fredag 24 april 2015

Latin för trädgårdsälskare

tuberosumBokpotaten har blivit trädgårdsbiten och upp över öronen förälskad i sin köksträdgård. Det går inte en dag utan att det påtas och grejas, buskage rensas upp, frön åker i jorden och rabatterna planeras. Livet är grönt och underbart och det enda jag egentligen saknar från förr är lästid. Men jag försöker, jag försöker verkligen unna mig några timmar här och där och en bok som i mars fick sina timmar är denna otroligt tjusiga skapelse.

Latin för trädgårdsälskare är en riktigt, riktigt tjusig bok om ett nörderiområde som ligger mig fasligt varmt om hjärtat. De latinska namnen har alltid intresserat mig och jag var inte gammal när jag lärde mig mina första (Lynx lynx lynx! <3), men när jag nu blivit typ vuxen och pluggar dem på riktigt; när jag nu av läraren får en pinne och förväntas kunna svara med ett latinskt namn, så har jag helt fallit för det botaniska latinet. För det är precis som författaren Lorraine Harrison skriver, det finns så mycket information i de latinska namnen.
   Här presenteras denna enorma informationsbank med över 3000 ord och prefix, inbakat med riktigt snygga illustrationer samt intressanta texter om t. ex. växternas ursprung, doft och smak och presentationer av de stora växtjägarna som Linné. Det är så snyggt gjort! Dessutom en fet tumme upp till översättningsarbetet av Marie Widén och Lennart Engstrand, för jag antar att originalet inte utgår från svenska förhållanden, men vi får i översättningen reda på hur växter som särskilt nämns i boken trivs här hos oss. Det enda negativa är att jag ibland vill veta mer, men som författaren skriver är detta en bok för den nyfikne mer än för botanikern och den väcker sannerligen vetgirigheten hos mig. Det är en otroligt fin bok som ska ligga framme och slöbläddras i medan ogräset växer!

Stort tack till Lind & Co för detta recensionsexemplar!

goodreads-snitt: 4,21
Köp hos: adlibris bokus cdon

onsdag 1 april 2015

Böcker i mars 2015

Wow, fyra blogginlägg på en månad – det är i princip så många gånger jag satte igång datorn i mars… Men jag har prioriterat annat och när jag ser högen med lästa böcker blir jag ändå lite glad, för det gick över förväntan!

Jag var tydligen rätt trött när jag kom hem igår och spelade in den här, men tro inte att jag har tid eller ork att göra om den, så det får duga ;) Här kommer månadens potatvideo, där jag viftar med de böcker jag läst samt med månadens nytillskott. Håll till godo!

 

Min recension av Nosebleed Studios stora mangasamling.

Och -5 i olästhyllan, för jäkla bra! :D

 

Vilken var din bästa bok i mars?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...