lördag 8 februari 2014

Något för den potentielle språknörden

Fakta i februari drar vidare. Andra boken för mig blev Language Myths, en samling texter som ska slå hål på utbredda språkliga myter.

Jag får emellanåt för mig saker och det gör ju andra människor också. Alltför ofta känns det tyvärr som att folk tror sig veta något utan att tänka ett ögonblick på vad det är de egentligen menar. Ta såna idéer som att vissa inte har någon dialekt eller att vissa språk inte har någon grammatik. Hur tänkte ni där?
   Det är sådana här myter som ett tjugotal språkmänniskor i Language Myths tar upp och slår hål på, ofta med robusta exempel för att bevisa hur fel ute folk är. Detta funkar på mig; jag kan omöjligt lita på någon som säger att jag har fel men inte kan visa varför. Häromdagen sa exempelvis mamma åt mig att jag skulle ha massor med vatten när jag kokade spagetti. “Varför då?” undrade jag och fick svaret “Jag vet inte men så är det”. Hmm, jag är fortfarande inte helt övertygad (men gjorde ändå som mamma sa, det är nog lika bra).
   Tänk om man hade fått sitta med när dessa artiklar skrevs. Jag hade velat ifrågasätta författarna under själva skrivandet och fått dem att inkludera mer; jag hade bl. a. ifrågasatt varför de formulerat sina myter så som de nu gjort, vissa känns alldeles för snäva och konstruerade och jag kan inte låta bli att undra vem i hela fridens dar som verkligen tror på detta. Bitvis är författarna för insnöade på precis det de är ute efter och verkar ha skygglappar mot undantagsfall och liknande; de är då varken flexibla eller uttömmande och det är synd.

Det är skiftande medryckningsgrad på de olika texterna i Language Myths, men mestadels är det trevlig läsning. Detta är nog främst en bok för den som är intresserad av språk men som inte pluggat så mycket lingvistik; kanske en bok som kan väcka intresset hos den som redan är lite nyfiken.

 

Language Myths
Sammanställt av Laurie Bauer och Peter Trudgill 1998
Penguin Books 1998
182 sidor
ISBN: 0140260234
goodreads-snitt: 3,55

adlibris bokus cdon

2 kommentarer:

  1. Jag gillar språk men har inte läst det efter gymnasiet (mer än några kurser i affärsengelska). Den här boken kanske är nått för mig! Fast jag förväntar mig att då känna igen mig i "myterna", det vill säga jag vill känna att det är nått som faktiskt kan vara en myt, något som jag och andra skulle kunna tänkas tro på...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är väl främst där jag tycker att man kan ifrågasätta den här boken, om du är intresserad kan du se en snabb genomgång (och vissa kommenterar) av varje kapitel i den här recensionen på goodreads.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...