fredag 31 maj 2013

Sammanfattning: Maj 2013

London, jag tycker om dig! Och hej på dig, sommar! Maj är en förbannat bra månad, inte bara för att jag fyller år. Det blev i år även en fin läsmånad, så skrapa nu ihop lite tålamod och titta på dagens potatvideo -  jag hade tydligen mycket att säga den här gången. (Det är ändå inget bra på tv.)

Köpstoppet har fått fara och flyga, hej då! Nu bor jag här med en massa nya böcker: några utlästa; några på kö i olästhyllan. Och det är fler på ingång…

Totalt sidantal: 2673 sidor
(Klicka på bilderna för att komma till mina recensioner.)


Olästhögen sväller: +8 (Det blev ändå inte så farligt som jag trodde, verkar som att jag har läst de flesta nya jag köpt.)

Bäst: Bitterblue och Eats, Shoots & Leaves. De är så olika att jag inte vill välja bara språknördsboken. Jag gillar ju verkligen Bitterblue, trots slutet.

Sämst: Sargassohavet var bara seg. Jag trodde att jag skulle bry mig om Bertha, att hennes historia skulle få mig att känna för henne, men icke. En besvikelse!

torsdag 30 maj 2013

Nytillskott #24

Det har trillat in lite nya böcker senaste veckorna, lika bra att visa er.

måndag 27 maj 2013

Bloggtipsartävling

Goa Johanna fyller år och firar med att tävla ut pocketböcker och snygga novellixer. Och jag vill ha dem! Det lät lätt, allt man behövde göra var att tipsa om en blogg som hon borde följa. Men det blev knivigt. Det är inte så att jag inte följer tillräckligt med bloggar; det är inte så att jag inte tror mig veta ungefär vad Johanna vill läsa; varför blev det då så svårt?

Till slut landade jag vid att tipsa om bibliotekens bloggar. I vintras återupptäckte jag vilket underbart påhitt bibliotek är! Strax efter följde upptäckten av Bokstugan, Karlskrona-bibliotekens egen blogg. Känns riktigt bra att läsa bibliotekariernas egna tankar kring de böcker som finns att låna. Kolla upp era biblioteksbloggar, allihop! Och var med och tävla, naturligtvis.

Rader från en bok som stryker mig medhårs

Såhär en måndag när man gosat ner sig i soffan med en skål hallonkräm och upptäcker att Game of Thrones utgått pga. nån halvmuppig helgdag i staterna*, då är det tur att det finns böcker!

Är man nördig besserwisser och språkintresserad skaver andras anarkistiska språkanvändning ofta i såväl ögon som öron. Då känns det bra att veta att man inte är ensam! Här följer början av introduktionen till Eats, Shoots & Leaves av Lynne Truss, som så bra beskriver hur det är att bry sig så mycket om något som folk ofta ovetande misshandlar.

 

“Either this will ring bells for you, or it won’t. A printed banner has appeared on the concourse of a petrol station near to where I live. “Come inside,” it says, “for CD’s, VIDEO’s, DVD’s, and BOOK’s.”
   If this satanic sprinkling of redundant apostrophes causes no little gasp of horror or quickening of the pulse, you should probably put down this book at once. By all means congratulate yourself that you are not a pedant or even a stickler; that you are happily equipped to live in a world of plummeting punctuation standards; but just don’t bother to go any further. For any true stickler, you see, the sight of the plural word “Book’s” with an apostrophe in it will trigger a ghastly private emotional process similar to the stages of bereavement, though greatly accelerated. First there is shock. Within seconds, shock gives way to disbelief, disbelief to pain, and pain to anger. Finally (and this is where the analogy breaks down), anger gives way to a righteous urge to perpetrate an act of criminal damage with the aid of a permanent marker.”

 

Precis så!

Ni anar inte hur många gånger jag tvingats slå ner tanken på att klistra in ett bindestreck i “KUNGSMARKS KYRKAN”. Jo, det står så! På fasaden alldeles bredvid grundskolan i Kungsmarken, stauns invandrartätaste område. Det är väl tillräckligt svårt att lära sig svenska utan att kyrkan ska behöva förstöra? Särskrivningar gör mig ledsen och förbannad. Bu!

Här har ni alltså boken som kommer förbättra min engelska och sabba allt jag lärt mig om svensk interpunktion.

 

*Memorial Day, en dag att minnas alla män och kvinnor som dött under sin krigstjänstgöring för USA. En helgdag som återkommer varje år i USA; en helgdag som gör att Game of Thrones utgår den här veckan varje år; en helgdag som jag glömmer bort, varje år.

torsdag 23 maj 2013

OMSLAG: Albert Bonniers klassiker

Som bekant beställde jag hem Bonjour tristesse för att vara med i bokcirkeln på P1 - den kom idag så nu hinner jag läsa! :D Men det är inte det vi ska ta upp här, ni anar säkert vad saken gäller.

Albert Bonniers klassiker-utgivning har gått från att vara spretigt designad till att kittla omslagsnörden med sina kvartettutgivningar. Eftersom jag nu äger Bonjour tristesse vill jag ju ha hela den kvartetten (även om varken titlarna eller designen är någon favorit). Man är bra knäpp! Ser ni förresten att de tre första kvartetterna alla består av en blå, en röd, en grön och en gul bok? ^^ Lite synd att de frångått det med de senare, kan jag tycka.

omslag1omslag2omslag3

Lista över alla titlar.

Gemma Doyle

Jag har läst ut en serie, kors i taket! Det gäller korsettböckerna (eller Gemma Doyle, som serien egentligen heter), Libba Brays serie om häxan Gemma som lever i rikemans-England på 1890-talet. Den här recensionen är spoilerfri, men kolla gärna in vad jag skrev om första boken, Ögat över månskäran. Där kan ni även skymta mig i korsett – bara en sån sak! ;D

Måste andraboken alltid vara sopig i trilogier?! I Upprorsänglar finns så mycket att klaga på att jag inte vet var jag ska börja. Jo, förresten: Gemma fattar trögt. Detta innebär att jag listar ut vad som ska hända lååångt före henne, i genomsnitt 150 sidor före! Usch, så drygt. Men! De recensioner jag läst har inte alls reagerat som jag, kanske är det bara så att min hjärna råkade koppla rätt…
   I övrigt känns händelseförloppet instängt då i princip allt händer under ett jullov i London. Jag fattar inte hur Libba Bray lyckas få en så stor stad att verka liten, precis som i första boken önskar jag att karaktärerna hade fått se sig omkring mer.

gemma doyle covers

Sista boken i serien är ett monster, Längtans rike väger in på 799 sidor! Det hade inte varit något stort problem om boken varit medryckande, men det händer ju ingenting! Vi får äntligen lite större miljöombyte, så det tänker jag inte klaga på. Men nu beter sig istället Gemmas bästisar Fee och Anne som själviska barnrumpor när hon behöver deras hjälp. Jag har haft bekymmer med dem tidigare, men här fattar jag inte alls vad de sysslar med.

Nu låter det som att jag inte alls trivts med de här böckerna, så är det inte. Då hade jag ju inte läst ut dem. Men det finns alltid något som stör mig, till exempel har jag genom hela serien haft svårt att riktigt greppa rikena. Något fattas i Brays beskrivning, den underbara/underliga världen ploppar aldrig upp i mitt huvud. Men är det spännande? Nja, sådär… Emellanåt är det riktigt segt, första 400-500 sidorna i Längtans rike tar verkligen emot. Sista hundra är de bästa i hela serien, men det är för lite och på tok för sent. De räddar upp betyget lite, men det blir bara en halvstark tvåa. Jag ångrar inte att jag läst serien men det är inget jag kommer läsa igen.

Upprorsänglar; Libba Bray 2005; Rebel Angels; B Wahlströms 2008; 518 sidor
Gemma Doyle #2; ISBN: 9789132155321
goodreads-snitt: 4,02 | inbunden: adlibris bokus cdon pocket: adlibris bokus cdon

Längtans rike; Libba Bray 2007; The Sweet Far Thing; B Wahlströms 2009; 799 sidor
Gemma Doyle #3; ISBN: 978913215339
goodreads-snitt: 3,95  | inbunden (slutsåld): bokus

onsdag 22 maj 2013

Bokcirkeldags, när cdon får tummen ur

Hör upp, alla ni som vill läsa klassiker men aldrig får det gjort! Det är dags för en ny kortisbok (143 sidor – det klarar ni) i Lundströms Bokradio på P1 – woho! Så skaffa hem ert ex av Bonjour tristesse på direkten och haka på. I studion sitter Petter och Jenny Jägerfeld för att prata om boken som vi läser med dem och en massa glada boktokar.

 

Träff 1 lö 25/5: Vi ses på pocketsidan 43, där fjärde kapitlet tar slut.
Träff 2 lö 1/6: Vi ses på pocketsidan 99, där andra delens fjärde kapitel tar slut.
Träff 3, lö 8/6: Vi ses på bokens sista sida och går i mål!

Bild och lässchema direktsnodda från Lundström på facebook.

 

Jag beställde den i Albert Bonniers klassiker-pocket så fort jag kunde. Cdons födelsedagsrabatt passade ju utmärkt :D Jag börjar dock känna mig lite tveksam till att hinna till på lördag, men alla bokcirkelträffar finns ju att lyssna på i efterhand för oss som väntar på att cdon ska fatta att det är bråttom ;)

pocket: adlibris bokus cdon

Potaten och bokserier, ett sunt förhållande?

Det krävs ingen utläggning för att svara på den frågan. Svaret är ett rungande NEJ! Det här inlägget kanske inte är superintressant för er, men jag behöver det. Jag behöver se hur illa läget är. Hur ser det ut för er, hinner ni med era serier?

bokBGbokBG

Det är något visst med att fastna och följa en serie. Jag vill fastna! Det finns dock en baksida: Alla serier jag råkat köpa som jag sedan inte läser ut. Men trots att jag är ryggfanatiker och vill ha alla i samma utgåva så har jag faktiskt börjat lära mig att köpa en bok i taget. Oftast lönar det sig, Det sista kungadömet, De vassa tändernas skog och Dealing with Dragons är exempel på serier där jag nöjt mig med en bok. Men så ibland råkar jag köpa hem en hel serie igen, nu senast Gemma Doyle-trilogin. Ojdå!

 

Här är en lista över de serier jag har i olästhögen, inom parentes hur många böcker jag läst/hur många böcker jag har(/hur många böcker serien är på).

Bläckhjärta (0/3)
The Mortal Instruments (1/2/6)
Eon (0/1/2)
Giganternas fall (0/1/3)
Liftarens guide till galaxen (1/5)
Women of the Otherworld (1/2 – tänker bara läsa två)
Släkten (0/2 – tänker bara läsa två)
Parasol Protectorate (0/1/5)

 

Dessutom har jag sedan januari 2012 (när jag startade bokpotaten) påbörjat alldeles för många serier… Detta är de jag förmodligen kommer fortsätta läsa:

The Peculiar (1/1/2?)
Edens blod (1/1/3?)
Annals of the Western Shore (1/1/3)
Amulett (4/0/5?)
A Sword Princess Tale (1/1/3)
Edelstein Trilogie (1/1/3)
Tiffany Aching (2/3/4)
Engelsforstrilogin (2/2/3)
Legenden om Morwhayle (2/2/3)
Zita the Spacegirl (2/2/3 – läser vidare så fort sista boken släpps!)
Fairyland (1/1/5?)
Scarlet (1/1/3 – fortsätter så fort nästa del släpps)
Mobile Library Mystery (2/2/5 – läser vidare om fler översätts)
Lou (5/5/6? – läser vidare om fler översätts och dyker upp på biblioteket)

 

…och dessa tänker jag inte fortsätta med:

Warm Bodies (1/3?)
Witch Child (1/2)
Clarity (1/2)
Temeraire (1/8)
Fel grav (1/2?)
Fins (1/3)
Owly (1/6)
Enchanted Forest Chronicles (1/4)
Fifty Shades (1/3)
Griffin & Sabine (1/3)
800-talets England (1/7?)
Grottbjörnens folk (1/6)
Caster Chronicles (1/4)
Svärdens väktare (1/8)
Fairyland (1/5? – kanske, kanske)

 

Under samma tidsperiod har jag avslutat följande serier:

The Assassin’s Curse (2/2)
Hungerspelen (3/3)
Fin’s Revolution (2/2)
Graceling (3/3)
Gemma Doyle (3/3)
The Hush Hush Saga (4/4)
Han som föddes att möta mörkret/Vargbröder (6/6)

 

Pyttsan!

Senast uppdaterad: 2013-11-15

tisdag 21 maj 2013

Pytterecensioner #5 Snygga illustrationer!

Recensionerna har fått stå tillbaka till förmån för potatvideor den här månaden. Det är därför dags för några pytterecensioner. Håll till godo!


Berättelser från Engelsfors
av Sara Bergmark Elfgren, Mats Strandberg m. fl.
Tyvärr är Berättelser från Engelsfors för kort och tillför inte mycket nytt till Engelsforstrilogin annat än fina bilder. Men särskilt Lina Neidestam verkar grym och jag tokfaller för hennes färgval. Berättelser från Engelsfors känns mer som en morot inför den avslutande boken, som en teaser och sammanfattning för oss galningar som alltid vill ha mer. Nyckeln-släppet känns för avlägset och det intresse som nu återväckts kommer hinna slockna innan Nyckeln kommer. Varning: Har ni inte läst Cirkeln och Eld ska ni hålla er borta.

2+/5
Kolla in trailern för att få ett hum om hur bilderna ser ut. Eller provläs! Någon som kan tipsa om något underbart från Lina Neidestam? Tror bestämt att jag borde kolla upp henne. Det kanske är dit mina föllsepengar ska gå?

danskt band: adlibris bokus cdon
Rabén & Sjögren | goodreads



Happy av Mies van Hout
Minns ni när jag yrade om Mies van Hout? Kunde ju inte låta bli att köpa Happy efter det :] Bilderna är enkla men gör ändå precis det de ska. Boken hade nog fått en femma om det varit en medryckande smart berättelse, som det är nu (en känsla per uppslag - ett ord+en fisk) så blir det en fyra. Det är lite för mycket pekbok över det hela, men jag gillar verkligen bilderna. Kolla in hennes hemsida för att dregla lite över hennes pastellfiskar.

4/5
[utläst 2013-05-13]

inbunden: adlibris bokus cdon
goodreads



John Bauers förtrollande sagovärld
Jag köpte den här granna boken på rean 2012, som ett led i mitt bortglömda sagotema. Nu har den äntligen blivit läst! Jag gillar som bekant sagor och jag gillar Bauers illustrationer. Kan dessvärre inte låta bli att störa mig på alla dessa prinsessor i nöd, det känns solkigt. Men en riktigt fin bok.

4-/5
[utläst 2013-05-09]

inbunden (slutsåld): bokus
goodreads

John Bauers förtrollande sagovärld är slut hos förlaget men den kommer förmodligen gå i nytryck. Nångång. Läs mer i kommentarerna hos Bonnier Carlsen (längst ner).

måndag 20 maj 2013

Hjälp sökes: Häxor och föllsedagspengar

Igår blev jag ännu äldre – bara sådär! (Hur? Va, nä…?! o_O) Nu sitter jag här med nävarna fulla med pengar och ignorerar olästhögen så gott det går. Jag ska alltså köpa böcker, men jag är på jakt efter sådana jag annars inte unnar mig. Vi talar om bilderböcker, serier och annat vackert. Jag tänker att ni har koll, så hjälp mig - vad ska jag köpa?!

föllseblomma

Fler bekymmer: Nu när jag avhjälpt min piratabstinens så kommer nästa intresse och pockar på uppmärksamhet. Det börjar bli dags för häxor! Någon som har några tips?

Jag har länge intresserat mig för häxor. Då menar jag inte häxor som i White Cat, Ögat över månskäran, Förhäxad eller Harry Potter (även om ingen någonsin kan få mig att ogilla McGonagall). Det jag är ute efter just nu rör sig nästan uteslutande om häxprocesserna, gärna fristående. Fattar ni vad jag yrar om? Hjälp mig i så fall, jag har ju ingen koll alls!

Beställde en bok på måfå igår när abstinensen kom krälande. Jag har läst idel positiva recensioner av Witch Child men vet egentligen ingenting. Dessutom har jag ju John Saturnall’s Feast som handlar om häxerier under häxprocesserna (om jag fattat rätt, läser aldrig baksidesbeskrivningar särskilt noga). Men jag vill ha mer, mer, mer!

fredag 17 maj 2013

Ibland tycker jag om biblioteket lite extra

IMG_2155

Igår var det Stora Bokbytardagen, det hoppas jag att ni hade koll på :) Jag hittade ett bokbytarställe i staun, på stadsbiblioteket. Tyvärr inga böcker jag ville ha, men fick iallafall med mig en lånebok hem – äntligen har det blivit min tur i reservationskön! Måste säga att Berättelser från Engelsfors är både mindre och tunnare än jag förväntade mig, men det är ju inte hela världen när jag inte köpte den själv. Känner att jag är på väg ner i en lässvacka (har bara läst 123 sidor den här veckan) så ett seriealbum passar utmärkt! Den stora frågan är om jag kommer fatta vem som är vem, har som sagt haft svårt för att skilja på personerna i Engelsfors.

statsbiblioteket

Mer bibliotekskärlek: När jag satte mig i bilen upptäckte jag att de satt upp Grimm-grejer längs hela utsidan. Bra där! Även om jag tänker fortsätta hävda att 2012 var det riktiga jubileumsåret. ;]

Dessutom uppmärksammade biblioteksbloggen Bokstugan Shaun Tan tidigare i veckan. Bra där också!

tisdag 14 maj 2013

Piratabstinens tillfälligt avhjälpt

I höstas kom mitt piratbehov tillbaka med full kraft (genom The Dust of 100 Dogs) så när jag la min julbeställning slank naturligtvis en piratbok med. Mumma!

fiddlers gun

Dyk med mig ner i The Fiddler’s Gun! Vi ska till Georgia under en orolig tid, 1755 föds Fin Button och lämnas bort till ett barnhem i Ebenezer. Vi lär känna henne när hon är sjutton och det står klart att hon aldrig kommer bli någon fin dam, hur stränga syster Hilde än försöker. Fin svär, springer runt i byxor och är en hejare på att slåss. Hon vill komma bort från de dagliga sysslorna på barnhemmet och hitta sin egen väg i världen, något en kvinna inte alls ska göra. Men det finns en utväg, det finns en plan, och precis när allt håller på att ordna till sig faller världen i bitar.

Åh, jag slukade den här. Inte så att jag i en sittning läste allt på en gång, det var mer ett gnagande försök att dra ut på det. Det ska medges att The Fiddler’s Gun är lite seg, främst i början, och att berättelsen i stora drag är aningens förutsägbar. Jag hade velat ge den en femma, men pga. segheten nöjer vi oss med fyra. Jag gillar Fin, historien, A.S. Petersons berättande och jag vill ha mer. Så bra då att den andra och avslutande boken ligger här och väntar!

[utläst 2013-02-28]


The Fiddler’s Gun
A.S. Peterson 2009
Rabbit Press 2009
351 sidor (varav ca 100 består av The Fiddler’s Gun Letters)
Fin’s Revolution #1
ISBN: 9780615325422
Goodreads-snitt: 4,13

häftad: adlibris bokus cdon

 

Den finfina utgåva jag råkade köpa innehåller alltså både The Fiddler’s Gun och The Fiddler’s Gun Letters. Själva berättelsen är på 257 sidor. En varning till perfektionisten: Andra boken, Fiddler’s Green, är en vanlig häftad bok. Den är ungefär lika hög som första (skiljer ca 1mm), men den har inga danskbandsflärpar och inga ojämna kanter (deckled edges). Det syns ju inte i bokhyllan, men ändå…

måndag 13 maj 2013

Potatprat: Fin på insidan

När man köper böcker på nätet tappar man kontrollen. Det går inte att exakt veta hur boken ser ut och för bokhylleperfektionisten är detta en prövning. I bästa fall vet man vilka mått boken ska ha, men hur den ser ut när man väl börjar bläddra i den, det är knivigare. Det innebär givetvis att man ibland kan bli förbannat besviken, men det innebär också att man kan slå upp en bok och bli riktigt jäkla överraskad. [Men Elen, varför köper du inte i riktig affär? För att jag bor där jag bor!]

Jag älskar att upptäcka att någon har tänkt till, att någon har brytt sig om hur boken ser ut även inuti. Det här är en spontan video där jag visar upp detaljer och omtanke som förlagen slängt in i sina böcker för att vi ska känna oss extra välkomna att läsa.


Sopig kvalisort idag, sorry! Och nyduschad men okammad :P

Det finns naturligtvis mer än detta – det finns massor! Vilka bokdetaljer har ni lagt märke till? Tipsa, tipsa! Eller ännu bättre, fota/filma och visa – jag vill se! ^^

söndag 12 maj 2013

Among Others: Boktok innan bloggar fanns

Jag har precis läst en fin bok om att läsa böcker; en ungdomsfantasy, en uppväxtskildring, en värld med vacker magi. I Among Others läser vi Moris dagboksanteckningar från 1979. Hon är en femtonåring från Wales som går med käpp, en ensam enäggstvilling som rymmer hemifrån och börjar på internatskola i England. Men framförallt är det här en tjej som läser kopiösa mängder böcker.

 

“Bibliotropic," Hugh said. "Like sunflowers are heliotropic, they naturally turn towards the sun. We naturally turn towards the bookshop.”

 

Har ni stört er på människor som på nätet skriver att de är ledsna eller mår dåligt, men när folk bryr sig och undrar vad som hänt så vägrar de berätta? Sån är den här boken. Jag vill få reda på vad som hänt och varför Mori befinner sig där hon är, men hon berättar inte för mig. Varje gång jag får reda på ett uns ny bakgrundsinfo så suger jag åt mig och hoppas på mer. Så sakteliga över 400 sidor klarnar bilden.

Förvänta er inte en massa sprakande magi, i världen finns visserligen älvor (i brist på bättre ord) och magi i stora mängder, men den används sällan. Mestadels handlar den här boken om en boknörd som läser massor med fantasy och science fiction. I princip varje dag skriver Mori vilka böcker (ja, plural!) hon läst under dagen och hurdana de var. Det känns som statusuppdateringar någonstans eller en personlig bokblogg: Denna tjej hade kunnat bli riktigt populär på goodreads!

Among Others är fint skriven och jag kan inte sluta läsa. Tänk er lite som The Perks of Being a Wallflower fast finare och med magi. Ungefär så. Jag gillar Mori så himla mycket mer än jag gjorde Charlie. Där Charie lämnade mig helt oberörd önskar jag att Mori och jag kunde träffas i en park någonstans, med varsin fantasybok och bulle och bara vara.

 


Among Others
Jo Walton 2010
Corsair 2013
408 sidor
ISBN: 9781472106537 (omslaget ovan – så fint!)
Goodreads-snitt: 3,73

omslaget ovan, häftad: adlibris bokus cdon
omslaget t v, häftad: adlibris bokus cdon

 

Lite länkar
- Pinterest-bräde med alla böcker som nämns i Among Others. Jag sa ju att Mori läser mycket ;) Har man inte läst dessa så kommer man känna sig rätt vilsen i Among Others. Jag hänger med när Mori talar om Tolkien men missar annars massor… Dessutom kan det vara bra att kolla upp vad en karass är, något jag inte heller visste.
- Goodreads sida över citat från boken. Om ni undrar hur boken låter och hur Mori tänker så kan ni få en föraning här.

fredag 10 maj 2013

Bilderböcker på Waterstones

När jag fick egentid på Waterstones i London satte jag mig på barnavdelningen och bläddrade runt. Det var kanske så att jag råkade läsa några böcker där, utan att betala –harkl- men jag spenderade ändå över £60 där så jag vägrar skämmas! Här kommer mina tankar om några fina bilderböcker!

 


This Is Not My Hat
av Jon Klassen
Jag tycker om Jon Klassens bilderböcker, de är smarta utan att krångla till det och hans illustrationer är härligt nertonade och harmoniska. Och här på svart bakgrund sitter jag och dreglar. Mmmm…! Nåja; den här gången handlar det om en fisk som har snott någons hatt. Kolla in den underbara trailern! Hur ska det gå? Tss, det säger jag ju inte ;) Men jag gillar hans sluga slut.
   Kommer på svenska i höst från Hippo Förlag – bra där!
4/5

adlibris bokus cdon | svenska  adlibris bokus cdon
Goodreads-snitt: 4,15



I Want My Hat Back
av Jon Klassen
Mer Jon Klassen! Detta är hans första stora succé, en bilderbok om en björn som blivit av med sin hatt. Han vandrar genom skogen och frågar djuren om de sett hans hatt. Återigen fina bilder och ett smart slut men jag gillade inte denna lika mycket som fisk-uppföljaren, kanske beror det på att jag saknade den svarta bakgrunden. Ja, jag är så fånig. Men riktigt trevlig bilderbok!
   Finns även på svenska.
4-/5

adlibris bokus cdon | svenska adlibris bokus cdon
Goodreads-snitt: 4,32



The Wolves In the Walls
av Neil Gaiman
Detta är faktiskt den enda bilderbok jag köpte på Waterstones. Varför just denna? För att längst bak finns en överraskning, en skiva där Neil Gaiman själv läser hela texten. Mysigare ljudbok får man leta efter! Själva berättelsen är okej och texten är trevlig. Däremot faller jag inte helt för Dave McKeans illustrationer. Vissa är jättehärliga men alltför många känns rätt tråkiga och jag ser dem bara flyktigt. Dock skönt med lite längre bilderböcker. (Provläs på svenska.)
4-/5

adlibris adlibris bokus cdon cdon | svenska adlibris bokus
Goodreads-snitt: 4,05



Birdsong
av Ellie Sandall
Detta är en gullig bilderbok för barn som just lärt sig läsa (så står det åtminstone i beskrivningen). För mig räcker den inte hela vägen, jag gillar bilderna och tycker texten är riktigt fin, den ligger liksom rätt när man uttalar orden. Men slutet är alldeles för förutsägbart för att jag ska vara helt nöjd. Men mysiga små fåglar!
3-/5

adlibris bokus cdon
Goodreads-snitt: 3,53

torsdag 9 maj 2013

TAG: Tegelstenstaggen

Tegelstenar, dessa fruktade potentiella älsklingar. Det är dags för ännu en potatvideo, förra veckan blev jag nämligen taggad av Elin att göra tegelstenstaggen. Här kommer sju tegelstenar på två minuter.

Jag bommade helt att tagga vidare… Tänka efter före är inte min grej när det kommer till videor. Efter en del funderande landade iallafall valet på Bella, Miriam och Johanna. Jag är nyfiken på vad ni har så svara om ni vill, vågar och kan :)

Glad Kristi Flygaredag på er! Hoppas solen skiner och läsningen är underbar ^^

 

EDIT: Upptäckte att Miriam redan gjort taggen här. Min feed är för jäkla överfull (282 inlägg jag vill läsa), så det blir som det blir.

onsdag 8 maj 2013

Ögat över månskäran

korsett


Här kommer mina tankar om den första korsettboken a.k.a. Ögat över månskäran. Detta är första delen i en trilogi, fråga mig inte hur jag kunde rättfärdiga att börja på ännu en serie. Gjort är gjort!

Året är 1895 när sextonåriga Gemma får sin första syn och det visar sig att hon är en häxa vars trolldom många är ute efter. Hennes familj flyttar från Indien till London och Gemma tvingas in på internatskola. Här blir hon rumskompis med en blyg, utfattig flicka samt bästis med amiralens odrägliga dotter.

Ibland hittar man nutidsmänniskor i dåtidsberättelser. Mestadels är Gemma Doyle en 2000-talstjej som kastats in i 1890-talet men ibland blir hon plötsligt lika gammalmodig som omgivningen. Det finns en kille (såklart!), han är mystisk, farlig och snygg (såklart!) och Gemma drömmer om honom så att det värker i den där delen av kroppen som hon aldrig har utforskat. o_O Jo, det står faktiskt så. Det hintas att sex är något som kvinnor bara genomlever för nationens bästa, för att befolka Storbritannien. Jag blir putt på att vår annars så moderna tjej inte alls ifrågasätter detta. Man skulle nästan kunna tro att Libba Bray, precis som en viss Meyer, skyr att skriva om tonåringar och sex. Men efter att ha läst Beauty Queens vet jag ju att så inte är fallet. Jag fattar inte vad författaren riktigt vill med Gemma…

Mer att störa sig på: Det händer inte särskilt mycket och i princip allt utspelar sig på skolan. Miljöombyte, tack! Jag kan heller inte förstå mig på magin och världen de kommer till, allt känns väldigt luddigt. Ponera dessutom att en översittare lovar att låta dig vara med i coola gänget (som du inte gillar) om du gör något dumt, sedan lurar hon dig och sätter dit dig. Skulle du vilja bli kompis med en sådan? Det vill tydligen Gemma och hux flux är de bästisar. Pfft!
   Berättelsen är väl okej, men överlag hittar jag alldeles för mycket att störa mig på för att riktigt kunna njuta av Ögat över månskäran och betyget blir en otillfredsställd trea. Trots det kommer jag fortsätta läsa denna lättsmälta YA-serie, här finns ändå något som lockar. Kan det vara korsetterna? :}

[utläst 2013-03-08]

Ögat över månskäran

 

Ögat över månskäran
(A Great and Terrible Beauty)
Libba Bray 2003
B Wahlströms 2007
420 sidor
ISBN: 9789132151354
Gemma Doyle #1
Goodreads-snitt: 3,77

kartonnage (utsåld): bokus pocket: adlibris bokus cdon
Engelska
häftad:
adlibris adlibris bokus bokus 

 

tisdag 7 maj 2013

Potatens anglofiltävling: Och vinnaren är…

[Alternativ rubrik: Hur man får golvet fullt med små papperslappar]

Tack alla gobitar som deltog i Potatens angofiltävling! En av er kommer att få hem ett bokpaket, är du nyfiken på vem?

Visst märks det att jag funderat och planerat länge hur jag skulle dra en vinnare? Det här kan vara min onödigaste, minst genomtänkta video någonsin – enjoy och på återseende!

måndag 6 maj 2013

Nytillskott #23 Londonbookhaul!

flädersaftLondon, jag tycker om dig. Du är så vacker i försommarsolen. Vi måste ses snart igen.
   Efter några intensiva dagar är jag nu hemma i soffan igen. Och jag har böcker och bonnabränna med mig! Jag är lite fattigare, lite vuxnare och lite gladare.
   Det blev inte mindre än två besök på Waterstone’s och en liten runda på Forbidden Planet. Det här resulterade naturligtvis i en hög nytillskott och ni förstår väl vad det innebär? Mmm… Bookhaul och flädersaft!

Jag vill tillbaka!

 

söndag 5 maj 2013

Irritation: Gollancz och Kristin Cashore

I maj 2012 kom sista delen i Kristin Cashores Graceling-trilogi. Men inte i storpocket. Eftersom jag är som jag är har jag nu väntat tålmodigt i ett år extra för att få Bitterblue i samma utgåva som resten av serien. Att de gör sista boken blå när de första är gröna, det stör mig. Men att de nu gjort om omslaget känns som ett slag i ansiktet. Här har jag väntat som ett fån för att alla delarna skulle vara likadana och så gör de om?! Jäkla töntar, jag har god lust att inte alls läsa boken. Så jäkla dåligt!

Det sista är alltså storpocketomslaget. Varför ändra, tycker de detta är bättre? o_O Förutom den uppenbara inzoomningen har de bytt textfärg och flyttat författarnamnet – det gör mig ilsk! Däremot är jag ganska säker på att de inte gjort om ryggen. Kanske. Det blir antagligen mer gnöl om detta i nästa bookhaul men nu orkar jag inte tänka mer på det. Bah!

-muttr-

Jag är medveten om att detta är en mild omgörning om man jämför med andra omslagsbyten och att jag kanske hakar upp mig på ingenting. Men nej, jag är inte glad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...