lördag 5 mars 2016

Flykten från läger 14

Så jäkla vidrigt, det går inte att komma undan. Vad kommer generationerna efter oss att säga om hur vi villigt ser åt ett annat håll och låter ständigt nya generationer växa upp, slava och dö i fångläger? Idag kan vi förfärade tala om hur tyskar inte gjorde något åt koncentrationslägren i Hitlers Nazityskland, men hur beter vi oss? Läger 14 har funnits sedan 1959. Nittonhundrafemtionio!!! Och omvärlden gör inget. Här arbetar män, kvinnor och barn till sin död för att sona för brott som deras far- och morföräldrar ska ha begått eftersom “klassfiender, vilka de än må vara, deras avkomma måste elimineras i tre generationer framåt.” (Kim Il Sung, 1972) * Blaine Harden ger oss i sin bok inte bara en människas berättelse utan väver även in mycket information om Nordkorea. Jag måste erkänna att jag inte alls visste hur illa fungerande denna stat är.

Shins berättelse i Flykten från läger 14 är fasansfull och så svår att förstå och boken är nästan vilseledande lättläst. Jag formligen flög igenom den, men någonstans måste min hjärna pausa och koppla allt. Det hela var länge helt ogreppbart för mig, tills jag gick in på Google Earth och såg lägret från ovan. Då blev det mer på riktigt för man kan verkligen se stängsel och baracker i de oländiga bergen och hur de försöker bruka jorden i ett land där till och med den privilegierade eliten har svårt att få tag i mat.
  Boken blir lite lidande av att Shin inte är en helt pålitlig berättare (läs mer här: Revision in 2015) och jag kommer på mig själv med att ifrågasätta vissa bitar för att det känns så ofattbart. Men Flykten från läger 14 är ändå värdefull läsning för en värld som borde veta bättre, för detta händer NU! Idag vaknar tiotusentals fångar upp till ännu en dag full av slit, angiveri, misshandel och hunger i läger 14 och andra läger i Nordkorea. Allt medan vi tittar åt ett annat håll.

Allmänbilda dig, läs den!



Andra som läst och bloggat om boken: C.R.M. Nilsson | Påhittade nöjen | Bokhyllan | Alla dessa funderingar | Boklysten

Flykten från läger 14: Den dramatiska rymningen från ett nordkoreanskt fångläger
Blaine Harden 2012
Pocketförlaget 2013
400 sidor
ISBN: 9789187319563
goodreads-snitt: 3,99

*Citat hämtat från Flykten från läger 14, sidan 23.

2 kommentarer:

  1. Det är verkligen fruktansvärt! Sedan blir det så svårt för Sverige ger bistånd till Nordkorea och SIDA säger att det inte går till regimen. Men de som flytt säger att allt bistånd hamnar hos regimen ändå.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är verkligen en riktig ögonöppnare. Det känns väldigt märkligt att vi inte pratar mer om Nordkorea eller som, Malin säger, det här med biståndspengarna. Riktigt otäckt land.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...