måndag 2 september 2013

City of Bones: boken och filmen

Jag gjorde som jag brukar: läste boken först, såg filmen sedan. The Mortal Instruments är inte direkt någon doldisserie i YA-bokbloggarsvängen; alla verkar ha läst den, alla verkar ha fallit för den. Så föll jag? Njae… Men jag snubblade åtminstone till.

tmimovie

Clary är som vem som helst, förutom att hon aldrig känt sin pappa och inte verkar veta nånting om var hon kommer ifrån. Helt plötsligt börjar hon se konstigheter överallt och hennes mamma blir kidnappad av otäckingar – välkommen till en värld där tonåringar springer runt och slår ihjäl demoner (inte helt olikt Sunnydale, fast i storstan och med fler Buffisar). Så långt är filmen och boken överens, men sen kommer skillnaderna.

Jag har inga problem med att man ändrar saker och ting lite, det handlar trots allt om att få ihop 450 sidor till 120 minuter spelfilm, men de har ändrat och förenklat en hel del här. Min kompis har inte läst boken och hon tyckte inte att det var svårt att hänga med, men jag saknar bakgrundsinformationen; här nämns inte ens Idris, Isabelle och Alec har inget efternamn och Jace har knappt någon bakgrund alls.
   Det stör mig att filmen blir fånig på ett sätt boken aldrig ens är i närheten av (hallå, midnattssprinklern!) och jag kan inte acceptera det som avslöjas om framtiden, det som inte finns i boken men som jag nu antar kommer hända… Och jag köper inte Jonathan Rhys Meyers som Valentine. Och varför var Alec ett sånt as i filmen? Nu börjar jag låta gnällig, det var inte meningen; jag hade mestadels trevligt när jag såg filmen, men den gör sig nog bättre hemma i soffan där man kan skratta åt fånigheterna.

Så, nu lämnar vi filmen åt sitt öde för boken var bättre. Det märks att Cassandra Clare har tänkt igenom allt och det känns tryggt, men jag fastnade aldrig på riktigt och när gänget är på väg till slutstriden var jag så ointresserad att jag faktiskt somnade. Ojdå. Det ska medges att boken lästes under en av de grymmaste lässvackor jag upplevt, men ändå.
   Ett betyg landar på en stark trea, City of Bones var helt okej och jag vill ta reda på vad Clare knåpat ihop i resten av serien, men jag är inte så nyfiken att jag dyker ner i City of Ashes direkt. Fast efter att ha sett filmen har jag faktiskt bumpat upp den på läslistan, nu vill jag ju veta om alla hintar filmen gav verkligen stämmer…

Tack igen för boken, Man! ^^

 


City of Bones
Cassandra Clare 2007
Walker Books
442 sidor
ISBN: 9781406307627
The Mortal Instruments #1
goodreads-snitt: 4,13

 

 

Eftersom den här utgåvan inte verkar finnas för alla böckerna så blir det lite av varje i min bokhylla. Resten av böckerna blir förmodligen i utgåvan nedan.

häftad: adlibris bokus cdon
svenska: adlibris bokus cdon

4 kommentarer:

 1. Jag funderar på att läsa böckerna, men filmen struntar jag nog i!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag satt och funderade idag och kom fram till att jag nog kommer se resten av filmerna på bio när de kommer, men det är ingen serie jag vill köpa hem och ha i dvd-hyllan direkt.

   Radera
 2. Kan köpa en del av förändringarna de gjort (är ju nödvändigt att skala av och allt det där), men tyckte de missade castingen/rolltolkningarna på flera punkter. En smörig Jace??? Hallå eller. Och Alec var väl inte trevlig i boken heller, men inte riktigt så illa som i filmen. Gillade den nya Valentin, men inte var han sig lik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan stå ut med Jace (är lite svag för Campbell Bower) men kunde inte alls ta Valentin på allvar.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...