torsdag 18 juli 2013

Högläsning för vuxna barn

Jag gillar inte att prata; när det bara är jag som pratar så blir jag obekväm. Men det är inte så illa som det var för 15 år sedan och ett tecken på denna bättring är det vi ska tala om nu: högläsning. Att det är viktigt att läsa för sina barn vet de flesta, men jag tror inte att det är fel att även läsa högt för vuxna. Dessutom är det rätt roligt!

För något år sedan fick jag och min barndomskompis Maria en knäpp idé. Eftersom telefonoperatörerna kränger fastpris-abonnemang kan man prata hur länge som helst utan att det kostar ett öre; perfekt för de sociala tu som vill läsa godnattsagor tillsammans men inte orkar kava fram och tillbaks flera mil i bil! Vi började med Mörka strömmar av Arnaldur Indriðason och det gick bra. Boken var ingen direkt höjdare men den passade att läsa högt (förutom alla namn vi inte kunde uttala). Men när boken tog slut tappade vi bort våra godnattsagostunder.

Tills igår!

Efter att ha letat headset i 45 minuter satte jag mig och började nervöst läsa En man som heter Ove. Efter några sidor stod det klart att detta inte är en högläsningsbok för oss. Oves ajpadd-letande var trevligt, men alla dessa långa meningar, med bisatser som fladdrar iväg och tappar bort oss, gjorde att vi la undan den och letade vidare i olästhyllan. Kanske något barnsligare? Något med mindre krånglig meningsbyggnad och mer driv.häxorna roald dahl
   “Gillar du Roald Dahl?” undrade jag och pillade på Häxorna.
   “Vad är det?” frågade Maria och jag beslutade direkt att den här högläsningen skulle bli en allmänbildande åtgärd. En dryg timme senare hade vi tuggat oss igenom 47 sidor, skrattat, somnat (i Marias fall) och frågat oss “Hur känner man egentligen igen en RIKTIG HÄXA?”
   Roald Dahl är min gamla högläsningsfavorit (sedan jag läste Danny bäst i världen för min lillebror när vi var små) och det känns riktigt bra att läsa honom igen.

En lägesrapport nu på morgonen avslöjade att Maria inte alls minns de sista 10 sidorna igår, men hon hade sovit riktigt gott inatt :) Ikväll ska vi på’at igen!

Läser ni högt för någon?

11 kommentarer:

 1. Haha kul! Du somnade tydligen inte... Bloggar kl 04:03 hmmm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, så illa är det faktiskt inte. ;) Bara google som går på konstig amerikansk tid :P Jag sov till halv tio, sen var det total syrebrist här inne.

   Radera
 2. Underbart! Jag ska absolut skaffa mig en högläsningsperson,

  SvaraRadera
 3. Jag läser högt för maken ibland om det är något i någon bok som är roligt eller intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läser han på egen hand? Jag började läsa för Maria för att hon inte läser själv och jag tyckte att hon behövde lite läsning i sitt liv :)

   Radera
 4. Jag läser noveller för min syster i hopp om att hon ska bli sugen och läsa själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funkar det?

   Det verkar som att jag och Maria kan komma att ta oss an Nam Les novellsamling Båten "snart" :)

   Radera
 5. Nä, jag läser inte högt för någon, men min man brukar läsa högt för mig ibland när jag ska sova. Lite godnattsaga sådär. Det är mysigt, och faktiskt väldigt effektivt! Jag somnar nästan alltid på direkten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var lite därför vi slutade åka hem till varandra och läsa, man blir så jäkla slö av det och en potentiell trafikfara på hemvägen sen.

   Radera
 6. Vilken vansinnigt trevlig idé. Själv läser jag bara högt för mina barn och mina elever. Jag tycker att det är riktigt roligt med högläsning.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...