lördag 15 juni 2013

The Peculiar: steampunk och älvor

Steampunk är mysigt och häftigt, med alla muttrar och 1800-talsklänningar som glänser ikapp. Älvor är heller inte fel och omslaget är grant. Kort sagt: det är klart jag köpte The Peculiar!

Välkommen till London efter älvornas invasion (som förintade hela Bath!), här finns numera både magi och mekaniska underverk. Nu lever älvor och människor mer eller mindre sida vid sida, vilket leder till halvblod, s k changelings eller peculiars, som är hatade av såväl människor som älvor (av någon konstig anledning). Vissa halvblodsbarn göms undan av sina föräldrar, för om någon upptäcker dem blir de mördade. “Don’t get yourself noticed and you won’t get yourself hanged” är ett mantra som återkommer igen och igen.
   Vi får följa två personer: halvblodspojken Bartholomew som bor i slummen i New Bath och politikern Arthur Jelliby som lever fint på ärvda pengar i London. Att de delar kapitlen mellan sig gör att denna barnbok känns mindre barnslig, eftersom vi får vartannat kapitel ur en vuxens synvinkel – det fungerar överraskande bra!

 

Jag tror på världen och ondskan, alla figurer och hela möblemanget, men sen är det dags för slutet. Ånej, Elen – har du gjort det igen? –gnöl- Ja, jag har gjort det igen…

Det här är tydligen första delen i en serie, en förstadel helt utan slut. Åååårgh!!!
  
Jag hatar, hatar, hatar att upptäcka på sista sidan i en bok att den är en icke fristående del i en serie. Inte bra, inte bra alls. Men bortsett från det är The Peculiar en överraskande trevlig bok, riktigt välskriven, en bok där jag faktiskt bryr mig om hur det ska gå. Jag har inte bestämt mig för om jag ska läsa vidare, vi får se vad jag känner när andra boken, The Whatnot, kommer. The Peculiar är Bachmanns debut och han är fortfarande tonåring (!) – det bådar gott inför framtiden. Betyget blir en stadig trea, men jag varnar er: den tar verkligen slut mitt i. Det känns som det saknas minst tre kapitel. Poff!

 

Provläs.


The Peculiar

Stefan Bachmann 2012
HarperCollins 2013
376 sidor
ISBN: 9780007498833
The Peculiar #1
Goodreads-snitt: 3,72

häftad: adlibris adlibris bokus bokus cdon cdon

 

Eftersom jag är som jag är och köpte boken pga. omslaget så känns det extra bra att de verkar spinna vidare på omslagsdesignen med en steampunksnigel!

För dig som redan läst boken
Var det någon som fattade varför alla hatar halvblodsbarnen? Verkade rätt skumt.

2 kommentarer:

  1. Det är så jobbigt med såna slut! Speciellt när man tror att boken inte ingår i en serie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir en sån grym besvikelse :(

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...