måndag 15 juni 2015

Nyckeln

Minns ni hur jag satte upp ett lässchema för att hinna läsa Nyckeln innan Cirkeln gick upp på biograferna? Well, I did it! Och när jag nu äntligen har lite tid över för bloggen så ska den banne mig recenseras också.

Trots att jag gillade första boken och tyckte andra var okej, tog det en väldig tid innan jag plockade upp avslutande delen i Engelsfors-trilogin. Och vad hände när jag väl gjorde  det? Den tog slut fortare än kvickt, för säga vad man vill om denna trio tegelstenar, men lättlästa är de! Ett plus denna gång är även att karaktärssoppan lugnat sig – dvs. jag hade nu inga bekymmer att hålla reda på vem som var vem. Annars finns här både bra och mindre bra sidor; jag tycker den är onödigt lång och i ärlighetens namn tror jag inte att jag hängde med på alla turer, men ett plus ska boken få för slutet, som jag aldrig hade gissat mig till (och som jag tycker funkar).

På frågan om jag rekommenderar serien blir svaret “ja” för även om första boken var snäppet bättre än övriga så tycker jag att man ska ge denna svenska ungdomsfantasy en chans. Böckerna kanske blir lite utdragna vartefter, men pga. sin snabblästbarhet gör inte det jättemycket. Och vänta inte tre år mellan att läsa böckerna – man glömmer fort exakt vad som hänt och i Engelsfors bjuds det endast på små pusselbitar från tidigare böcker. Betyget landar på 3/5 för sista boken och för serien som helhet.

 

Tre ord om filmen: bättre än väntat. Gillade särskilt montaget till Kate Bushs Running Up That Hill!

 

Mina recensioner av Cirkeln och Eld.

Nyckeln
Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg
Rabén & Sjögren 2013
813 sidor (galet!)
Engelsfors-trilogin #3
ISBN: 9789129677812
goodreads-snitt: 4,14

adlibris bokus cdon
pocket: adlibris bokus cdon

2 kommentarer:

  1. Ja visst kunde sista delen varit något kortare, men oj så bra avslut det blev!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt okej :) Hoppas filmerna håller klassen hela vägen också.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...