torsdag 4 december 2014

4 december

Välkommen till Potatens adventskalender 2014, ett hopkok inlägg om sådant en bokpotat tycker är viktigt. Det är klart att jag ska ha en adventskalender, det är klart att någon ska vinna en awesome bok eller två och det är klart att du ska vara med och leka!

 

Falling Kingdoms av Morgan Rhodes

fallingkingdomsPå en kontinent delad i tre länder rustas det för krig - ett land är välmående, de andra två not so much. Livet är orättvist och nu ska de välbeställda minsann lära sig veta hut! I världen finns dessutom magi, bannlyst och mer eller mindre bortglömd - men nu ska den kanske vakna åter.
   Här har vi alltså ungdomsfantasy med ett helt gäng unga karaktärer. Här följer vi bl. a. en bortskämd prinsessa, en fattig kille, Blodkungens efterträdare och en tjej vars krafter inte låter sig gömmas. Detta ger oss massor med synvinklar ur vilka vi ser kontinentens problematik, men det blir ändå inte drygt att läsa. Det är dessbättre inte som i andra böcker jag plöjt, som George R.R. Martins, där man hela tiden tvingas läsa om Cersei istället för om Arya. Karaktärerna i Falling Kingdoms fungerar för mig och jag hinner inte tröttna på dem innan boken tar slut. Det var inte det bästa jag läst, men det drog mig ändå med för stunden och jag vill fortsätta läsa (i dagsläget är det totalt 6 böcker i serien). Detta skulle kunna bli bra när man får fortsätta lära känna och följa de olika personernas öden och äventyr och andra boken står därför stadigt på årets önskelista.

Ett hejdundrande tack till Nelly på Nellons bokblogg som helt plötsligt en dag gav mig den här boken. Det gjorde du för jäkla bra! :D

goodreads | adlibris bokus cdon

 


Dagens fråga
Vilken är den bästa fantasyserie du läst? Harry Potter räknas inte ;)

(Svara senast 23 december kl. 23.59. Mer information om tävlingen hittar du här.)

22 kommentarer:

 1. Måste lite halvfuska och säga Narnia. Har nämligen bara läst de två första böckerna ännu. Köpte i somras ett jätte fint set med alla böckerna men längre än andra boken har jag inte hunnit. Älskar verkligen historien !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har faktiskt aldrig läst Narnia, men tv-serien som gick när jag var liten ger mig barndomsrysningar!

   Radera
 2. Oj, jag har läst massor av jättebra fantasyserier.Senaste jag läste kommer dock in väldigt högt på listan och det är Melina Marchettas The Lumatere Chronicles som är riktigt, riktigt bra. Det får bli mitt tips denna gången.

  SvaraRadera
 3. the Mistborn trilogy av Brandon Sanderson! Jag läste en så bra beskrivning av den på goodreads innan jag började läsa böckerna och nu i efterhand kan jag inte annat än hålla med. ocean's eleven meets the italian job, but set in mordor where Sauron has ruled for a 1000 years. Handlar om ett folk som varit slavar i 1000 år och nu sätter sig ett gäng mästertjuvar sina kloka huvuden ihop för att äntligen slänga ut mörkrets herre från tronen och återta sitt folks frihet. Så. Bra. och en helt unik syn på magi som jag inte läst någon annan stans.

  SvaraRadera
 4. Fantasyserien Handelsmännen och de magiska skeppen av Robin Hobb är verkligen det bästa i fantasyväg jag läst. Serien består av böckerna Magins skepp, Sorgeskeppet och Ödets skepp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte läst något av Robin Hobb, kanske man borde.

   Radera
 5. Ska jag bortse från "Harry Potter" så väljer jag ändå att hylla en barn-/ungdomsserie inom fantasygenren: "Spiderwick" och "Borton Spiderwick" av Tony DiTerlizzi & Holly Black. Jag gillar stämningen i böckerna - både det som verkligheten med oknyttens existens skapar (och det faktum att barnen ser något som inte t.ex. de vuxna alltid ser) - och så gillar jag också språket (obs: jag har inte läst dessa på originalspråk utan de svenska översättningarna). Sedan gillar jag även illustrationerna.

  SvaraRadera
 6. Om jag inte får välja Harry Potter, så är min favorit fantasy serie Throne of Glass av Sarah J. Maas. Jag absolut älskar Celaena och hennes äventyr, och jag rekommenderar alla att ge serien ett försök. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste läsa den snart! Bara måste!

   Radera
 7. Det här inlägget fick mig att inse att jag nog inte läst så många fantasyserier för förutom Harry Potter kan jag inte komma på något just nu. Det måste det bli ändring på! :)

  SvaraRadera
 8. Hmm så HP räknas ändå inte även fast en inte läst den förrän nu? ;) Okej då, något utöver HP så får jag nog säga Dödens trubadur av Fredrik Lindblom. Kanske inte för att det är det absolut bästa som finns när det gäller fantasy utan mer för att den boken fick upp mina ögon för just denna genre. Tidigare hade jag bara mer snuddat vid den och passerat den mer mot paranormal-hållet men Dödens trubadur fick mig att uppskatta mer epic fantasy. Utan den hade jag aldrig vågat gett mig på varken Sagan om Ringen trilogin (ej läst än men jag jobbar på det!), The Name of the Wind (halvvägs igenom) eller ens Harry Potter. Så ja, det får bli mitt tips ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så jäklars bra att Bella äntligen är med på fantasy-tåget! :D

   Radera
 9. Läst för lite hejdundrande bra fantasy men The raven cycle är en favorit serie!

  SvaraRadera
 10. Jag väljer att räkna "Liftarens guide till Galaxen" som fantasy i så fall, det är nog det närmsta jag kommer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart den räknas, underligare historia får man ju leta efter.

   Radera
 11. Alltså jag har aldrig läst någon riktigt bra fantasy. Det är trist alltså. SKulle behöva hjälp att hitta nån bra fantasy. Finns nog bara Harry Potter för min del.

  SvaraRadera
 12. Nu när jag tänker på saken är det inte många fantasy-serier jag faktiskt avslutat trots att jag anser fantasy vara en favorit genre hos mig. Men De ytvalda-trilogin tycker jag är fantastisk! Och det är väll fantasy tror jag..?

  SvaraRadera
 13. Då får det bli A Song of Ice and Fire. Gillar hur det inte är gott mot ont som det ofta är i annan episk fantasy, utan att karaktärerna har flera lager. Och så gillar jag naturligtvis att vad som helst kan hända...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...