onsdag 22 oktober 2014

Omslagsonsdag #63: huvudlöst

Detta var egentligen inte tänkt att bli ett argt inlägg, men ju mer jag funderar och klurar desto mer provocerad blir jag. I somras fick jag ett mejl från Anna, där hon länkade till en artikel om bokomslagsklichéer – du hittar den här. Den YA-kliché jag då kom att tänka på var alla de huvudlösa unga tjejer som på bokomslag ska sälja böcker till (förhoppningsvis inte huvudlösa) unga tjejer. Sedan dess har detta legat i bakhuvudet och malt.
   Ibland har de lite huvud kvar, men någon mötande blick lär du inte hitta; de är bara något att glo på, ingen som kan ifrågasätta de som tittar på henne. Jag vet inte varför det är såhär, jag vet bara att jag inte gillar det. Det är lätt att dra paralleller till ett samhälle som alltför ofta ser kvinnor som inte mycket mer än kroppar som ska behaga män. För hur gärna jag än vill att Sverige och västvärlden (och resten av världen också, förvisso) ska vara jämställt så har vi motbevisen runt oss. Överallt. Men kanske beror just halshuggningen på ungdomsböckerna på något helt annat? Störande är det hursomhelst och den som är intresserad ska definitivt läsa artikeln nedan.
   Denna vecka blir det alltså inte omslag som får mig att i första hand vilja köpa böckerna i fråga, för även om jag gillar några av dem så kan jag nu inte sluta störa mig på denna YA-trend. Vad tycker du om detta och är det något som märks även bland andra kategorier böcker?

Standardintro: Det är inte bara jag. Jag vet att det inte bara är jag. Vi är många boktokar som gillar bokomslag; vi bryr oss om hur våra böcker ser ut och planerar våra inköp efter hur snyggt ett omslag är. Är det helt logiskt? Nä, men det bryr vi oss faktiskt inte om.
   Vill någon vara med så haka på, ni har en vecka på er innan nästa tema så visa nu upp de omslag ni tycker bäst om. Varje onsdag blir det alltså omslagsinlägg på olika teman, ni visar upp så många eller så få böcker som ni vill och ni behöver inte lägga upp inlägget just på onsdagen. Nästa veckas tema smygpresenteras (förhoppningsvis) på Bokpotaten på söndag. uppe till höger.

book covers beheadedbook covers beheaded 2book covers beheaded 3

Veckans snyggaste känns ju avigt den här gången. Handen på hjärtat är jag nog svagast för The Unbecoming of Mara Dyer och The Blackberry Bush, men det behöver vi kanske inte låtsas om.

 

Här hittar du mer, läs! Downcast, Decapitated and Dead: Why Don’t Women on Book Covers and in Ads Stare Back?

 

Vilka trender och klichéer när det gäller bokomslag reagerar du på?

11 kommentarer:

 1. Tror du inte det handlar om att man vill behålla fantasin och mystiken? Så att man själv kan fundera i sitt eget huvud hur huvudrollsinnehavaren ser ut.
  Alt kanske man inför ev filmrättigheter inte vill låsa sig vid hur personen "ska" se ut.
  Jag upplever i vart fall inte bilderna som typiskt sexistiska eller objektifierande.

  SvaraRadera
 2. Jag tror att Marion O har en poäng, i alla fall är det så jag själv har uppfattat det. Att det är ett sätt att inte påverka läsaren alldeles för mycket genom att ha ett ansikte på omslaget, själv är jag oftast inte förtjust i närbilder på ansikten på bokomslaget just av den anledningen. Sedan tycker jag ändå att det finns ett stort problem i det, precis som du själv skriver. Oavsett vad som är anledningen blir personen på bilden mer av ett objekt utan sitt ansikte.

  Här kommer mina omslag, några karlar utan ansikte lyckades jag hitta även om kvinnor var väldigt överrepresenterade.
  http://bokfrossa.wordpress.com/2014/10/22/omslagsonsdag-huvudlost/

  SvaraRadera
 3. Har skrivit mitt svar i inlägget på bloggen.
  Jag gillar The Queen's Lady och The Rogues Princess bäst. Mitt svar och mina omslag http://boklysten.blogspot.se/2014/10/omslagsonsdag-63-huvudlost.html

  SvaraRadera
 4. Ett gäng huvudlösa finns här: http://pepparkaksbokhyllan.wordpress.com/2014/10/22/omslagsonsdag-huvudlost/
  Jag är lite ambivalent till huvudlöshet på omslag. Det KAN ju vara bra fantasiunderlag. Fast det är väl tyvärr oftast det där med att kvinna=objekt som gäller.

  SvaraRadera
 5. Jag håller med dig i det du skriver. Det är alldeles på tok alltihopa. Men trots detta tycker jag The Blackberry Bush är grymt snygg.

  Mina få böcker hittas här: http://fantastiskaberatterlser.blogspot.se/2014/10/omslagsonsdag-63-huvudlost.html

  SvaraRadera
 6. Jag gillar nog "Arise" bäst bland dina omslag.

  Jag blev en dag försenad med detta inlägg p.g.a. trötthet igår.
  http://jenny.jennytranslation.com/2014/10/23/omslagsonsdag-v-43-2014-huvudlost/

  SvaraRadera
 7. Att jag aldrig kan vara i tid :) Här kommer i alla fall ett inlägg till slut.
  http://lenasgodsaker.blogspot.se/2014/10/omslagsonsdag-63-huvudlost.html

  Av dina så tycker jag att de två av Eve Edwards är jättefina.

  SvaraRadera
 8. Hej jag nominerade dig precis i sisterhood of the world bloggers award! :) http://bookishadventure.blogspot.com/2014/10/sisterhood-of-world-bloggers-award.html

  SvaraRadera
 9. Hejsan!!
  Det här är din hemlige bokvän som skriver!! :) Jag har lite frågor till dig!
  Vilken genre gillar du mest? Är det någon speciell författare/bok/genre som du är speciellt nyfiken på just nu? Gillar du att läsa på svenska eller engelska (eller kanske något helt annat språk)? Verkligt eller overkligt? Te eller kaffe? Choklad eller karameller? Pocket eller Inbundet? och det viktigaste utav allt... ditt favoritdjur? :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, hej! Favoritgenren just nu är nog historiskt eller fantasy. Läser just nu Outlander av Diana Gabaldon, helt såld på Skottland i allmänhet och på högländerna förr i synnerhet. Läser mest på engelska men hR inget emot svenska, föredrar dock alltid originalspråk. (Så länge det är svenska eller engelska, kan tyvärr inte så många språk.) overkligt! Te! Choklad och karameller går bra, bara det inte är surt, salt eller lakrits. Inbundet är ju lyxigt men absolut inget tvång :) favortdjuret är lo, katter i största allmänhet duger oxå, och ugglor om det kniper. Men mest lo <3 har en lista med böcker jag tänkt önska mig i julklapp, kan lägg upp den senare idag :} och förlåt att jag är så långsam, stressa inte pga. Min seghet, det gör inget om du inte hinner skicka paketet innan den fjärde. Jag återkommer!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...