ett stort antal journalister. Margarets krav för att åta sig uppdraget är att det är sanningen, men kan sanningen komma över läpparna på någon vars inkomst ligger i att uppfinna historier. Vida Winter börjar att berätta sin historia. Alla vet att en individs historia inte vid samma tidpunkt som födelsen utan långt tidigare. En bror och en syster med ett mycket nära förhållande, tvillingarnas uppväxt som kan beskrivas något annorlunda och familjespökets lätta steg som dansar förbi. Var möter fantasin galenskapen och hur vet man att man inte är galen. Vad kan vilja att veta och önskan om att drömma föra oss. 

Denna bok är en hyllning till Jane Austen, systrarna Brontë och alla 1800-talets författare. Stig åter igen in i biblioteket där Jane Eyre sitter gömd bakom gardinen och värdera igen dygderna hos bokens hjältinnor. Är allt svart eller vitt, talar vi förnuft eller är det en känsla. Vem bestämmer vem som är skurken och kan skurken verkligen förlåtas.

Det här är en bok som berör alla som öppnar dess pärmar.

Något av det bästa jag har kommit över att läsa på länge. Betyget blir 4,8 av 5. 

4+/5

Provläs hos adlibris!

1 kommentar:

  1. Hittade boken för någon månad sen på second hand, men den har ännu inte blivit läst. Dock verkar alla som läst den helt saliga. =)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...