torsdag 13 juni 2013

Bitterblue, bäst i serien

Som ni kunde läsa här hyste jag inga större förhoppningar om att få läsa något lysande när det gällde Bitterblue. Men bortsett från omslaget visade sig detta vara en riktigt bra bok!
   Jag vet inte vart jag ska ta vägen med min recension, den vill inte sitta still, den är för oredig. Jag kan inte alls gå in på vad Bitterblue handlar om, det är bättre att ni inget vet. Nöj er med att den utspelar sig tio år efter Graceling och att jag gillade den! En del av mig vill fläska på med en femma i betyg, men det ska jag nog inte göra (eller jo? Nej? –gnirgjh-). Jag trivs  med karaktärerna och världen, men berättelsen drog iväg åt fel håll och lämnade mig såväl nöjd som besviken. Problemet i Bitterblue är intressant även om jag inte är helt överens med lösningen. Däremot har jag inga invändningar mot att vi följer en vanlig människa (hur vanlig en drottning nu kan bli) istället för en särling som i de andra böckerna, det är enbart positivt.

Detaljnörden i mig blev riktigt glad av att öppna Bitterblue och upptäcka insidan. Här finns fina försättsblad, indelningar, kartor och illustrationer. Och det är inte farligt att kolla på bilderna innan man läst ut boken, bara så ni vet. Kolla in den här videon för en skymt av illustrationerna [@7:08]. Vågar ni kolla in extramaterial i böcker innan ni läst dem? Jag vågar inte ens läsa baksidesbeskrivningar och förord längre pga. spoilerrisken…
   En stor anledning till att jag föll för denna har nog med koder, förklädnader och språk att göra. Om ni känner mig så vet ni att jag nördar ner mig, att jag låter mig vara lättflirtad när det kommer till vissa saker. Dessa tre är sådana saker och de finns alla med i Bitterblue. (Det ojjade jag mig också lite om i den där videon.)

Jag känner inget jättebehov av ytterligare en Graceling-bok nu, jag är rätt nöjd. Som serie tycker jag att de här böckerna har hängt ihop sådär bra och de skrapar ihop ett samlat betyg på 4-/5. Jag förstår fortfarande inte riktigt poängen med att andra boken skulle utspela sig före den första; det kan bero på mitt agg mot bruten kronologi; det kan bero på att det blir för löst sammansatt. Men jag gillar verkligen världen Cashore har skapat och hon skriver på ett sätt som gör att sidorna virvlar förbi.

Skönt med en serie som blir bättre på slutet, det  hör minsann inte till vanligheterna. Bra jobbat, Cashore!
[utläst 2013-05-29]

 

Recensioner från mig av tidigare böcker i serien: Graceling, Fire.
Provläs på svenska eller engelska.


Bitterblue

Kristin Cashore 2012
Illustratör: Ian Schoenherr (det finns en handfull bilder i boken)
Gollancz 2013
563 sidor
ISBN: 9780575097193 (?)
Graceling Realm #3
Goodreads-snitt: 4,03

häftad: adlibris adlibris bokus cdon cdon
svenska från Semic
inbunden: adlibris bokus cdon


inbunden:
adlibris bokus cdon | häftad: adlibris cdon

6 kommentarer:

 1. Har lånat den första boken i denna serie av ena barnbarnet för att se hur den verkar!!

  SvaraRadera
 2. Har just läst ut och gillat mycket! Chifferdelarna läste jag med stort intresse :)

  SvaraRadera
 3. vet någon om det kommer en fortsättning? Slutet var ju lite tråkigt och serien är ju bara bäst av alla böcker/serier jag läst är den här verkligen BÄST!!!
  P.S jag har läst c.a 170 böcker under 2013 till nu. : )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såvitt jag vet planerar inte Cashore att skriva fler böcker i den här serien, men författare har ju fått för sig att återuppväcka avslutade serier förr så man vet ju aldrig.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...