måndag 15 februari 2016

När man vill vara schysst mot en bok (RYBSAT round 7)

https://www.instagram.com/tuberosum/
Minns någon av er att jag skulle vara med i RYBSAT i januari? (Läs gärna mitt inlägg om det annars. Eller ändå.) Detta skulle bli ett inlägg om hur det gick, men det blir snarare en diskussion med mig själv kring hur man ska behandla sina hyllvärmare.

Jag läser serier. Jag gillar att slukas upp av något som är större än att det får plats i en enda bok. Men jag är även glömsk. Vanligtvis är detta inget problem, vanligtvis spelar det inte så stor roll att jag inte minns precis allt i en bok, men i en tid när författare inte längre verkar veta hur man skriver fristående böcker så blir det ett problem. Det tar ju tid att skriva och ge ut nästa del och innan den når mig har jag glömt större delen av föregående bok. Numera försöker jag därför undvika att börja på en serie innan den är färdigskriven…

Jag skulle läsa Dödens stad av Peter Bergting, tredje och sista delen i Legenden om Morwhayle (goodreads). Jag läste första boken 2012 och tyckte den var bra (se min recension), jag läste andra boken direkt efter och gillade på riktigt (se min recension), men när sista boken kom 2013 köpte jag den av någon anledning inte. Och när jag väl köpte den (på rean 2015) så blev den inte läst. Sedan blev det RYBSAT-dags och jag tog äntligen tag i boken.


   


Jag började på Dödens stad, läste en sida och fattade INGENTING! Frågan var om jag skulle blurra igenom boken ändå, bara för att kunna bocka av den som läst och få bort den från olästhyllan – eller om jag skulle fräscha upp minnet först. Efter funderingar kom jag fram till att det inte vore schysst mot boken (eller serien) att inte ha koll. Så antingen skulle jag ta reda på vad som hänt eller strunta i att läsa klart serien och lämna in den på secondhand. Jag velade i två dygn: börja om från början eller strunta i serien? Följer du mig på goodreads kanske du sett vad som hände: SERIEMARATON!

Så hur gick RYSBSAT round 7? Jodå, jag läste ut första planerade boken, Citrus i kruka, första dagen. Den var som den skulle, informativ kring citrusfrukter i kruka – inget att klaga på! (adlibris, bokus, cdon, goodreads) Men sedan började ju Morwhayle-velandet och jag hann bara igenom Häxmästaren innan RYBSAT tog slut. Nu sitter jag här nästan en månad senare och ska börja på Dödens stad. Det tog längre tid än väntat att ta sig hit, men det känns ändå så värt det. Hoppas nu att boken är bra!


Hur gör du? Läser du vidare i en serie trots att du inte minns vad som hänt?

4 kommentarer:

 1. Kommer jag ihåg tillräckligt brukar jag bara läsa en summering på boken annars försöker jag faktiskt läsa om serien. Dock så har jag nog ändå ganska så bra minne så oftast behövs bara en uppfräschning. Sen brukar jag försöka läsa serier ganska så nära varandra. :)

  Hoppas du gillar sista delen, det gjorde jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag googlade runt efter en bra summering av de första böckerna, men hittade inget. Det finns ju sidor för sammanfattningar (så uppenbarligen är jag långt ifrån ensam om problemet), men det är främst för engelskspråkiga titlar. Tänker varje gång jag slutar läsa mitt i en serie att jag ska skriva en egen detaljerad sammanfattning till mig själv, men det brukar inte bli av...

   Vad bra, håller tummarna för att jag också ska tycka om den! :)

   Radera
 2. Det där har hänt mig också och jag fortsätter läsa och hoppas på att minnet ska komma tillbaka. Oftast gör det det. Om det är en bok som finns på http://recaptains.co.uk/ så läser jag där, det brukar också hjälpa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådana sidor är ju superbra! Tyvärr är det ju främst för engelskspråkiga titlar, läser man något svenskt sitter man ofta i sjön... Tänker varje gång jag avslutar mitt i en serie att jag ska skriva en egen detaljerad sammanfattning till mig själv, men oftast blir det inte av. Man borde väl lära sig av tidigare minneshaveri, men icke.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...